E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αμερικανική προειδοποίηση για «κυβερνοόπλο» που μπορεί να χτυπήσει βιομηχανικές μονάδες

«Είναι τόσο επικίνδυνο όσο λέει ο κόσμος»

Δημοσίευση 14/4/2022 | 17:08

Αμερικανική προειδοποίηση για «κυβερνοόπλο» που μπορεί να χτυπήσει βιομηχανικές μονάδες

Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλες εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις με λογισμικό που σχεδιάστηκε να μολύνει βιομηχανικές συσκευές ελέγχου, προειδοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι ότι η προειδοποίηση ήρθε με κοινή ανακοίνωση του FBI, του υπουργείου Ενέργειας, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, επισημαίνει το Reuters.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιος δημιούργησε το κακόβουλο λογισμικό ή εάν αυτό έχει χρησιμοποιηθεί, καλεί όμως τους υπευθύνους κρίσιμων υποδομών, «και ειδικά οργανισμούς του κλάδου της ενέργειας», να εφαρμόσουν μια σειρά συστάσεων για την ανίχνευση και την εξουδετέρωση του λογισμικού.

Η ανακοίνωση έρχεται πάντως εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στα τέλη Μαρτίου. το FBI προειδοποίησε ότι χάκερ που δρουν για λογαριασμό του Κρεμλίνου σκανάρουν τα δίκτυα αμερικανικών εταιρειών αναζητώντας κενά ασφάλειας.

«Εκτός λειτουργίας για μήνες»

Το κυβερνοόπλο, με την ονομασία Pipedream, σχεδιάστηκε να καταλαμβάνει τον έλεγχο «προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών» που πωλούνται από τις εταιρείες Omron και Schneider Electric.

Πρόκειται για συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους εργοστάσια, από μονάδες παραγωγής τροφίμων μέχρι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Πάντως οι στόχοι για τους οποίους φαίνεται πως ενδιαφέρονται περισσότερο οι χάκερ είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ρόμπερτ Λι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Dragos που βοήθησε στον εντοπισμό του λογισμικού.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι δημιουργοί του Pipedream είναι «εξαιρετικά ικανοί» και πιθανότατα εργάστηκαν επί χρόνια για την ανάπτυξη του κακόβουλου κώδικα.

«Είναι τόσο επικίνδυνο όσο λέει ο κόσμος» είπε ο Λι.

Σύμφωνα με τον Σέρτζιο Καλτατζιρόνε, αντιπρόεδρο της Dragos, το Pipedream δεν είναι μεμονωμένος ιός αλλά «εργαλειοθήκη» που περιέχει επιμέρους προγράμματα. Ένα από αυτά τα επιμέρους εργαλεία θα επέτρεπε για παράδειγμα επιθέσεις στους ελεγκτές της Schneider Electric που θα οδηγούσαν στην πλήρη καταστροφή τους.

«Λόγω των υφιστάμενων περιορισμών στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αντικατάσταση των ελεγκτών σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης» επισήμανε ο Καλτατζιρόνε.

«Αυτό σημαίνει ότι μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να μείνει εκτός λειτουργίας για μήνες» προειδοποίησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεξικό: Ανοιξε η γη και κατάπιε φορτηγό – Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί (βίντεο)

Κόσμος Χτες
Η τρύπα στη μέση του δρόμου «ρούφηξε» το φορτηγό

Σοκ στην Εύβοια: 60χρονος χαράκωσε τη σύζυγό του στο πρόσωπο ‑ Τη βρήκαν αιμόφυρτη οι αστυνομικοί

Ελλάδα Χτες
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Εύβοια το απόγευμα της Κυριακής (14/9)

Ρόδος: Ελεύθερη αφέθηκε η influencer ‑ «Έπαιρνα ναρκωτικά για να παίρνω πιο εύκολα αποφάσεις»

Ελλάδα Χτες
Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το μεσημέρι γνωστή influencer, καθώς συνελήφθη στη Ρόδο για διακίνηση «ροζ κοκαΐνης»

Καρυστιανού για την εισαγγελική πρόταση για τα Τέμπη: «Πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα»

Ελλάδα Χτες
Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απέστειλε την πρότασή του για την παραπομπή των 36 κατηγορουμένων στην υπόθεση των Τεμπών, με τη Μαρία Καρυστιανού να καταγγέλλει με ανάρτησή της την “ταχύτατη” διαδικασία

Τέμπη: Κατατέθηκε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 36 κατηγορούμενων

Ελλάδα Χτες
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας εισηγείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο 36 μη πολιτικά πρόσωπα και αυτό που μένει πλέον είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών - Πιθανή η έναρξη της δίκης ακόμη και μέσα στο 2025

Κρήτη: Ημίγυμνος άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και προσπάθησε να διαρρήξει το παγκάρι

Ελλάδα Χτες
Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει χρήματα αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην εκκλησία

«Μου έριξαν γροθιά στον λαιμό»: Ο οδηγός τρόλεϊ περιγράφει τον ξυλοδαρμό του στον Πειραιά

Ελλάδα Χτες
«Δεν μπορούσα να ανοίξω τις πόρτες γιατί είχα μια γιαγιά με ένα Πι»

Συνδεδεμένες με άγνωστα emails οι κάμερες στο σπίτι του Μαζωνάκη

Ελλάδα Χτες
«Θα προσφύγουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα»»

Ιταλία: Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, είπε ο υπουργός Αμυνας

Κόσμος Χτες
«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να αμυνθεί, αν κάποιος αλλόφρονας αποφασίσει να μας επιτεθεί» είπε ο Γκουίντο Κροζέτο

Βίντεο: Ζευγάρι βουτάει σε κανάλι της Βενετίας, τρώει πρόστιμο και του απαγορεύεται η είσοδος για 48 ώρες

Κόσμος Χτες
Ο 35χρονος άνδρας και η 25χρονη Ρουμάνα σύντροφός του, που ζουν στη Βρετανία, βούτηξαν στο κανάλι και τους εντόπισαν οι γονδολιέρηδες οι οποίοι επικοινώνησαν με την αστυνομία

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε σε 5χρονη σε παραλία του Μαρμαρά

Ελλάδα Χτες
Η σωτήρια επέμβαση της μητέρας