E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί υπάρχουν όλο και περισσότερα λιοντάρια στις παραλίες της Ινδίας

Ένα χρόνιο πρόβλημα μέσα από ένα σύγχρονο παράδειγμα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/7/2022 | 00:24

Γιατί υπάρχουν όλο και περισσότερα λιοντάρια στις παραλίες της Ινδίας
@bbc.com

Στις ακτές της Ινδίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Gujarat έχουν μαζευτεί 104 λιοντάρια. Είναι η περιοχή που βρίσκεται το δάσος Gir, ο μοναδικός φυσικός βιότοπος του ασιατικού λιονταριού. Εκεί το 2020 υπήρχαν 400 λιοντάρια, ενώ στην υπόλοιπη πολιτεία υπάρχουν συνολικά 275, από τα οποία τα 104 βρίσκονται στην ακτογραμμή της Gujarat.

Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί αναφέρουν ότι φαίνεται πως μειώνεται η έκταση του φυσικού τους βιότοπου. «Φυσιολογικά, είναι δύσκολο για τα λιοντάρια να προσαρμοστούν σε παράκτιο περιβάλλον, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω ανεπάρκειας έκτασης», αναφέρει ο Dr. Nishith Dhariya, ειδικός στην άγρια ζωή.

Τα λιοντάρια κάποτε ήταν απλωμένα σε όλη την έκταση της πολιτείας, αλλά το κυνήγι, η αστικοποίηση και η ξηρασία μείωσαν κατά πολύ των πληθυσμό τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι προσπάθειες διάσωσής τους είχαν σαν αποτέλεσμα να μαζευτούν στα δάση του Gir. Τα οποία όμως μικραίνουν.

Οι δασοφύλακες αναφέρουν πως τα λιοντάρια άρχισαν να εμφανίζονται στις ακτές την δεκαετία του 1990, λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή. Τα λιοντάρια φτάνουν στις ακτές ακολουθώντας τον ποταμό Heran που διασχίζει το Gir. Αυτό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι, όπως ο Uday Shah, o οποίος έχει σπίτι πάνω στην ακτή, έχει συνηθίσει να τα βλέπει. «Στην αρχή φοβόμασταν, αλλά τώρα δεν μας ενοχλούν», δήλωσε.

@trickytravellers.com

Κυνηγούν συνήθως αγριόχοιρους και μπλε ταύρους, αλλά όταν δεν βρουν τροφή καταφεύγουν σε κοντινά χωριά, τρώγοντας κατσίκες και αγελάδες. Καλλιεργητής στην περιοχή μπορεί να λέει ότι τα λιοντάρια του έχουν σκοτώσει 10 μοσχάρια. Αλλά ο ίδιος και οι υπόλοιποι γεωργοί, προσπαθούν να συνυπάρχουν μαζί τους, με αλληλοσεβασμό. Κανένα λιοντάρι δεν έχει επιτεθεί σε άνθρωπο όλα αυτά τα χρόνια.

Τα λιοντάρια φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Μερικές φορές πάνε στο δάσος να κυνηγήσουν και επιστρέφουν εκεί για ξεκούραση. Έχουν συνηθίσει μάλιστα και την παρουσάι του ανθρώπου, όμως το φυσικό τους σπίτι συνεχώς συρρικώνεται.

Γιατί συρρικνώνεται ο βιότοπος;

Η συρρίκνωση των βιοτόπων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο της τελευταίες δεκαετίες και συμβαίνει με γοργούς ρυθμούς. Η απώλεια αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Μερικοί από αυτούς είναι ο υπερβολικός θερισμός της γης από δέντρα, η επέκταση των πόλεων, η ρύπανση, η διάβρωση και η καθίζηση του εδάφους η εξάπλωση της εμπορικής δασοκομίας, της εξόρυξης και της γεωργίας, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες του ανθρώπου, η κλιματική αλλαγή κ.α.

Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα χάσουμε κάποια είδη όπως οι τίγρεις, τα λιοντάρια και οι ελέφαντες, αλλά γενικά όλες τις μορφές ζωής. Ενώ τέτοιες απώλειες μερικές φορές εκλογικεύονται ως αναπόφευκτη συνέπεια της «ανάπτυξης», είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο. Πρόκειται για την καταστροφή του περιβάλλοντος μας, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η επιβίωσή μας.


Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, να ξυπνήσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί έχει αρχίσει εδώ και καιρό να είναι λίγο…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά Χτες
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών