E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιο ανθρώπινο όργανο δεν γερνάει;

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε μια θεωρία που ήδη υπήρχε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2022 | 00:30

Ποιο ανθρώπινο όργανο δεν γερνάει;
@Camelialy via Twenty20

Γνωρίζαμε ότι είναι το πιο ανθεκτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μια διεπιστημονική ομάδα έρχεται να προσθέσει πως το ήπαρ παραμένει νεανικό σε όλη μας τη ζωή και πως κατά μέσο όρο έχει βιολογική ηλικία που δεν ξεπερνά τα τρία έτη. Ανεξάρτητου ηλικίας.

Μπορεί να είναι αρκετά ανοικτό σε πιθανές βλάβες, επειδή καθαρίζει τις τοξίνες και αντιμετωπίζει τοξικές ουσίες, αλλά το ξεπερνά, αφού έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννά τον εαυτό του. Η φύση της ανανέωσης του ήπατος ήταν μέχρι τώρα ένα μυστήριο, με τις μελέτες σε ζώα να δίνουν αντιφατικές πληροφορίες. Κι αυτό γιατί μερικές από αυτέ συνέκλιναν ότι τα ηπατικά κύτταρα ζουν σε βάθος χρόνου, ενώ κάποιες άλλες, στο πεθαίνουν και στη θέση τους γεννιούνται νέα.

Με επικεφαλής τον Δρα Όλαφ Μπέργκμαν, μια ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Αναγεννητικών Θεραπειών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης που αποτελούνταν από γιατρούς, βιολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς, ανέλυσαν το ήπαρ πολλών ανθρώπων που πέθαναν σε ηλικία από 20 έως 84 ετών. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό βιολογία «Cell Systems», διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα ηπατικά κύτταρα των αποθανόντων είχαν κατά μέσο όρο την ίδια ηλικία.

«Είτε κάποιος είναι 20 είτε 84 ετών, το ήπαρ του έχει παραμείνει κατά μέσο όρο σε ηλικία κάτω των τριών ετών», δήλωσε ο Μπέργκμαν. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η αντικατάσταση των ηπατικών κυττάρων, που μάλιστα είναι συνεχής, με τη διαδικασία αυτή να συνεχίζει μέχρι και τα γεράματα.


Μπορεί βέβαια η μέση ηλικία των ηπατικών κυττάρων να μην ξεπερνά τα τρία έτη, αλλά υπάρχουν στο ήπαρ και κάποια κύτταρα τα οποία δεν είναι και τόσο νεαρά, τα οποία μπορούν αν ζήσουν έως και δέκα χρόνια πριν ανανεωθούν. Το DNA είναι περισσότερο σε αυτά τα μακροβιότερα κύτταρα, απ’ ότι στα τυπικά ηπατικά κύτταρα.

«Τα τυπικά κύτταρα του ήπατος ανανεώνονται σχεδόν μία φορά τον χρόνο, ενώ τα πλουσιότερα σε DNA κύτταρα, παραμένουν στο ήπαρ μέχρι και μία δεκαετία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και μπορεί να αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό έναντι της συσσώρευσης επιβλαβών μεταλλάξεων. Αυτό που πρέπει να εξακριβώσουμε είναι αν υπάρχουν παρόμοιοι μηχανισμοί στη χρόνια ηπατική νόσο, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο», ανέφερε ο Μπέργκμαν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food 03.05.2024
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 03.05.2024
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Style Χτες
Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Body+Mind Χτες
Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα

Xάσε 5 κιλά μέχρι το καλοκαίρι με αυτή την εύκολη διατροφή

Body+Mind Προχτές
Μια αποτελεσματική μέθοδος, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου σχεδίου διατροφής χωρίς υπερβολές

Διαιτολόγος αποκαλύπτει ένα κόλπο για τον έλεγχο της όρεξης

Body+Mind Προχτές
Όταν θέλετε να χάσετε βάρος

Aυτό το παντελόνι χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το πιο δροσερό ανοιξιάτικο στυλ

Style Προχτές
Αυτό είναι το μοναδικό παντελόνι που θα χρειαστείς την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι!

Σε αυτά τα coffee shops θα βρεις το καλύτερο χαρμάνι καφέ

Eat + Drink Προχτές
5 μέρη για τέλειο καφέ στην Αθήνα!