E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είχε αντιδράσει ο Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Το χρονικό των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αφού ανέλαβε την προεδρία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 1/3/2022 | 00:13

Πώς είχε αντιδράσει ο Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
@rferl.org

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως λίγες σχέσεις κρατών ιστορικά είναι πιο περίπλοκες από αυτές μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μάλιστα, συνεχίζει αυτή την ιστορικά περίπλοκη σχέση, με τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες να είναι συχνές και οι σχέσεις τους να είναι από ψυχρά διπλωματικές μέχρι και επιθετικές.

Μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ, ήταν αναμφίβολα η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, που κατέστρεψαν το λεγόμενο «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου» και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 3 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ απάντησαν με μια μακροχρόνια στρατιωτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, η οποία προκάλεσε την κριτική ορισμένων ηγετών όταν ο σκοπός φάνηκε να αλλάζει και από τον πόλεμο απέναντι στην τρομοκρατία να μετατρέπεται σε μια προσπάθεια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.

Σύμφωνα με το The Brookings Institute, ο Πούτιν κάλεσε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, δυο ημέρες πριν το περιστατικό στο Μανχάταν. Και οι δυο ήταν νέοι τότε στο αξίωμα του προέδρου, με τον Μπους να έχει γίνει πρόεδρος πριν λίγους μήνες και τον Πούτιν πριν μόλις δυο χρόνια.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Μπους για να μοιραστεί μερικές πολύτιμες πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι Ρώσοι. Ο Ahmad Shah Massoud, ο ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας εναντίον των Ταλιμπάν, είχε δολοφονηθεί από δυο βομβιστές αυτοκτονίας που παρίσταναν τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Brookings, ο Πούτιν φέρεται να προειδοποίησε τον Πρόεδρο Μπους για «ένα προαίσθημα ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί, κάτι που προετοιμάζεται εδώ και καιρό».

Δυο ημέρες μετά, οι ΗΠΑ δέχθηκαν ίσως το μεγαλύτερο χτύπημα στην ιστορία τους. Πολλές χώρες πρόσφεραν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Ο Πούτιν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τον εναε΄ριο χώρο της Ρωσίας και βοήθησε πρακτικά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η Ρωσία διέθετε επίσης μεγάλη γνώση όσον αφορά τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, κάτι που ήταν επίσης χρήσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις των δυο χωρών μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ίσως ήταν οι καλύτερες μετά από έναν αιώνα. Αλλά δεν κράτησαν για πολύ. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να επικρατήσουν επί των Ταλιμπάν, κάτι για το οποίο ενδιαφερόταν και η Ρωσία, μετατράπηκε σε μια προσπάθεια για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης δεν άρεσε σε πολλά έθνη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά η Ρωσία. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι σχέσεις των δυο χωρών έγιναν ακόμα χειρότερες.

Ο Πούτιν πίστευε αρχικά πως μια συνεργασία με τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σιγά - σιγά στην αναγνώριση της Ρωσίας ως υπερδύναμης, λίγα χρόναι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης πίστευε ότι αυτή η συνεργασία, θα απέτρεπε το ΝΑΤΟ να «κοιτάξει» προς τα ανατολικά. Το τελευταίο μάλιστα μετατράπηκε σε ένα σημαντικό σημείο διένεξης τα επόμενα χρόνια, όντας ένας από τους κύριους παράγοντες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, μια απόφαση του Πούτιν που βρήκε την πλειοψηφία του δυτικού κόσμου απέναντί του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Ινδός «διπλωμάτης» που κορόιδεψε όλο τον κόσμο ‑ Τι βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του

Stories 28.07.2025
Έστησε πρεσβεία από το μυαλό του σε πολυτελές σπίτι!

Selfies, ταυτότητες και… ραντεβού: Η «ασφαλής» εφαρμογή Tea εκθέτει 72.000 γυναίκες

Νέα Εποχή 28.07.2025
Το app που υποσχόταν ασφάλεια σε γυναίκες, έγινε εφιάλτης

Τα μέρη του πλανήτη με τα πιο καταθλιπτικά ονόματα που μπορείς να φανταστείς

Stories Χτες
Μπορεί να είναι απλές πόλεις, κορυφές ή νησιά, όμως οι λέξεις που τις ονομάζουν σε στοιχειώνουν.

Πως οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίζουν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική

Stories Χτες
Ο Μάρκο Ρούμπιο πριν και μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Γιατί η νέα γενιά γυρίζει πλάτη στο Tinder

Νέα Εποχή Χτες
Τέλος οι οθόνες;

Η νύχτα που η Νέα Υόρκη ξέμεινε από φως – και από αντοχές

Stories Χτες
48 ώρες χάους, βίας και κοινωνικής έκρηξης στη σκιά ενός μπλακ άουτ

5 χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχουν πια

Stories Χτες
Η αλλαγή ονομάτων στην αφρικανική ήπειρο δεν είναι σπάνια

Το θαύμα του Ήλιου: 70.000 άνθρωποι είδαν τον ήλιο να «χορεύει»

Ιστορικά Χτες
Θαύμα ή ομαδική ψευδαίσθηση;

Το φιλί που κρατάει 2.800 χρόνια

Ιστορικά Χτες
Το μυστήριο για τους «εραστές της Χασανλού» βασανίζει τους επιστήμονες από το 1972

Η Ιταλία είπε «ναι» στη γονεϊκή άδεια για τη μη βιολογική μητέρα ‑ Τι σημαίνει πρακτικά αυτό

LGBTQI+ Προχτές
Μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των οικογενειών

Θα μπορούσε το ChatGpt να κάνει πιο ασφαλή τα αυτοκίνητα;

Νέα Εποχή Προχτές
Απ` ότι φαίνεται, ναι