E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο που έφτιαξε ο σεφ Chan Hon Meng αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/7/2022 | 00:33

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό
Chan Hon Meng

Η απλή καντίνα του Μενγκ με το όνομα Hawker Chan σε έναν κεντρικό δρόμο της Σιγκαπούρης έγινε αμέσως talk of the town και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι ντόπιοι και τουρίστες έσπευσαν να δοκιμάσουν «το πιο φθηνό βραβευμένο πιάτο της υφηλίου» που μάλιστα σερβιριζόταν όχι σε ένα κανονικό, αλλά σε ένα… πλαστικό πιάτο.

Ο σεφ Chan Hon Meng, του οποίου οι γονείς ήταν αγρότες, μεγάλωσε σε ένα campong στο Ipoh της Μαλαισίας. Η οικογένειά του εξέτρεφε ζώα και καλλιεργούσε προϊόντα στο αγρόκτημα της οικογένειας. Το γαστρονομικό ταξίδι του σεφ ξεκίνησε κατά την καθημερινή προετοιμασία του για τα γεύματα της οικογένειας. Η πρώιμη επαφή με τη μαγειρική ανέπτυξε το πάθος του για τη μαγειρική.


Η βάση του γαστρονομικού πάθους του Chef Chan βασίστηκε έντονα στην πεποίθηση ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι απλό και προσιτό. Σε ηλικία 15 ετών, άφησε το σχολείο και τη γενέτειρά του στη Σιγκαπούρη αναζητώντας δουλειά. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών της μαθητείας του κάτω από έναν σεφ από το Χονγκ Κονγκ, έμαθε και ανέπτυξε τη συνταγή κοτόπουλου με σάλτσα σόγιας. Το 2009, ο Chef Chan ξεκίνησε το Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle στο Chinatown Complex Food Centre. 

Η βράβευση ενός αστεριού Michelin από τον Οδηγό Michelin της Σιγκαπούρης τον Ιούλιο του 2016 χάρισε στον σεφ μεγάλη υπερηφάνεια.

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι.

Ήταν πέρα από τη φαντασία του ότι η ταπεινή του συνταγή θα αναγνωριστεί από τον πιο διάσημο οδηγό Michelin και θα λάβει τους τίτλους "The World First Hawker με αστέρι Michelin Meal" και "The Cheapest Michelin Meal In The Word". Χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο σεφ Τσαν συνέχισε την καθημερινή του ρουτίνα την επόμενη μέρα της βράβευσης, συνεχίζοντας τη δουλειά που του είχε φέρει πλέον διεθνή αναγνώριση. 

Η συνέχεια ήταν, λίγο έως πολύ, αναμενόμενη: άνοιξε και ένα δεύτερο Hawker Chan μερικά μέτρα μακριά, ενώ άνοιξε και υποκαταστήματα, μέσω franchise, και σε άλλες ασιατικές πόλεις, με τελευταία προσθήκη την Μανίλα στις Φιλιππίνες. Το 2021 όμως η επιτροπή των βραβείων πήρε το αστέρι Michelin από το Hawker Chan. 

Ο ίδιος πάντως δεν το βάζει κάτω και υπόσχεται να επιστρέψει δυναμικά...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελένη έφτιαξε έναν γαλαξία για να χωρέσουν όλα τα παιδικά όνειρα

Πρόσωπα 04.11.2025
Από τα μικροβιολογικά εργαστήρια στον γαλαξία του Skylene

Η Ελληνίδα βασίλισσα που εξολόθρευσε όλους τους άντρες του νησιού της

Stories 04.11.2025
Η γυναίκα που έσωσε τον πατέρα της από το μαχαίρι των ίδιων των γυναικών της πόλης της και βρέθηκε σκλάβα, βασίλισσα και τραγική ηρωίδα στην ίδια ζωή

Ατίθασα Νιάτα: Η ηθοποιός που έχασε τα πάντα σε πέντε λεπτά

Πρόσωπα 04.11.2025
Η αόρατη μάχη της Σαμπρίν Γκένετ: Πώς μια απλή επέμβαση άλλαξε τα πάντα

Δάσκαλος έφτιαξε προσθετικό χέρι για μαθητή του με λιγότερα απ’ όσα κοστίζει ένα γεύμα

Stories 04.11.2025
Ένας δάσκαλος, ένας 3D εκτυπωτής και ένα θαύμα στην τάξη του Κεντάκι

ΗΠΑ: Χρειάζεται η χώρα μια επανάσταση;

Stories 04.11.2025
Πρωτοφανή πράγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Grand Egyptian Museum: Ανοιξε τις πύλες του το μεγαλύτερο μουσείο αρχαιοτήτων στον κόσμο

Stories Χτες
100.000 εκθέματα, τα 5.000 που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά μαζί

Η γιαγιά των Απαλαχίων: Περπάτησε 3.500 χλμ στα 80 της και μπήκε στην ιστορία χωρίς να το ξέρει

Stories Χτες
Η 80χρονη που νίκησε τα βουνά: Πώς μια δασκάλα από το Μίσιγκαν έγινε θρύλος της πεζοπορίας

Ο χρυσοχόος που έγινε από τα πιο διάσημα αστέρια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου

Πρόσωπα Χτες
Πώς ο ατίθασος νέος από το Κολωνάκι κατέληξε στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30 και βρέθηκε τυχαία στο σανίδι - μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία!

Το μυστήριο με τους μπλε σκύλους του Τσερνόμπιλ

Stories Χτες
Γιατί έχουν αυτό το χρώμα;

Όταν η τεχνητή βροχή δεν ήρθε ποτέ: Τι πήγε στραβά στο πείραμα της Ινδίας

Stories Χτες
Κάθε φθινόπωρο, το Νέο Δελχί γίνεται το επίκεντρο μιας ασφυκτικής πραγματικότητας

Η νέα τάση στη δουλειά που... εξαφανίζει τα αφεντικά και τα ωράρια

Νέα Εποχή Χτες
Η νέα εποχή της δουλειάς είναι εδώ - και έχει… ρυθμό