E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast food συνήθως φορούν καπέλα;

Ο λόγος είναι πρακτικός

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/4/2022 | 00:51

Γιατί οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast food συνήθως φορούν καπέλα;
@TonyTheTigersSon via Twenty20

Οι στολές των εργαζόμενων σε αλυσίδες fast food είναι διαφορετικές ανάλογα με την εταιρεία. Ωστόσο, πάντα έχει ένα αξεσουάρ το οποίο είναι μοναδικό για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Σε οποιαδήποτε μεγάλη αλυσίδα, ο άνθρωπος που σου σερβίρει τα burgers ή τις πατάτες, συνήθως φοράει ένα καπέλο. Και δεν πρόκειται μόνο για στυλ, αλλά και για κάτι παραπάνω. Οι αλυσίδες fast food πρέπει να χρησιμοποιούν κάτι που συγκρατεί τα μαλλιά των εργαζομένων, ώστε να συμμορφώνονται με τους υγειονομικούς κανονισμούς.

Τα καπέλα λοιπόν συγκρατούν τις τρίχες από το να πέσουν μέσα στο φαγητό, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την υγεία των πελατών αλλά και να κοστίσει αρκετά παραπάνω χρήματα στην εταιρεία.

Στην πολιτεία της Καλιφόρνια για παράδειγμα υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για τα καπέλα στα εστιατόρια. Ο κώδικας υγείας και ασφάλειας λοιπόν αναφέρει πως «Όλοι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα που ετοιμάζουν και σερβίρουν φαγητό πρέπει να φορούν κάτι που να συγκρατά τα μαλλιά τους, όπως καπέλα, καλύμματα, ή διχτάκια, τα οποία θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί και φοριούνται με σκοπό να συγκρατούν αποτελεσματικά τα μαλλιά από το να έρχονται σ επαφή με μη προσυσκευασμένο φαγητό, με καθαρό εξοπλισμό, με σκεύη και μη συσκευασμένα είδη μιας χρήσης».

Μπορεί να έχετε προσέξει ότι αυτό δεν συμβαίνει με κάθε εργαζόμενο. Σε μέρη όπου υπάρχουν θέσεις καθήμενων, οι μπάρμαν, οι υπεύθυνοι υποδοχής και αναμονής, μπορούν να εξαιρεθούν αν κόψουν πολύ κοντά τα μαλλιά τους ή αν τα πιάσουν προς τα πίσω, λόγω του ότι «παρουσιάζουν ελάχιστο κίνδυνο μόλυνσης των μη προσυσκευασμένων τροφίμων». Σε χώρους γρήγορου φαγητού, όπου όλο το προσωπικό είναι πιο πιθανό να μπαίνει και να βγαίνει από την κουζίνα όλη την ημέρα, απαιτείται η συγκράτηση των μαλλιών για τους ταμίες και τους διευθυντές καθώς και για τους μάγειρες.

Αυτοί οι κανονισμοί δεν εξηγούν ακριβώς γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα fast food φορούν καπέλα αντί π.χ. για διχτάκια. Εδώ παίζει κάποιον ρόλο και η αισθητική. Οι εταιρείες θεωρούν πως τα καπέλα μπορούν ευκολότερα να δείξουν το στιλ και τον επαγγελματισμό που θέλουν να προάγουν με τις στολές τους. Και μπορούν κάλλιστα να γίνουν μέρος του brand. Αλλά ο πραγματικός λόγος, είναι ένα κοινό μυστικό και αφορά τους κανόνες υγιεινής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αράχνη που «ενσαρκώνει» τη Θεωρία της Εξέλιξης

Stories 21.12.2025
Αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό, αλλά αποτελεσματικό

Γιατί η Gen Z κάνει «στροφή» στη ρετρό τεχνολογία;

Νέα Εποχή 21.12.2025
Η κούραση από το «πάντα online»

Αυτά είναι τα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Stories 21.12.2025
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο ανοίγει πόρτες σε 193 χώρες χωρίς βίζα.

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Stories 21.12.2025
«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories 21.12.2025
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Stories 21.12.2025
Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης

Η «νοοτροπία των καβουριών» που έχει «εξαπλωθεί» και στους ανθρώπους

Πρόσωπα 21.12.2025
Και ποιος δεν την έχει δει γύρω του;

Όταν ένα ελληνικό πλοίο βρήκε μια 11χρονη στην μέση του ωκεανού

Stories 21.12.2025
Μια τραγωδία που αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά

Η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς κουνούπια – Και δεν είναι τύχη, είναι επιστήμη

Νέα Εποχή Χτες
Το παράδοξο νησί με λίμνες, υγρασία και ηφαίστεια που κατάφερε -χάρη στο κλίμα και τη φυσική- να μείνει για πάντα εκτός χάρτη των κουνουπιών