E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που οι Γερμανοί μείωσαν κατά 90% τα εισιτήρια στα ΜΜΜ

9 ευρώ θα κοστίζουν συνολικά όλες οι μηνιαίες μετακινήσεις

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 5/6/2022 | 00:15

Ο λόγος που οι Γερμανοί μείωσαν κατά 90% τα εισιτήρια στα ΜΜΜ
@railwaypro.com

Η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, δέχθηκε πρόσφατα ένα μεγάλο πλήγμα. Αλλά σκέφτηκε πως δεν μπορεί να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα και να δράσει.

Γι' αυτό μείωσε κατά 90% το κόστος των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους κατοίκους της. Τα 90 ευρώ τον μήνα έγιναν 9 από την 1η Ιουνίου, στο 1/10 της κανονικής τους αξίας δηλαδή. Και αυτό θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαίρι.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να μειωθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, με τις τιμές ενέργειας και καυσίμων να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειώσει κατά το ήμισυ τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, το 1/3 των εισαγωγών πετρελαίου της Γερμανίας, καθώς και το 45% των αγορών άνθρακα και το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου, προέρχονταν από τη Ρωσία. Ο υπουργός Οικονομικών Robert Habeck, θέλει η χώρα του να είναι εντελώς ανεξάρτητη από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση λοιπόν προχώρησε σε αυτή την τεράστια μείωση για να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο τα ιδιωτικά αυτοκίνητά τους. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η κίνηση θα είναι και επιτυχημένη. Το πιο πιθανό είναι να αυξηθεί η κίνηση στα ΜΜ, με περισσότερους ανθρώπους να σπεύδουν να αγοράσουν τα εκπτωτικά εισιτήρια.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παρατήσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να κινηθούν με τρένο, τραμ ή λεωφορείο. Ή ότι οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις μαζικές συγκοινωνίες και μετά το τέλος του καλοκαιριού. Πόσοι είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να περιμένουν το λεωφορείο στο κρύο;

Μια έρευνα πάντως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, έδειξε πως το 75% των Γερμανών που χρησιμοποιούν συχνά το αυτοκίνητό τους για μετακινήσεις, ήταν θετικοί ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ. Το 66% θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να οδηγά ποδήλατο κάθε μέρα, ενώ όσοι μένουν στην επαρχία, όπου η δημόσιες συγκοινωνίες είναι πιο περιορισμένες, ήταν και αυτοί θετικοί στη χρήση ποδηλάτου.

Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό βλέπει το αυτοκίνητο ως μέρος τους κοινωνικού του στάτους και δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να χρησιμοποιήσει ποδήλατο. Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της κατά τα άλλα θετικής για την οικονομία και το περιβάλλον κίνησης της γερμανικής κυβέρνησης, δεν θα κριθεί μόνο από τον αντίκτυπο στην οικονομία αλλά και από τη συνολική κουλτούρα των πολιτών της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left 28.06.2026
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.

Eίχε εξαφανιστεί για 26 χρόνια, κι όμως βρισκόταν 200 μέτρα από το σπίτι του

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Η συγκλονιστική ιστορία ενός άντρα που βρέθηκε στο κελάρι του γείτονα

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία