E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκοβάντο: Οι λάτρεις του αβοκάντο μπορούν πλέον να προστατέψουν το περιβάλλον

Σκοπός είναι να είναι να μειωθεί η κατανάλωση αβοκάντο στις χώρες οι οποίες δεν το καλλιεργούν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/7/2022 | 00:11

Εκοβάντο: Οι λάτρεις του αβοκάντο μπορούν πλέον να προστατέψουν το περιβάλλον
@dezeen.com

Το αβοκάντο τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική του. Έχει γίνει τόσο δημοφιλές που μπορείς να το βρεις παντού. Αλλά αυτό όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές επιστήμονες και μη, έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Και όχι καλό…

Η Arina Skokouhi είναι απόφοιτος της Σχολής Τέχνης Central Saint Martins του Λονδίνου. Και αποφάσισε να κάνει μια εφεύρεση. Ένα εναλλακτικό αβοκάντο, το οποίο συμβολικά ονόμασε εκοβάντο, για να δείξει την οικολογική του χροιά. Σκοπός της ήταν να σταματήσει η εξάρτηση που έχει ο κόσμος από τα εισαγόμενα φρούτα.

Το νέο τρόφιμο είναι πράσινο και κρεμώδες, παρασκευάζεται από μια σειρά εγχώριων προϊόντων και φυλάσσεται σε μια φλούδα φτιαγμένη από κερί.

Όπως δήλωσε η ίδια η Shokouhi, «το αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό είδωλο και έχει γίνει συνώνυμο με τα χίπστερ καφέ και τα trendy ποστ στο Instagram. Ωστόσο, η παραγωγή του αβοκάντο προϋποθέτει πολύ ενέργεια και πόρους. Κάθε ένα αβοκάντο χρειάζεται 320 λίτρα νερό για να καλλιεργηθεί και να μαζευτεί σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η Skokouhi δεν έδρασε μόνη της. Για να βρει την συνταγή συμβουλεύτηκε τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Εκείνος τη βοήθησε να προσδιορίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση του φρούτου και της έδειξε τον δρόμο ώστε να εντοπίσει τα κατάλληλα υποκατάστατα.

Τα βασικά συστατικά του εκοβάντο είναι το μήλο, τα φουντούκια, το κραμβέλαιο και τα φασόλια. Η Shokouhi παραδέχθηκε ότι ήταν μια τεράστια πρόκληση να προσεγγίσει μόνο με τοπικά προϊόντα την υφή και τη γεύση του αβοκάντο.

Όσο εργαζόταν πάνω στο project της, ανακάλυψε πως κάποια υποκατάστατα που στην αρχή έμοιαζαν ιδανικά, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, απείχαν πολύ από τον τελικό της στόχο. Επέλεξε εν τέλει το κραμβέλαιο, το οποίο έχει παρόμοια λιπαρά οξέα με το αβοκάντο και είναι εύκολα διαθέσιμο στην αγορά της Βρετανίας.

Στο κουκούτσι από την άλλη, κατέληξε ύστερα από πολύ πειραματισμό. Τελικά επέλεξε να χρησιμοποιήσει καρπούς, όπως κάστανο, φουντούκι ή καρύδι. Το προϊόν έπειτα ολοκληρώθηκε με το περίβλημα, το οποίο αποτελείται από κερί και χρωστικές ουσίες τροφίμων. Η συσκευασία βιοδιασπάται και κομποστοποιείται.

Ο σκοπός λοιπόν είναι ιερός και με λίγα λόγια είναι να μειωθεί η κατανάλωση αβοκάντο στις χώρες οι οποίες δεν το καλλιεργούν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φυλαχθούν οι υπερβολικοί πόροι και ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή του, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες: dezeen.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο «κανόνας του 80%» που ακολουθεί ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ

Stories 13.09.2025
Τον ακολουθούσαν και οι Albert Einstein και Steve Jobs

Τελικά η ζωή των Μορμόνων είναι μια μεγάλη φούσκα;

Stories 13.09.2025
Μια σειρά στο Hulu έρχεται να τινάξει στον αέρα όλα τα κλισέ, αν και...

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories 13.09.2025
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Οι... «Υπολογίστριες»: Η ξεχασμένη γυναικεία δουλειά που έφτιαξε το μέλλον

Πρόσωπα 13.09.2025
Πριν οι υπολογιστές γίνουν μηχανές, ήταν γυναίκες. Κυριολεκτικά.

Η ταραχώδης ζωή της Αγκάθα Κρίστι

Πρόσωπα 13.09.2025
Οι σταθμοί στη ζωή της που τη σημάδεψαν

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το

Ιστορικά 13.09.2025
Η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες

Τι θα γινόταν αν δεν βυθιζόταν ο Τιτανικός;

Ιστορικά 13.09.2025
Οι πολλές συνέπειες του ναυαγίου

Ο πιο «τυχερός άνθρωπος της Καρδίτσας» και το τραγικό τέλος του

Stories 13.09.2025
«Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο»

Η ενηλικίωση που περίμενε τέσσερις δεκαετίες η ιαπωνική μοναρχία

Stories Χτες
Η μείωση του πληθυσμού έφτασε και στην αυτοκρατορική οικογένεια

Στην Ελβετία πάνε στη δουλειά… κολυμπώντας στο ποτάμι!

Νέα Εποχή Χτες
Όταν τα νερά είναι τόσο καθαρά που το πρωινό δρομολόγιο γίνεται… βουτιά αναψυχής

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι: Το μιούζικαλ που ξεγέλασε όλη την Ελλάδα ‑ Πού γυρίστηκε

Stories Χτες
Το μυστικό πίσω από τη θρυλική ταινία του Δαλιανίδη