E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων

Δημοσίευση 24/3/2022 | 14:08

Συναγερμός για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δεδομένου ότι λόγω του πολέμου έχουν σταματήσει εξαγωγές προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και θα τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα των αποθεμάτων και των πιθανών κινδύνων.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μία σειρά από προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πολλές εταιρείες λιανικής βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις αλευριού και ηλιέλαιου, όπως έχει συμβεί και στη Γερμανία.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα, και μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήψη όποιων απαραίτητων μέτρων.

Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ειδικότερα ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας.

“Η κυβέρνηση, όπως απέδειξε και στην έναρξη της πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της κρίσης ενέργειας, λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά, στο πλαίσιο μιας μετρημένης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης. Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και δεν ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας”, τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πρωτογενή παραγωγή είναι πολλαπλές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας.

Πέρα από τις αυξήσεις- φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, καθώς και του κόστους του πετρελαίου, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με “καπέλο” έως και 100% στα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι με έλλειψη ζωοτροφών, που εισάγονται σε σημαντικό ποσοστό από Ρωσία και Ουκρανία. Σημειωτέον ότι οι δύο αυτές χώρες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών παγκοσμίως.

Όχι μόνο θα σταματήσουν οι εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος επειδή οι αγρότες θα κάνουν αναγκαστικά μικρότερη χρήση λιπασμάτων, να είναι μειωμένη και η εγχώρια παραγωγή. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις επισιτιστικές δυνατότητες της Ελλάδας και βέβαια το κόστος του ψωμιού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος για όλο το 2022. Η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.

Ενώ η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές του πολύτιμου αυτού στοιχείου τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Αϊντχόφεν 1‑1: Τον πάγωσε στο 93′

Αθλητικά Νέα Χτες
Έχασαν τη νίκη μέσα από τα χέρια τους στις καθυστερήσεις οι ερυθρόλευκοι

ΗΠΑ: Ραντεβού με την ιστορία έχει ο Ζόραν Μαμντάνι – Όλα τα βλέμματα στη Νέα Υόρκη

Κόσμος Χτες
Ο Ζόραν Μαμντάνι ετοιμάζεται να γράψει ιστορία έχοντας ως κεντρική προεκλογική υπόσχεσή του ένα χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για τους πολλούς.

Χαμός σε αγώνα της ΕΠΣΑ: Ποδοσφαιριστής αποβλήθηκε γιατί κλώτσησε και γρονθοκόπησε αντιπάλους του

Ελλάδα Χτες
Χάος επικράτησε στο Αγιος Θωμάς-Αστέρας Ζωγράφου, καθώς ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων, αφού πρώτα κλώτσησε πεσμένο στο έδαφος αντίπαλό, στη συνέχεια έριξε μπουνιά σε άλλον που του ζήτησε τον λόγο

Ξεσηκωμός αγροτών και κτηνοτρόφων – Μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο σε μια εβδομάδα

Ελλάδα Χτες
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο των Αθηνών, στις 11 Νοεμβρίου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη σκιά του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αλέξης Τσίπρας: Στη δημοσιότητα το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη»

Ελλάδα Χτες
Το βιβλίο θα βρίσκεται στις προσθήκες των βιβλιοπωλείων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Συνεχίζονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι οχημάτων

Οικονομία Χτες
Νέα ειδοποιητήρια για ασφάλιση και τέλη κυκλοφορίας

Βορίζια: Παραδόθηκαν τα τρία καταζητούμενα αδέρφια για το μακελειό – Ξενοδοχείο ήταν η μια από τις κρυψώνες τους

Ελλάδα Χτες
Ο δικηγόρος τους επικοινώνησε με την αστυνομία και όρισαν σαν σημείο συνάντησης περιοχή έξω από ένα χωριό του νομού Ηρακλείου

Σουδάν: Οι αντάρτες σκοτώνουν αθώους πολίτες γελώντας

Κόσμος Χτες
Απίστευτη φρίκη από τις σφαγές

Δεν μισώ κανέναν, να σταματήσει το κακό εδώ, λέει η μητέρα της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη

Ελλάδα Χτες
Η αδερφή της 56χρονης υποστήριξε πως «απειλούν ότι θα ρίξουν βόμβα στο σπίτι μας»

Βίντεο: Χαμός σε πτήση στο Βιετνάμ, έδιωξαν γυναίκα που φώναζε και έκλαιγε για να καθίσει δίπλα στον σύντροφό της

Κόσμος Χτες
Η ένταση ξεκίνησε πριν την επιβίβαση, με την γυναίκα να φωνάζει στον σύντροφό της στην πύλη και τον ίδιο να της λέει πως είναι άπιστη - Η γυναίκα φώναζε στις αεροσυνοδούς για να κάτσει δίπλα του - Η πτήση καθυστέρησε 1 ώρα και 40 λεπτά