E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχονται τα λάστιχα από... ραδίκια!

Πιο ανθεκτικά και οικολογικά

Δημοσίευση 28/10/2013 | 00:00

Έρχονται τα λάστιχα από... ραδίκια!

Η βιομηχανία ελαστικών Continental και το γερμανικό ινστιτούτο ΙΜΕ εφεύραν μέθοδο παραγωγής ελαστικού από… άγρια ραδίκια!

Ο κατασκευαστής ελαστικών Continental και το Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) του Aachen έχουν κάνει από κοινού μια επαναστατική ανακάλυψη: την παραγωγή ελαστικού, σε βιομηχανική κλίμακα, από τις ρίζες του άγριου ραδικιού (ταραξάκου).

Τα τελευταία χρόνια, χάρη σε προηγμένες μεθόδους διασταύρωσης και καλλιέργειας, έχει επιτευχθεί η παραγωγή στο εργαστήριο υψηλής ποιότητας ελαστικού από τις ρίζες του ταραξάκου.

Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες ανέγερσης ενός πιλοτικού εργοστασίου, που θα παράγει τόνους φυσικού ελαστικού στο Münster της Γερμανίας, όπου βρίσκεται το ΙΜΕ.

«Η παραγωγή ελαστικού από τις ρίζες του ταραξάκου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες πολύ λιγότερο απ' ότι η παραγωγή από καουτσουκόδεντρα», εξηγεί ο Nikolai Setzer, υπεύθυνος του Κλάδου Ελαστικών της Continental. «Επιπλέον, η νέα μέθοδος έχει τόσο μικρές γεωργικές απαιτήσεις, που ανοίγει τεράστιες προοπτικές, ειδικά σε εκτάσεις που είναι σήμερα ακαλλιέργητες. Και καλλιεργώντας τα φυτά πολύ πιο κοντά στα εργοστάσιά μας, θα μπορούμε να μειώσουμε τις πιέσεις προς το περιβάλλον, καθώς και το κόστος μεταφοράς».

Τα πρώτα πειραματικά λάστιχα αυτοκινήτου από ταραξάκο έχει ήδη προγραμματιστεί να δοκιμαστούν στο δρόμο τα επόμενα χρόνια

«Έχουμε αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία στην καλλιέργεια ταραξάκου τα τελευταία χρόνια», λέει ο καθηγητής Dirk Prüfer του ΙΜΕ. «Χάρη στην τεχνολογία σήμανσης του DNA, γνωρίζουμε ποιο γονίδιο είναι υπεύθυνο για κάθε μοριακή ιδιότητα. Αυτό μας επιτρέπει να καλλιεργούμε φυτά με πολύ μεγαλύτερη απόδοση».

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το ελαστικό από ταραξάκο όχι μόνο έχει την ίδια ποιότητα με εκείνο που παράγεται από το καουτσουκόδεντρο, αλλά είναι πιο ανθεκτικό και έχει μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση. Θα βοηθήσει επίσης στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις υποτροπικές χώρες παραγωγής του καουτσούκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «παράθυρο που δεν κλείνει ποτέ»: Ο θρύλος αγάπης που στοιχειώνει τη Φλωρεντία εδώ και αιώνες

Stories 07.04.2026
Μια ιστορία πάθους, απώλειας και μυστηρίου που κρατά ζωντανό ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία της πόλης

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πάσχα 07.04.2026
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Το χωριό στην Ιαπωνία στο οποίο πιστεύουν πως εκεί έζησε και πέθανε ο Ιησούς

Πάσχα 07.04.2026
Μία απίστευτη ιστορία που δεν έχει λογική!

«Δείκτης πίτσας»: H θεωρία που επιστρέφει με φόντο τον πόλεμο

Stories Χτες
Ο πιο περίεργος δείκτης πολέμου

Μεγάλη Εβδομάδα: Tι συμβολίζει και τι γιορτάζουμε την κάθε μέρα

Ιστορικά Χτες
Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι το Πάσχα: Όσα συμβολίζει κάθε μέρα που περνάς… χωρίς να το σκέφτεσαι

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Stories Προχτές
Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Τι ζήτησαν οι μηχανές ΑΙ που τρόμαξε τη Silicon Valley: Χάνουμε τον έλεγχο;

Νέα Εποχή Προχτές
Τους δώσαμε πρόσβαση - τώρα ποιος τις ελέγχει;

Η κρυφή αγορά εργασίας του dark web: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Νέα Εποχή Προχτές
Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Νέα Εποχή Προχτές
Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές