E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνελήφθη Γερμανός κατάσκοπος των Τούρκων στη Χίο

Πολύ σοβαρή υπόθεση

Δημοσίευση 4/8/2013 | 00:00

Συνελήφθη Γερμανός κατάσκοπος των Τούρκων στη Χίο

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας στη Χίο αποκάλυψε η ελληνική αστυνομία, έπειτα από συστηματικές έρευνες. Συγκεκριμένα, ένας 72χρονος Γερμανός υπήκοος συνελήφθη την Παρασκευή με την κατηγορία ότι κατασκόπευε συστηματικά για χάρη των Τούρκων εγκαταστάσεις, έργα, στρατόπεδα κ.λπ. στο νησί, τα οποία φωτογράφιζε και παρέδιδε σε υπηκόους Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο 72χρονος «την τελευταία τουλάχιστον τριετία, φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα κ.λπ., υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο και παρέδιδε το υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε υπηκόους Τουρκίας».

Κατά τη σύλληψή του, μάλιστα, είχε δυο φωτογραφικές μηχανές και κάρτες αποθήκευσης με φωτογραφίες από στρατόπεδα της Χίου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφήσεις γινόντουσαν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ για κάθε αποστολή. Το υλικό αποστελλόταν είτε μέσω κωδικοποιημένου e-mail , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβανόταν από πέντε άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στην Τουρκία.

Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό (e-mail) προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται στη Χίο.

Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης από τις ελληνικές Αρχές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών δύο αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και δύο ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.

Ο 72χρονος Γερμανός συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα Αρμόλια Χίου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, ο οποίος διαμένει στην Χίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Με βάση την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών, καθώς και καρτών αποθήκευσης, που είχε κατά τη σύλληψή του, διαπιστώθηκε ότι το πρωί της Παρασκευής είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και σε προγενέστερο χρόνο φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου».

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του στη Χίο, αλλά και στην κατοχή του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • 2 φωτογραφικές μηχανές
  • 14 κάρτες μνήμης
  • 5 USB sticks
  • 5 τουριστικοί χάρτες της Χίου
  • 2 κινητά τηλέφωνα και
  • 1 ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειροπέδες σε οδηγό ταξί που χρέωσε 45 ευρώ για διαδρομή από Μοναστηράκι στον Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, ο οδηγός του ταξί δεν είχε θέσει σε λειτουργία το ταξίμετρο

Δαφνί: Τρόφιμος στραγγάλισε τον συγκάτοικό του

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Νέο περιστατικό βίας

Πέθανε ο Κάρεϊ Σκάρι

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Θλίψη στον χώρο του μπάσκετ

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για Έμπολα: Η επιδημία μπορεί να εξαπλώνεται ταχύτερα απ` ό,τι πιστεύαμε

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Έντονες ανησυχίες για υποκαταγραφή κρουσμάτων - Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι σε Κονγκό και Ουγκάντα

Τραμπ: «Θα τελειώσουμε τον πόλεμο γρήγορα» – «Θα υπάρξουν εκπλήξεις» απαντά η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ανεβάζει την πίεση προς την Τεχεράνη ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ το Κογκρέσο επιχειρεί να περιορίσει τις πολεμικές εξουσίες του

Θεσσαλονίκη: Δημοσκόπηση‑έκπληξη ανεβάζει την Καρυστιανού

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου σχετικά με την Α’ Θεσσαλονίκης

Εφορία: Ποιους παίρνει τηλέφωνο και σε ποιους στέλνει email – Oι πρώτοι στη λίστα

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Τουλάχιστον 55.000 τηλεφωνικές κλήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα έχει προγραμματίσει η ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία που στριμώχνουν τον Τζόναθαν Αντικ της Mango για τον θάνατο του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Tο χαμένο κινητό, το στρογγυλό σημάδι και η αλλαγή διαθήκης

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

Tech + Science Χτες
Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

Κόσμος Χτες
Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

Ελλάδα Χτες
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου