E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο που έφτιαξε ο σεφ Chan Hon Meng αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/7/2022 | 00:33

Ο εστιάτορας που κέρδισε βραβείο Michelin, έχοντας το πιο φτηνό φαγητό
Chan Hon Meng

Η απλή καντίνα του Μενγκ με το όνομα Hawker Chan σε έναν κεντρικό δρόμο της Σιγκαπούρης έγινε αμέσως talk of the town και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι ντόπιοι και τουρίστες έσπευσαν να δοκιμάσουν «το πιο φθηνό βραβευμένο πιάτο της υφηλίου» που μάλιστα σερβιριζόταν όχι σε ένα κανονικό, αλλά σε ένα… πλαστικό πιάτο.

Ο σεφ Chan Hon Meng, του οποίου οι γονείς ήταν αγρότες, μεγάλωσε σε ένα campong στο Ipoh της Μαλαισίας. Η οικογένειά του εξέτρεφε ζώα και καλλιεργούσε προϊόντα στο αγρόκτημα της οικογένειας. Το γαστρονομικό ταξίδι του σεφ ξεκίνησε κατά την καθημερινή προετοιμασία του για τα γεύματα της οικογένειας. Η πρώιμη επαφή με τη μαγειρική ανέπτυξε το πάθος του για τη μαγειρική.


Η βάση του γαστρονομικού πάθους του Chef Chan βασίστηκε έντονα στην πεποίθηση ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι απλό και προσιτό. Σε ηλικία 15 ετών, άφησε το σχολείο και τη γενέτειρά του στη Σιγκαπούρη αναζητώντας δουλειά. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών της μαθητείας του κάτω από έναν σεφ από το Χονγκ Κονγκ, έμαθε και ανέπτυξε τη συνταγή κοτόπουλου με σάλτσα σόγιας. Το 2009, ο Chef Chan ξεκίνησε το Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle στο Chinatown Complex Food Centre. 

Η βράβευση ενός αστεριού Michelin από τον Οδηγό Michelin της Σιγκαπούρης τον Ιούλιο του 2016 χάρισε στον σεφ μεγάλη υπερηφάνεια.

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι.

Ήταν πέρα από τη φαντασία του ότι η ταπεινή του συνταγή θα αναγνωριστεί από τον πιο διάσημο οδηγό Michelin και θα λάβει τους τίτλους "The World First Hawker με αστέρι Michelin Meal" και "The Cheapest Michelin Meal In The Word". Χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο σεφ Τσαν συνέχισε την καθημερινή του ρουτίνα την επόμενη μέρα της βράβευσης, συνεχίζοντας τη δουλειά που του είχε φέρει πλέον διεθνή αναγνώριση. 

Η συνέχεια ήταν, λίγο έως πολύ, αναμενόμενη: άνοιξε και ένα δεύτερο Hawker Chan μερικά μέτρα μακριά, ενώ άνοιξε και υποκαταστήματα, μέσω franchise, και σε άλλες ασιατικές πόλεις, με τελευταία προσθήκη την Μανίλα στις Φιλιππίνες. Το 2021 όμως η επιτροπή των βραβείων πήρε το αστέρι Michelin από το Hawker Chan. 

Ο ίδιος πάντως δεν το βάζει κάτω και υπόσχεται να επιστρέψει δυναμικά...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το στοιχειωμένο δωμάτιο που ενέπνευσε το «The Shining» και τρομοκρατεί τους επισκέπτες μέχρι σήμερα

Stories 17.06.2025
Μια νύχτα στη Room 217 του Stanley Hotel – Μόνο οι γενναίοι αντέχουν

Χάρτης‑φωτιά: Αυτοί οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος – Ποια χώρα σαρώνει με 89%

Νέα Εποχή 17.06.2025
Οι πιο «υπερήφανοι» λαοί της Ευρώπης και η έκπληξη που δεν περιμέναμε

Tι είναι η θερμική νησίδα και πώς μας επηρεάζει

Περιβάλλον 17.06.2025
To φαινόμενο που τυραννά τις πόλεις

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

Stories 17.06.2025
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας

Πρόσωπα 17.06.2025
Η θητεία του απερχόμενου Sir Richard Moore, που ξεκίνησε το 2020, πλησιάζει στο φυσικό της τέλος

Τι είναι αυτές οι περίεργες φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν σε ωκεανούς

Περιβάλλον Χτες
Οι φάλαινες ίσως προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν κάτι και οι επιστήμονες αρχίζουν να τις προσέχουν περισσότερο.

Η χρυσή τουαλέτα των 5 εκατομμυρίων που οδήγησε δυο άντρες στη φυλακή

Stories Χτες
Στη φυλακή δύο άνδρες για την εντυπωσιακή ληστεία στην Αγγλία

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

Stories Χτες
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

Το πρώτο «μετρό» του κόσμου είναι σε ένα νησί του Αιγαίου

Ιστορικά Χτες
Πώς οι αρχαίοι Έλληνες έσκαψαν με το χέρι μια σήραγγα 2,5 χλμ. από δύο μεριές και συναντήθηκαν στη μέση – χωρίς GPS

«Αυτό είναι από τ’ Αγραφα»: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από μια φράση που όλοι λέμε λάθος!

Νέα Εποχή Προχτές
Πώς βγήκε στ’ αλήθεια η φράση «Αυτό είναι από τ’ άγραφα»;

Το Google της Βόρειας Κορέας: Τι κρύβει το μυστικό τους διαδίκτυο;

Stories Προχτές
Το πιο παράξενο ίντερνετ του κόσμου είναι πιο κοντά στον Μεγάλο Αδελφό απ’ όσο νομίζεις