E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η εγκληματικότητα αυξάνεται το καλοκαίρι: O μήνας που σπάει ρεκόρ

Τα εγκλήματα αυξάνονται το καλοκαίρι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/7/2022 | 00:25

Γιατί η εγκληματικότητα αυξάνεται το καλοκαίρι: O μήνας που σπάει ρεκόρ
Photo by Ari Spada on Unsplash

Το έγκλημα συμβαίνει όλο το χρόνο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει άλλη εποχή που να σχετίζεται με τη σταθερή αύξηση της εγκληματικότητας περισσότερο από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μια έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2014 βρήκε σημαντικές εποχιακές τάσεις για σχεδόν δύο δεκαετίες που οι ειδικοί λένε ότι οδηγούν σε περισσότερα άτομα να γίνονται θύματα βίαιων εγκλημάτων κατά τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με μια ιδιαίτερη... προτίμηση τον Ιούλιο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις, η βία από συντρόφους και άλλα βίαια εγκλήματα συνέβαιναν συνήθως σε υψηλότερες συχνότητες από ό,τι κατά τη διάρκεια άλλων εποχών.

"Πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η βασική γραμμή. Η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλότερη και γνωρίζουμε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συμβάλλουν στην εγκληματικότητα. Άρα είναι ήδη υψηλό. Και όσο αυξάνεται, ακόμα περισσότερο, πηγαίνετε για να δούμε μια αύξηση», δήλωσε στο FOX Weather ο δρ Josh Klapow, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Η έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι τα εγκλήματα συνήθως αυξάνονταν μόνο κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η βία από συντρόφους το καλοκαίρι ήταν σχεδόν 12% υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα.

Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών, αλλά μια ανασκόπηση δεδομένων από μεγάλες πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα. Τα ετήσια στοιχεία και από τους δύο δήμους έδειξαν περισσότερες επιθέσεις, ληστείες και συμπλοκές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Ο Klapow είπε πως όποτε αρχίζει η ζέστη, είναι μια περίοδος που μπορεί κάποιος να είναι επιρρεπής στη βία.

Ο ψυχολόγος είπε επίσης ότι ένα κύμα εγκληματικότητας θα υποχωρήσει όταν οι θερμοκρασίες πέσουν ξανά σε μέτρια επίπεδα ή η ζέστη γίνει απλώς πολύ αφόρητη για τους δράστες.

"Κάποια στιγμή όταν οι θερμοκρασίες είναι απλώς καταπιεστικά καυτές, στην πραγματικότητα μειώνεται αυτόματα η εγκληματικότητα", είπε ο Klapow.

Τι ωθεί τους ανθρώπους να διαπράξουν εγκλήματα

Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι σχετικά με το γιατί υπάρχει μια εμφανής άνοδος της εγκληματικότητας το καλοκαίρι.

"Νιώθουμε άβολα - νιώθουμε εξάντληση από τη ζέστη ή αφυδατωμένοι", είπε ο Klapow.

Σε προβληματικές περιπτώσεις, χωρίς μέρος για να δροσιστείτε, ο Klapow προειδοποιεί ότι οι συμπεριφορές χειροτερεύουν και κάτι τέτοιο συμβάλλει στις εχθροπραξίες - περισσότερη νευρικότητα, υψηλά... ντεσιμπέλ στις ομιλίες που καταλήγουν σε προστριβές κ.ο.κ.

Ο ζεστός καιρός μπορεί να οδηγήσει στα... πάντα, από εξάντληση έως θερμοπληξία. Εκτός από τη φύση πάντως, οι συνήθεις προσαρμογές στις κοινωνικές ρουτίνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με κλειστά σχολεία και περισσότερες ώρες ημέρας οδηγούν σε περισσότερες ευκαιρίες για πλήξη και λάθος επιλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ενηλικίωση που περίμενε τέσσερις δεκαετίες η ιαπωνική μοναρχία

Stories 12.09.2025
Η μείωση του πληθυσμού έφτασε και στην αυτοκρατορική οικογένεια

Στην Ελβετία πάνε στη δουλειά… κολυμπώντας στο ποτάμι!

Νέα Εποχή 12.09.2025
Όταν τα νερά είναι τόσο καθαρά που το πρωινό δρομολόγιο γίνεται… βουτιά αναψυχής

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι: Το μιούζικαλ που ξεγέλασε όλη την Ελλάδα ‑ Πού γυρίστηκε

Stories 12.09.2025
Το μυστικό πίσω από τη θρυλική ταινία του Δαλιανίδη

Το τετράγωνο μπιφτέκι που τρέλανε την Αθήνα – και γιατί εξαφανίστηκε ξαφνικά

Retro 12.09.2025
Μια δεκαετία φρενήρους επιτυχίας, πριν η ελληνική αγορά κάνει το… μεγάλο του κόλπο

Γιατί ο κατασκευαστής του Ozempic κόβει 9.000 θέσεις εργασίας;

Stories 12.09.2025
Ο πόλεμος στα φάρμακα αδυνατίσματος φουντώνει

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories Χτες
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories Χτες
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ουκρανία: Στρατιώτες «μαζεύουν πόντους» σκοτώνοντας εχθρούς για να εξασφαλίσουν drones

Stories Προχτές
Ο πόλεμος μετατρέπεται σε σύστημα ανταμοιβής