E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο αστρονόμος που κατέστρεψε τη ζωή του για να δει την Αφροδίτη

Του συνέβησαν όλα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/7/2022 | 00:00

Ο αστρονόμος που κατέστρεψε τη ζωή του για να δει την Αφροδίτη
@historyofyesterday.com

O Guillaume Le Gentil γεννήθηκες τη Γαλλία και εργαζόταν ως αστρονόμος. Ανακάλυψε κάποιους γαλαξίες και κάποιους αστερισμούς και ήταν επίσης μέλος του διεθνούς project που οργάνωσε ο Mikhail Lomonosov για να μετρηθεί η απόσταση μέχρι τον Ήλιο παρατηρώντας τη διέλευση της Αφροδίτης σε διαφορετικά σημεία της Γης.

Εκείνος που πρότεινε την ιδέα να μετρηθεί προσεκτικά η απόσταση από διαφορετικά σημεία της Γης ήταν ο Edmond Halley, που έδωσε το όνομά του στον διάσημο κομήτη. Οι παρατηρητές σε αυτό το project ήταν περισσότεροι από 100, με τον Le Gentil να φεύγει με τη γαλλική αποστολή για ένα γαλλοκρατούμενο έδαφος της Ινδίας.

Το 1761, λοιπόν, ο Le Gentil πήγε στην Ινδία για να παρατηρήσει τη διέλευση της Αφροδίτης. Ωστόσο το ταξίδι του καθυστέρησε, ενώ ληστές του έκλεψαν το πορτοφόλι. Και δυστυχώς γι’ αυτόν, μόλις έφτασε στον προορισμό του, η διέλευση της Αφροδίτης είχε ήδη συμβεί.

Η επόμενη διέλευση θα γινόταν 8 χρόνια αργότερα. Ο Le Gentil αποφάσισε να μείνει στην Ινδία μέχρι τότε, αφού πίστευε ότι η αμέσως επόμενη θα γινόταν μετά από 100 χρόνια. Όλον αυτόν τον καιρό, έστελνε γράμματα στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και στην οικογένεια του. Τους έγραφε ότι θα συνεχίσει την έρευνα του στην Ινδία μέχρι την επόμενη διέλευση.

Αλλά την ημέρα της επόμενης διέλευσης το 1769, έβρεχε και τα σύννεφα ήταν πολύ πυκνά. Μετά από 8 χρόνια αναμονή, δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά να δει την Αφροδίτη. Οπότε αποφάσισε να επιστρέψει στη Γαλλία. Και η περιπέτεια του δεν είχε τελειώσει.

Ολόκληρη η ομάδα του υπέφερε από διάρροιες και αφυδάτωση, οπότε το ταξίδι αναβλήθηκε. Όταν ξεκίνησαν έπεσαν πάνω σε πελώρια κύματα και καταιγίδες. Όταν τελικά τις ξεπέρασαν, διαπίστωσαν ότι έλειπε ο καπετάνιος έλειπε. Πιστεύεται πως μόλις είδε τις καταιγίδες έφυγε ξανά για την Ινδία.

Αργότερα το πλοίο κάπου προσέκρουσε και αναγκάστηκε να αράξει στο νησί της Ρεουνιόν, που παραμένει μέχρι σήμερα γαλλική αποικία. Και ο Gentil έπρεπε να περιμένει μέχρι ένα ισπανικό πλοίο να τον γυρίσει σπίτι. Αυτό τελικά έγινε το 1771. Ούτε εδώ τελείωσαν τα βάσανα του όμως.

Έμαθε σχεδόν αμέσως ότι τον θεωρούσαν νεκρό. Η σύζυγός του είχε ξαναπαντρευτεί έναν φίλο του και οι συγγενείς του είχαν μοιραστεί την περιουσία του. Ένας μαθητής του, είχε εκδώσει τη δική του έρευνα με το όνομα του και παντρεύτηκε την κόρη του, ενώ η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών είχε σβήσει το όνομα του.

Κι αυτό συνέβη γιατί κανένα γράμμα του δεν έφτασε ποτέ στη Γαλλία. Ο ταχυδρόμος έπαιρνε τα λεφτά που του έδινε αλλά δεν έστελνε τα γράμματα. Οι δικαστικές διαμάχες ξεκίνησαν και κράτησαν πολλά χρόνια. Αλλά η σύζυγός του και οι συγγενείς του μόλις έμαθαν ότι επέστρεψε, πούλησαν όλη την περιουσία του για να μην του τη δώσουν πίσω. Πήρε ένα μέρος αυτής, με τη μεσολάβηση του βασιλιά. Το όνομα του μπήκε ξανά στην Ακαδημία και η έρευνα του πήρε τελικά το όνομα του.

Παντρεύτηκε την ερωμένη που είχε όσο ήταν παντρεμένος. Όταν η πρώην σύζυγός του το έμαθε, του έκανε μήνυση για μοιχεία, αλλά το δικαστήριο δεν την έκανε δεκτή, αφού και εκείνη είχε ξαναπαντρευτεί.

Ο Gentil από την άλλη ούτε που ήθελε να σκέφτεται να επιστρέψει στην Ινδία. Ούτε την Αφροδίτη δεν θα έβλεπε, αλλά δεν ήθελε να αφήσει και την όμορφη γυναίκα του μόνη. Μπορεί να καθυστερούσε πάλι και να πάθαινε τα ίδια…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα