E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει σήμερα τη Γη και που ίσως προκαλέσει προβλήματα

Η κηλίδα AR2987 έστειλε μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας C στις 11 Απριλίου

Δημοσίευση 14/4/2022 | 11:54

Η ηλιακή καταιγίδα που θα χτυπήσει σήμερα τη Γη και που ίσως προκαλέσει προβλήματα
@unsplash.com

Μια τεράστια ποσότητα πλάσματος που κατευθύνεται προς τη Γη από τον Ήλιο πρόκειται να χτυπήσει τον πλανήτη μας σήμερα, Πέμπτη, προκαλώντας το φαινόμενο της λεγόμενης, ηλιακής καταιγίδας.

Η στεφανιαία εκτόξευση μάζας, η οποία αποτελεί απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας από τον Ήλιο μας, θα προέλθει από μια ετοιμοθάνατη ηλιακή κηλίδα που ονομάζεται AR2987.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι δροσερές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου που προκαλούνται από την τεράστια δύναμη του μαγνητικού πεδίου. Η κηλίδα AR2987 έστειλε μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας C στις 11 Απριλίου. Όταν χτυπήσει τη Γη (κάτι που αναμένεται για σήμερα) θα μπορούσε να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα, αν και στην προκειμένη περίπτωση η επικινδυνότητα θεωρείται «μέτρια».

Στον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα τάσης ενώ είναι πιθανό ένα σέλας να εντοπιστεί σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Αϊντάχο.

Ο Ήλιος αυτή τη στιγμή βιώνει μια αύξηση της δραστηριότητάς του ως μέρος του ηλιακού του κύκλου, ο οποίος διαρκεί 11 χρόνια και χαρακτηρίζεται από εκρήξεις ακτινοβολίας. Ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου αυξάνεται, και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του το 2025.

Ενώ αυτή η ηλιακή καταιγίδα είναι σχετικά ακίνδυνη, τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από μια ισχυρότεροι καταιγίδα θα μπορούσαν να είναι ακραία. Μελέτη έχει δείξει ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, η οποία συμβαίνει μία φορά κάθε 100 χρόνια κατά μέσο όρο, θα μπορούσε για παράδειγμα να «ρίξει» το διαδίκτυο.

«Στα σημερινά καλώδια διαδικτύου μεγάλων αποστάσεων, η οπτική ίνα δεν επηρεάζεται. Αλλά αυτά τα καλώδια έχουν επίσης ηλεκτρικούς επαναλήπτες ανά 100 χιλιόμετρα που είναι επιρρεπή σε ζημιές», δήλωσε ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βγήκε από το νοσοκομείο ο 14χρονος που του είχε καρφωθεί καμάκι από ψαροντούφεκο στο κρανίο

Ελλάδα Χτες
Ήταν τυχερός γιατί για χιλιοστά το τραύμα δεν απέβη μοιραίο

Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Premier League: Η Λίβερπουλ «πυροδότησε» τη βόμβα του καλοκαιριού

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 22χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός μετακομίζει από τη Λεβερκούζεν στο Λίβερπουλ, με τους «ρεντς» να πληρώνουν 150 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιράν ‑ Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Γενεύη: «Η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν»

Κόσμος Χτες
«Ήμασταν σαφείς, το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι

Θεσσαλονίκη: Γuμνοί ποδηλάτες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους

Ελλάδα Χτες
Ξεκίνησε η 18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

«Της είπα `σ’ αγαπώ` και τότε μας χτύπησε»: Μεθυσμένος οδηγός τη σκότωσε λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο της

Κόσμος Χτες
Το ζευγάρι ήταν μαζί επί τρία χρόνια και ετοιμαζόταν να παντρευτεί στις 31 Μαΐου

Πούτιν: «Ανησυχώ για Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο»

Κόσμος Χτες
Τι είπε για Ουκρανία, Ιράν, Ισραήλ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της Αμοργού

Ελλάδα Χτες
13 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού

Πετράλωνα: Τι λένε όσοι είδαν την 16χρονη Αιμιλία μετά την εξαφάνιση

Ελλάδα Χτες
Τα ίχνη της 16χρονης χάθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (16/6) όταν ξεκίνησε με την παρέα της από τα Κάτω Πατήσια για μια βόλτα

Bloomberg: Το Ιράν «παρακολουθεί» το Ισραήλ χακάροντας κάμερες ασφαλείας

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο εντείνεται παράλληλα με τις επιθέσεις Ισραήλ-Ιράν – Συναγερμός για τα κενά ασφαλείας στις κάμερες παρακολούθησης

Έδωσαν τα χέρια Παρί Σεν Ζερμέν και Κέβιν Ντουράντ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του NBA στην Ευρώπη