E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης για ελευθερία Τύπου: Αρκετά με την έρευνα των Reporters Without Borders

Χαρακτήρισε επίσης παράγοντα αστάθειας την απλή αναλογική

Δημοσίευση 6/7/2022 | 19:17

Μητσοτάκης για ελευθερία Τύπου: Αρκετά με την έρευνα των Reporters Without Borders

Την ενόχληση του για την έρευνα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από χώρες όπως το Τσαντ όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου, αλλά και για τις επιθέσεις που δέχθηκε χθες στην Ευρωβουλή, δεν έκρυψε κατά την τριτολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι σήμερα στην Ελλάδα οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ή να πει οτιδήποτε για οποιονδήποτε.Αυτός είναι ο ορισμός της ελευθεροτυπίας και μάλιστα ενοχλήθηκαν επειδή έδειξα κάποια πρωτοσέλιδα εφημερίδων, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τα δείξω όλα”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική γιατί παρουσίασε δύο πρωτοσέλιδα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων ως απόδειξη ότι υπάρχει ελευθερία του τύπου στη χώρα.

“Έξι ημερήσιες εφημερίδες αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση”, επικαλέστηκε εκ νέου πάντως ο πρωθυπουργός, ενώ σχολίασε ότι “υπάρχει και μία εφημερίδα – ο Θεός να την κάνει εφημερίδα – που είναι η επιτομή της χυδαιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα είχε κλείσει”, αναφερόμενος στο Μακελειό. Υποστήριξε συνεπώς ότι: “Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από offshore, πίσω από παρένθετα πρόσωπα, πίσω από αυτώφορα. Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στη χώρα, λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα”.

“Στο Τσαντ υπάρχει χούντα κανονική- Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι είναι πάνω από την Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου;”
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε σε ενοχλημένο ύφος: “Και να σας πω και κάτι; Αρκετά με αυτή την, εντός εισαγωγικών ‘αντικειμενική’, έρευνα των Reporters – πως τους λένε – Without Borders”.

Σχολίασε δε ότι: “Η έρευνα αυτή είναι τόσο σοβαρή, που θεωρεί ότι στο διεθνές σκορ το οποίο βγάζει ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Θεωρεί ότι η Μπουρκίνα Φάσο είναι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρεί ότι η Σιέρα Λεόνε είναι πάνω από την Ιταλία, Θεωρεί ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Κύπρο και η βόρεια Κύπρος είναι πάνω από την Ελλάδα μαζί με το Τσαντ. Και έρχεστε και επικαλείστε μία έρευνα η οποία αναφέρεται στη Βόρεια Κύπρο. Τόσο αξιόπιστη είναι αυτή η έρευνα.”

Ο πρωθυπουργός συνέχισε ερωτώντας την αξιωματική αντιπολίτευση: “Ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσάντ σήμερα; Υπάρχει πραξικόπημα, υπάρχει χούντα κανονική. Υπάρχει άνθρωπος που να έχει σώας τας φρένας και να πιστεύει ότι στο Τσαντ υπάρχει περισσότερη ελευθερία του τύπου από ό,τι στην Ελλάδα; Είμαστε σοβαροί;”

Ο κ.Μητσοτάκης έκλεισε το θέμα αυτό λέγοντας ότι κριτής των ζητημάτων ελευθεροτυπίας δεν είναι καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει ποιες θα είναι οι σχετικές συστάσεις της Κομισιόν.

Παράγων αστάθειας η απλή αναλογική

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, “παρά το γεγονός ότι μπορεί να κυκλοφορούν πολλές φήμες” για πρόωρες εκλογές, όπως παραδέχθηκε. Δήλωσε ότι χρέος του είναι να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα. Υποστήριξε όμως απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ότι: “Άλλος είναι ο παράγων αστάθειας η απλή αναλογική την οποία ψηφίσατε. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια της χώρας”.

Επανέλαβε επίσης ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως σαφής, ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής και που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτές τις προϋποθέσεις πληρούν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι και μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται από ένα κόμμα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχηση της και να προσελκύσει και στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της. Σχολίασε μάλιστα ότι “κάποιοι παράγοντες εδώ στα υπουργικά έδρανα τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές”.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε όμως και να κλείσει σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου λέγοντας πως: “Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτη η βόμβα της απλής αναλογικής και στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάφος ‑ Ερυθρός Αστέρας 1‑1: Εγραψε ιστορία η κυπριακή ομάδα και βρέθηκε στ` αστέρια!

Αθλητικά Νέα 27.08.2025
Η Πάφος των... θαυμάτων ζει στιγμές μοναδικές, πέταξε εκτός συνέχειας τον Ερυθρό Αστέρα (1-1) και εξασφάλισε θέση στη League Phase του Champions League

Φωτορεπόρτερ παραιτείται καταγγέλλοντας «νομιμοποίηση» της σφαγής από το Reuters – Viral η κομμένη δημοσιογραφική ταυτότητα

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με την Zink τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν να δημιουργηθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Σκύδρα: «Τον σκότωσα γιατί μου έκλεψε τα φρούτα», λέει ο 75χρονος για τον 72χρονο

Ελλάδα Χτες
Το θύμα είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος και αναζητούνταν για 10 μέρες

Φωτιά τώρα στην Παιανία κοντά στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Μήνυμα 112 για ετοιμότητα

Κιργιστάν: Ρωσίδα ορειβάτισσα αποκλεισμένη εδώ και 14 μέρες σε βουνό

Κόσμος Χτες
Δραματική έκκληση του γιου της: «Είναι ζωντανή»

Τραγικός θάνατος 22χρονης από σπάνια αλλεργική αντίδραση μετά από αξονική τομογραφία

Κόσμος Χτες
Η θανατηφόρα αντίδραση προκλήθηκε από το σκιαγραφικό που της χορηγήθηκε

Αχαΐα: Διαστάσεις παίρνει η ευλογιά των αιγοπροβάτων ‑ Εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους

Ελλάδα Χτες
Η κατάσταση με την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Δυτική Αχαΐα επιδεινώνεται

Φθιώτιδα: Στη φυλακή 59χρονος που απείλησε με μαχαίρι την ανιψιά του ‑ «Βγες έξω να σε σφάξω»

Ελλάδα Χτες
Στο δικαστήριο ο 59χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος και υποστήριξε πως όλο αυτό ήταν «μια χαζομάρα»

Προσωπικός Αριθμός: Παράταση για την έκδοσή του με επιλογή δύο ψηφίων

Ελλάδα Χτες
Η παράταση δίνεται προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη μέγιστη χρονική δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων