E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η σκωτσέζικη Βουλή έδωσε χάρη σε χιλιάδες γυναίκες ύστερα από 300 χρόνια

Ο κόσμος ίσως αλλάζει με πολύ αργά βήματα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/12/2021 | 00:31

Η σκωτσέζικη Βουλή έδωσε χάρη σε χιλιάδες γυναίκες ύστερα από 300 χρόνια
@vox.com

Μετά από 300 χρόνια, χιλιάδες γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία στη Σκωτία, θα λάβουν χάρη και θα καθαρίσουν το όνομά τους έστω και μετά θάνατον. Τα εγκλήματά τους ήταν πολύ ρεαλιστικά. Κάποιες κατηγορήθηκαν πως λόγω της μαγείας τους μερικοί άνδρες είχαν hangover μετά από μια όχι και τόσο νηφάλια νύχτα.

Κάποιες άλλες κατηγορήθηκαν ότι μεταμορφώθηκαν σε κουκουβάγιες, ενώ η πιο «σοβαρές» κατηγορίες ήταν πως συναντήθηκαν με τον διάβολο και πως προκάλεσαν τις καταιγίδες που βύθισαν το πλοίο που μετέφερε τον βασιλιά Ιάκωβο τον 6ο. Πολύ κατόπιν εορτής και ύστερα από επίσημο αίτημα, όσες γυναίκες κατηγορήθηκαν για μαγεία μεταξύ 1563 και 1736, θα πρέπει να είναι σίγουρες εκεί που βρίσκονται ότι το όνομά τους είναι πλέον καθαρό.

Από τους 4.000 ανθρώπους που κατηγορήθηκαν, περισσότεροι από τους μισούς εκτελέστηκαν, ενώ το 85% ήταν γυναίκες ή κορίτσια. Η πρόταση νόμου ενός βουλευτή στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, κατάφερε μετά από δυο χρόνια να κερδίσει την υποστήριξη της πρωθυπουργού της Σκωτίας και να ψηφιστεί. Το αίτημα έγινε από την Claire Mitchell, την επικεφαλής της οργάνωσης «Μάγισσες της Σκωτίας», μιας οργάνωσης που ζητά δικαίωση των γυναικών και την ανέγερση μνημείου προς τιμήν τους.

@bbc.com

Ο φόβος για τις μάγισσες πριν από μερικούς αιώνες είχε πυροδοτηθεί από τη θρησκεία. Η Καθολική Εκκλησία είχε αποφανθεί πως οι αιρετικοί και οι μάγισσες θα έπρεπε να καίγονται. Ο βασιλιάς Ιάκωβος ο 4ος της Σκωτίας πέρασε νόμους εναντίον της μαγείας και αυτό ξεκίνησε το λεγόμενο πλέον «κυνήγι μαγισσών» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, που έμεινε γνωστό ως το «Μεγάλο κυνήγι μαγισσών του 1597». Ήταν το δεύτερο από τα πέντε πανεθνικά κυνήγια μαγισσών στην ιστορία της Σκωτίας. Όλα κάτω από τα προστατευτικά φτερά του στέμματος.

Η Mitchell ευαισθητοποιήθηκε από την περίπτωση της Lilias Adie. Είχε παραδεχθεί ότι έκανε σeξ με τον διάβολο και κάνοντας κακόβουλα ξόρκια. Καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, αλλά πέθανε στη φυλακή πιθανότατα από αυτοχειρία. Το 2019, πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν στο σημείο ταφής της για να τιμήσουν την ίδια και χιλιάδες άλλους, άνδρες και γυναίκες, που εκτελέσθηκαν επειδή έκαναν μάγια.

Γενικότερα στην Ευρώπη, από το 1450 μέχρι το 1750, χιλιάδες γυναίκες εκτελέστηκαν σαν «μάγισσες». Τα «κυνήγια μαγισσών» ξεκίνησαν από τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία, όπου το αυξημένο αίσθημα δεισιδαιμονίας οδήγησε σε συλλήψεις και εκτελέσεις για όσους πιστευόταν ότι ασκούσε μαγεία.

Στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εκτελέσεις ήταν σπάνιες. Η μείωση στο κυνήγι μαγισσών έγινε πολύ σταδιακά, αλλά μέχρι τότε 3 στις 4 που κατηγορήθηκαν κατέληξαν στην πυρά. Πολλές φορές οι εκτελέσεις αυξάνονταν όταν ο καιρός χαλούσε, ενώ πολλοί κατηγορούσαν εκείνες για την κακή σοδειά ή ακόμα και τις επιδημίες.

Επίσης, όσο η διαμάχη μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών μεγάλωνε, οι δυο πλευρές χρησιμοποιούσαν το κυνήγι μαγισσών ως έναν τρόπο κατευνασμού των μαζών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»