E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το «Viagra» είναι πλέον υποψήφιο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Η χορήγηση του φαρμάκου σιλδεναφίλη («Βιάγκρα») σχετίζεται με μείωση κατά 69% του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Δημοσίευση 6/12/2021 | 18:40

Το «Viagra» είναι πλέον υποψήφιο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική επιλογή εναντίον αυτής της ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης που αποτελεί την κυριότερη αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους παγκοσμίως, πλήττοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η σιλδεναφίλη χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα κυρίως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες, καθώς και της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φεϊσιόνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Ιατρικής της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Nature Aging», χρησιμοποιώντας μια υπολογιστική μέθοδο, συνδύασαν γενετικά και άλλα βιολογικά στοιχεία για να αποδώσουν καλύτερα τις βιολογικές «υπογραφές» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια ανέλυσαν πάνω από 1.600 εγκεκριμένα φάρμακα για να βρουν εκείνα που φαίνεται να ταιριάζουν καλύτερα με το βιολογικό-πρωτεϊνικό «προφίλ» του Αλτσχάιμερ. Κατέληξαν να δώσουν μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στη σιλδεναφίλη, πράγμα που σημαίνει ότι το εν λόγω φάρμακο φαίνεται να έχει δυνατότητες να επιδράσει θετικά στη νόσο.

H χορήγηση Βιάγκα σχετιζόταν με μια σημαντική μείωση κατά 69% στον κίνδυνο διάγνωσης Αλτσχάιμερ

Σε ένα επόμενο βήμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά και ασφαλιστικά αρχεία για περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους, βρίσκοντας ότι η χορήγηση της σιλδεναφίλης σχετιζόταν με μια σημαντική μείωση κατά 69% στον κίνδυνο διάγνωσης Αλτσχάιμερ σε βάθος εξαετίας. Η σιλδεναφίλη βρέθηκε να συνδέεται με 55% μικρότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε σχέση με το αντι-υπερτασικό φάρμακο losartan (λοζαρτάνη) και κατά 63% σε σχέση με το αντιδιαβητικό μετφορμίνη (και τα δύο αυτά φάρμακα δοκιμάζονται ήδη και κατά της νόσου Αλτσχάιμερ).

Όπως είπε ο Τσενγκ, «βρήκαμε ότι η χρήση σιλδεναφίλης μείωσε την πιθανότητα Αλτσχάιμερ τόσο στα άτομα με στεφανιαία νόσο, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2, που όλες είναι συννοσηρότητες οι οποίες σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, όσο και στα άτομα χωρίς τέτοιες παθήσεις».

Η συσσώρευση των πρωτεϊνών βήτα αμυλοειδές και Ταυ στον εγκέφαλο οδηγεί στη δημιουργία παθολογικών πλακών και νευροϊνιδιακών σωρών, δύο χαρακτηριστικών «υπογραφών» της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του βήτα αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης ταυ συμβάλλει στη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου περισσότερο από ό,τι καθένας ξεχωριστά από αυτούς τους δύο παράγοντες. Η σιλδεναφίλη, όπως έχει δείξει η έρευνα σε ζώα, στοχεύει ακριβώς σε αυτή την αλληλεπίδραση σε μοριακό επίπεδο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικές μελέτες και στα δύο φύλα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως ανέφερε ο δρ Τσενγκ, επειδή τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν προς το παρόν μόνο μια συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση σιλδεναφίλης και στην μειωμένη πιθανότητα Αλτσχάιμερ, σχεδιάζεται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης 2 για να ελέγξει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος και να επιβεβαιώσει τα κλινικά οφέλη του εν λόγω φαρμάκου στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα το φάρμακο να αξιοποιηθεί και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόβλημα πάλι στο Μετρό Θεσσαλονίκης από ακινητοποίηση συρμού

Ελλάδα 09.04.2026
Χρειάστηκε να κατέβουν και να περπατήσουν σχεδόν μισό χιλιόμετρο μέσα στη σήραγγα μέχρι τον σταθμό

Μαρούσι: Ανδρας μαχαίρωσε 17χρονο για να τον ληστέψει

Ελλάδα 09.04.2026
Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ

Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα καταστήματα

Ελλάδα 09.04.2026
Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.