E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως το κρασί βοήθησε να σταματήσει ο Ψυχρός Πόλεμος

Μια ετικέτα που έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2022 | 00:04

Πως το κρασί βοήθησε να σταματήσει ο Ψυχρός Πόλεμος
@SnappyPete via Twenty20

Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 1972, όταν τραβήχτηκε μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και ο τότε Κινέζος πρωθυπουργός Τσου εν Λαι σήκωσαν τα ποτήρια τους για να ευχηθούν, τερματίζοντας έτσι την ψυχρή σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μετά από μια ιστορική τετραήμερη επίσκεψη.

Ο Νίξον, όταν σήκωσε το ποτήρι του, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Φρεντ Ράιαν, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα λόγια του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον: «Να τηρείτε καλή πίστη και δικαιοσύνη προς όλα τα έθνη. Καλλιεργήστε την ειρήνη και την αρμονία με όλους». Η συνάντηση αυτή έδωσε ουσιαστικά τέλος στις όποιες εχθροπραξίες έλαβαν χώρα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε βοηθήσει να τερματιστεί συνολικά ένας πόλεμος που κράτησε τελικά σχεδόν πέντε δεκαετίες.

@thedailybeast.com

Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως «Πρόποση για την Ειρήνη». Η πρόποση αυτή έγινε με έναν αφρώδη οίνο από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε κι αυτός με τη σειρά του μεγάλη ιστορία. Το κρασί Schramsberg, σήμερα ανήκει στην οικογένεια Ντέιβις. Η παραγωγή του ξεκίνησε περισσότερο από έναν αιώνα πριν και το 1965, οι αμπελώνες ήρθαν στα χέρια των Τζακ και Τζέιμι Ντέιβις. Ο γιος τους, Χιού, που σήμερα διευθύνει τους αμπελώνες, έχει δηλώσει ότι όταν οι γονείς τους ανέλαβαν «ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα στυλ κρασιού που κανείς άλλος δεν έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Μαζί ξεκίνησαν να βρουν μια θέση που δεν ήταν κατειλημμένη».

Αυτό ήταν ο αφρώδης οίνος, είδος το οποίο το ζευγάρι είχε ερωτευτεί όταν είχε ταξιδέψει στη Champagne της Γαλλίας. Με τη βοήθεια του οινοποιού André Tchelistcheff, το ζευγάρι μέσα σε δυο μόλις χρόνια μπόρεσε να κυκλοφορήσει το πρώτο αφρώδες κρασί με την ετικέτα «Blanc de Noir», το πρώτο τέτοιου είδους κρασί στις ΗΠΑ. Το 1972, οι Ντέιβις δέχτηκαν μια κλήση που θα άλλαζε την πορεία των κρασιών τους αλλά και των ΗΠΑ γενικότερα.

@schramsberg.com

Ο Χίου Ντέιβις αναφέρει πως «Οι γονείς μου παρέδωσαν 13 θήκες του Blanc de Blancs στη βάση του αεροδρομίου Travis εβδομάδες πριν μάθουν σε τι θα χρησίμευε. Ήταν άκρως απόρρητο».

Η απορία λύθηκε όταν η Μπάρμπαρα Γουόλτερς παρουσίασε στις τηλεοπτικές κάμερες ένα μπουκάλι με το κρασί της οικογένειας. Τότε ήταν που το ζευγάρι κατάλαβε που ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί το κρασί τους. Από τότε, ο αφρός του Schramsberg είναι παρόν σε κάθε κρατική εκδήλωση, δημιουργώντας μια παράδοση που κρατούν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ μετά τον Νίξον.

@schramsberg.com

Η επίσκεψη αυτή του Νίξον στην Κίνα, δεν αποτέλεσε μόνο ορόσημο για τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά ταυτόχρονα έβαλε το Schramsberg στον χάρτη των καλύτερων αφρωδών κρασιών του κόσμου, αφού πολλοί κριτές επέλεξαν το κρασί των Ντέιβις αντί για τις γαλλικές σαμπάνιες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Κατάφερε, επίσης, να βάλει τη Napa Valley στον παγκόσμιο χάρτη των κατασκευαστών ποιοτικών και εκλεκτών αφρωδών οίνων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά 28.04.2024
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός