E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την Ομάδα «Τίγρης»

Υπό εξέταση σενάρια για «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτική «απάντηση» από το ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 24/3/2022 | 15:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την Ομάδα «Τίγρης»

Μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφαλείας καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό του με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία - Υπό εξέταση σενάρια για «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτική «απάντηση» από το ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος έχει αναθέσει διακριτικά σε μία ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας να καταταρτίσει σενάρια αντίδρασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στην περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το εκτενές οπλοστάσιό του με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, είτε λόγω οργής για την πορεία της ρωσικής επίθεσης, είτε ως προειδοποίηση για τους Δυτικούς να μην εμπλακούν στις εχθροπραξίες.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους για την επονομαζόμενη «Ομάδα Τίγρη» που, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συναντάται τρεις φορές την εβδομάδα σε απόρρητες συνεδριάσεις, για να εξετάσει μια σειρά από σενάρια και πιθανές αντιδράσεις. Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν ενδεχόμενα «χτυπήματα» της Μόσχας σε εδάφη του ΝΑΤΟ με στόχο κονβόι που μεταφέρουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία, ή ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία. Ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που συζητείται είναι η προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών για την υποδοχή του κύματος προσφύγων από τη δοκιμαζόμενη χώρα, αναφέρουν οι NYT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στη σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου ο Μπάιντεν θα συναντήσει τους ηγέτες των άλλων 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μόλις πριν από έναν μήνα, όλα αυτά τα σενάρια περί χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων ή ρωσικής επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ ακούγονταν τελείως εξωπραγματικά. Σήμερα όμως, μετά από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί στον Λευκό Οίκο και στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπορεί να στραφεί στα πιο ισχυρά όπλα του για να βγει από το στρατιωτικό τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε εχθές πόσο σημαντικό είναι να είναι η Συμμαχία προετοιμασμένη απέναντι στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, λέγοντας στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά ότι, ακόμα κι αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής μόνο εντός των συνόρων της Ουκρανίας, αυτά μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες και για τους κατοίκους των εθνών του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ αναφερόταν πιθανώς στους φόβους ότι χημικά ή ραδιοενεργά νέφη θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα της χώρας, γράφουν οι NYT. Ένα ζήτημα υπό εξέταση είναι εάν αυτού του είδους οι «παράπλευρες απώλειες» θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως «επίθεση» κατά του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον καταστατικό του χάρτη, και ενδεχομένως να απαντηθούν στρατιωτικά.

Η τρέχουσα σύνθεση της «Ομάδας Τίγρης» δημιουργήθηκε με τις οδηγίες του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών. Μια προηγούμενη «έκδοση» της ομάδας είχε εργαστεί προηγουμένως για μήνες, πίσω από τα παρασκήνια, προετοιμάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκείνη η ομάδα έπαιξε ζωτικό ρόλο στην κατάρτιση εκτενών σχεδίων για πακέτα κυρώσεων, στρατιωτική ενίσχυση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα αυτά τα σχέδια εκμεταλλεύονταν τα ευάλωτα σημεία της Μόσχας και είχαν ως συνέπεια να ασκηθεί τελικά τεράστια πίεση στην κυβέρνηση και την οικονομία της Ρωσίας.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που εξετάζει η «Ομάδα Τίγρης» είναι φυσικά ο καθορισμός της «κόκκινης γραμμής» που, εάν ξεπεραστεί από τη Μόσχα, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εξαιρετικά διστακτικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, φοβούμενος ότι η άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. «Θα ήταν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» είχε πει πρόσφατα.

Μια δεύτερη ομάδα αξιωματούχων που δημιουργήθηκε επίσης στις 28 Φεβρουαρίου από τον κ. Σάλιβαν αναζητά ευκαιρίες για τις ΗΠΑ να βελτιώσουν σε βάθος χρόνου τη γεωπολιτική τους θέση, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Εντός του Λευκού Οίκου πολλοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος ηγέτης έκανε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, το οποίο πρόκειται να τσακίσει τη ρωσική οικονομία, να βλάψει το στάτους της και να κρατήσει πιθανούς συμμάχους μακριά για χρόνια.

Άλλοι αξιωματούχοι πάντως προειδοποιούν ότι είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο του πολέμου και είναι εξαιρετικά πρόωρο να βγάζουμε συμπεράσματα...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μετά την πτώση ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Ο χειριστής κολυμπά στα νερά και εξετάζει το βυθισμένο Bell

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο νέο υλικό αποτυπώνεται η στιγμή που ένας από τους κυβερνήτες βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό και βουτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά του το ελικόπτερο είναι βυθισμένο - με το περίγραμμά του να διακρίνεται καθαρά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης

Η Σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε με τον 3 μηνών γιο της στο Συμβούλιο της ΕΕ

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ρομίνα Πουρμοχτάρι θέλησε να αναδείξει τα οφέλη των πολιτικών γονικής άδειας, φέρνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξμβούργο τον 3 μηνών γιο της, Ανταμ

Σύγκρουση τρένων στη δυτική Πολωνία – Τραυματίστηκαν δύο άτομα

Κόσμος Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - 16 ομάδες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος

Επιληπτική κρίση πιλότου σε πτήση της Air Canada προκάλεσε τρόμο σε 61 επιβάτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Για σαράντα λεπτά προσπαθούσαμε να τον συγκρατήσουμε»

«Σε δύο λεπτά έφυγε»: Συγκλονισμένος ο σύντροφος της 23χρονης που πέθανε αιφνιδίως στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το κορίτσι εκείνο το βράδυ δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα - ήταν ουσιαστικά νηστική»

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Γυναίκα εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Η τραυματίας παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις της

Ο 93χρονος εξηγεί γιατί προσπαθούσε να μπει στον θάλαμο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι: «Κι εγώ είμαι ορφανός»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε να περιφέρεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου γύρω στις 10 το βράδυ

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «αγόρασε» οπαδούς για τα τρία παιχνίδια του

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματοδότησε τη μετακίνηση εκατοντάδων φιλάθλων

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

Κόσμος Χτες
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού