E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι μέτρα παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Χώρες από την Ισπανία έως τη Φινλανδία μειώνουν τη θερμοκρασία τoυ θερμοστάτη και του νερού και χαμηλώνουν τα φώτα για να αποφύγουν τις χειμερινές ελλείψεις ενέργειας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/10/2022 | 00:07

Τι μέτρα παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης για την εξοικονόμηση ενέργειας
Rahul for Pexels

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επί του παρόντος πληρωμένα κατά ένα μεγάλο ποσοστό - περίπου 9 τοις εκατό χαμηλότερα από τον στόχο που έθεσε το μπλοκ νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι έως την 1η Νοεμβρίου - και οι χώρες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15 τοις εκατό έως τον Μάρτιο .

Στη Γερμανία και την Ιταλία, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα έπληττε σκληρά τη βιομηχανία. Στη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπου το φυσικό αέριο αποτελεί μικρότερο μέρος του συνολικού ενεργειακού μείγματος, ο αντίκτυπος θα είναι λιγότερο σοβαρός.

Ορισμένες χώρες σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν καταλήξει σε σχέδια για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Αυτά θα έχουν «μεγάλο αντίκτυπο» στη μείωση της κατανάλωσης, δήλωσε ο Antonin Chapelot, επικεφαλής πολιτικής στη ΜΚΟ Coalition for Energy Savings.

Τόνισε ότι πέρα ​​από τα άμεσα μέτρα που στοχεύουν στην επιβίωση του χειμώνα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να κάνουν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, για παράδειγμα ανακαίνιση κτιρίων για να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά και στροφή σε πιο πράσινες τεχνολογίες κεντρικής θέρμανσης.

Ρίχνουμε μια ματιά στο τι κάνουν ορισμένες χώρες για να εξοικονομήσουν ενέργεια, και τον πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων.

Ελβετία

Αυτό που έχει ζητήσει η κυβέρνηση προς το παρόν είναι η μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου από τώρα έως και τον Μάρτιο του 2023 κατά 15%. Προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα, η κυβέρνηση ήδη μειώνει τη χρήση του αερίου στους εσωτερικούς χώρους των δημοσίων κτιρίων σε ανάλογο ποσοστό.

Φινλανδία

Η καμπάνια, που φέρει τον τίτλο «Έναν βαθμό χαμηλότερα», θα ξεκινήσει να τρέχει από τις 10 Οκτωβρίου όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας Motiva Κάτι Λάασκο που προωθεί τη βιωσιμότητα σε θέματα ενέργειας στη σκανδιναβική χώρα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την τοπική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η το ατμόλουτρο με θερμοκρασίες έως και… 85 βαθμούς Κελσίου, αποτελεί μια σχεδόν καθημερινή συνήθεια για τους Φινλανδούς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κράτος έχει πληθυσμό 5.500.000 κατοίκων και λειτουργούν περίπου 3.000.000 σάουνες.

Γαλλία

Το σχέδιο: Η Γαλλία ανακοίνωσε ένα σχέδιο «ενεργειακής νηφαλιότητας» στα μέσα Ιουλίου. Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnès Pannier-Runacher έχει ήδη υποδείξει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει στα καταστήματα να αφήνουν τις πόρτες τους ανοιχτές ενώ λειτουργεί ο κλιματισμός και η θέρμανση. Θέλει επίσης να απαγορεύσει τη φωτεινή διαφήμιση (τα μεγάλα φωτεινά μπάνερ) σε όλες τις πόλεις μεταξύ 1 π.μ. και 6 π.μ. - ένα μέτρο που ισχύει ήδη για πόλεις με λιγότερους από 800.000 κατοίκους και ένα μέτρο που οι επικριτές λένε ότι δεν εφαρμόζεται σωστά.

Το νέο σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση της γαλλικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% σε σύγκριση με το 2019 έως το 2024. Η Γαλλία λαμβάνει περίπου το ένα πέμπτο της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Ισπανία

Η Ισπανία έχει υιοθετήσει μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση από άλλες χώρες της ΕΕ, εκδίδοντας διάταγμα που διατάσσει τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τον κλιματισμό στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον χειμώνα. Η κυβέρνηση είπε επίσης στα καταστήματα να εγκαταστήσουν αυτόματες κλειδαριές για να μην μένουν ανοιχτές οι πόρτες ενώ λειτουργούν τα συστήματα θέρμανσης και να φροντίζουν να κλείνουν τα φώτα στις βιτρίνες τους από τις 10 μ.μ. Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται ήδη για δημόσια κτίρια. Τα μέτρα είναι προαιρετικά για τα νοικοκυριά προς το παρόν.

Η Μαδρίτη λαμβάνει μόνο το 10% περίπου του φυσικού της αερίου από τη Μόσχα. Ωστόσο, η Ισπανία είπε ότι τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν «να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά 5 τοις εκατό βραχυπρόθεσμα» και θα βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει τον στόχο της να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 7 τοις εκατό μέχρι τον Μάρτιο.

Γερμανία

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της εξοικονόμησης ενέργειας, το Βερολίνο δεν έχει ακόμη ένα δεσμευτικό σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στα τέλη Ιουλίου, εξέδωσε μια σειρά συστάσεων, ορισμένες από τις οποίες λέει ότι θα καταστούν νομικά δεσμευτικές. Η κυβέρνηση κάλεσε τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια γραφείων να σταματήσουν να θερμαίνουν «χώρους όπου οι άνθρωποι δεν είναι μόνιμα εκεί», όπως οι διάδρομοι και οι μεγάλες αίθουσες. Συνέστησε επίσης στις μεγάλες βιομηχανίες να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που «αποδίδουν οικονομικά μέσα σε δύο χρόνια». Για να υποστηρίξει τα νοικοκυριά στην εξοικονόμηση ενέργειας, το Βερολίνο απαλλάχθηκε επίσης από την απαίτηση των ενοικιαστών να διατηρούν μια ελάχιστη θερμοκρασία στα διαμερίσματα.

Ελλείψει δεσμευτικών κανόνων, ορισμένες γερμανικές πόλεις και πολιτείες έχουν υιοθετήσει τα δικά τους μέτρα, για παράδειγμα μειώνοντας τον φωτισμό των δρόμων και θέτοντας όρια θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια. Η πρωτεύουσα σβήνει τους προβολείς που φωτίζουν 200 ιστορικά κτίρια και μνημεία της, ενώ η Βαυαρία έχει εκδώσει το δικό της σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της δημόσιας διοίκησης.

Δανία

Μείωση του καθημερινού ζεστού ντους στα πέντε λεπτά και χρήση πλυντηρίων μόνο το βράδυ. Χρήση απλώστρας ή σχοινιού για το άπλωμα τον ρούχων προκειμένου να μην τεθεί σε λειτουργία το στεγνωτήριο. Υπολογίζεται πως μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή νοοτροπίας, κάθε νοικοκυριό εξοικονόμησε περίπου 350 δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια βάση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;