E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διάβημα Ελλάδας στην Τουρκία για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας

Δημοσίευση 17/2/2022 | 11:29

Διάβημα Ελλάδας στην Τουρκία για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία προχώρησε η Ελλάδα μετά από αλλεπάλληλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου ενώ θα ενημερώσει ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής συμπεριφοράς.

Την προκλητικότητα της Τουρκίας αναμένεται να θέσει και ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το διάβημα διαμαρτυρίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε προς τον Τούρκο Επιτετραμμένο.

Κατά τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο", "Γαλάζια Πατρίδα" και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με τον πρέσβη της Τουρκίας

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος πρέσβης είχαν έντονο διάλογο σε συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία "με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli". Ο τούρκος πρέσβης, είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα προκαλεί με τη συμφωνία με την Αίγυπτο και την πρόθεση για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, κάτι που δεν μπορούν να αποδεχτούν. Παράλληλα, είπε πως η ελληνική πλευρά θέλει να αγνοήσει την ύπαρξη της Μικράς Ασίας και ότι δεν μπορεί ο όγκος αυτός να έχει τα ίδια δικαιώματα με τα νησιά. Όπως τόνισε, η Ελλάδα δε σέβεται το αποστρατικοποιημένο στάτους των νησιών.

Μάλιστα διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε και πάλι για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Έλληνας που έζησε τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία και τώρα τα χτυπήματα στο Ντουμπάι

Κόσμος Χτες
Είχε μιλήσει το 2022 για τη ρωσική εισβολή και τώρα έγινε αυτόπτης μάρτυρας βομβαρδισμών σε διυλιστήρια στο Ντουμπάι

OpenAI ξεκλειδώνει το «adult mode»: Πόσο απέχουμε από τις ερωτικές σχέσεις με την τεχνητή νοημοσύνη

Κόσμος Χτες
Η OpenAI σχεδιάζει ένα «adult mode» στο ChatGPT, με ερωτικές συνομιλίες για ενήλικες, προκαλώντας συναγερμό σε συμβούλους ευημερίας που μιλούν για κίνδυνο «sexy suicide coach»

Telegraph ‑ Ηχητικό ντοκουμέντο: Πώς ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ γλίτωσε τον θάνατο για λίγα δευτερόλεπτα

Κόσμος Χτες
Πρόκειται για μία ομιλία του Μαζαχέρ Χοσεϊνί, επικεφαλής πρωτοκόλλου για το γραφείο του Αλί Χαμενεΐ, σε ανώτερους κληρικούς και διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), στις 12 Μαρτίου

Γουατεμάλα: Νεκροί εκατομμυριούχος εκδότης και η έγκυος σύζυγός του σε αεροπορικό δυστύχημα

Κόσμος Χτες
Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στη Villa Hermosa στη Γουατεμάλα - Τέσσερις συνολικά οι νεκροί

Πέθανε ο ηθοποιός Ματ Κλαρκ από την ταινία Back to the Future III

Κόσμος Χτες
Ο Κλαρκ είχε συμμετάσχει σε αρκετά γουέστερν, δίπλα σε θρύλους, όπως ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Τζον Γουέιν

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ κατέβηκε από το λεωφορείο και έδειρε άλλον οδηγό ‑ Σε διαθεσιμότητα ο επαγγελματίας

Ελλάδα Χτες
«Ο ΟΑΣΘ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή σε περιστατικά βίας»

Βίντεο: Βρετανός σκιέρ τερματίζει μεθυσμένος σε αγώνα 50χλμ στη Νορβηγία σε ένδειξη... διαμαρτυρίας

Κόσμος Χτες
Ο Γκάμπριελ Γκλέντχιλ έγινε viral με την ολοκλήρωση του αγώνα διάσημου αγώνα Όσλο-Χόλμενκολεν όπου κατέλαβε την 67η θέση

Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: Η τυφλή οπαδική βία μου στέρησε τον κόσμο μου όλο

Ελλάδα Χτες
«Μην αφήνετε τη σιωπή να καλύπτει το έγκλημα που μου στέρησε το παιδί μου» ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα του 20χρονου

Ανοιξε η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων Ε1 ‑ Μέχρι τις 15 Ιουλίου η προθεσμία

Ελλάδα Χτες
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου να ξεκινά από 31 Ιουλίου για την καταβολή της α΄δόσης και να εκτείνεται έως τον Φεβρουάριο του 2027

Η Μεσόγειος έχει καθυστερήσει ένα τσουνάμι ‑ 100% να συμβεί μέσα σε 30 χρόνια λένε οι επιστήμονες

Κόσμος Χτες
Στην εκπαίδευση και την «ανάγνωση» των προειδοποιητικών σημαδιών ενός τσουνάμι εστιάζουν οι ειδικοί

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Δίνει 50 εκατομμύρια ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης για το παιδί‑θαύμα της Ελλάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
Μυθικό το ποσό που είναι έτοιμη να προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης στην Γκενκ για την απόκτηση του 18χρονου Κωνσταντίνου Καρέτσα.

Τραγωδία στην Πρέβεζα: Νεκρός 51χρονος αστυνομικός

Ελλάδα Χτες
Κατέρρευσε μπροστά σε συναδέλφους του