Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να γεμίσουν τα σπίτια μας μυρωδιές από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Όμως για να γίνει σωστά η δουλειά πρέπει να επιλέξουμε την σωστή συνταγή.
Εμείς δεν θα σας προτείναμε κάτι λιγότερο από την καλύτερη, την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη…και καλή σας όρεξη.
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
- Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Tips: Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Σύμφωνα με τον Άκη η συγκεκριμένη είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, όπου απαιτεί 15 λεπτά εκτέλεση και 30 λεπτά ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο και φτάνει να κεράσετε και τους γείτονες (80 μερίδες).
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου – Ένα παιδί διαγιγνώσκεται κάθε δύο λεπτά
Body+Mind
15.02.2025
Παιδικός Καρκίνος: Μια μάχη που χρειάζεται όλους μας
Τα λάθη που κάνεις με το πρωινό και μπλοκάρεις το μεταβολισμό σου
Body+Mind
15.02.2025
Ξεκίνα σωστά τη μέρα σου, χωρίς διατροφικές παγίδες!
Το σακάκι που θα κάνει πάταγο φέτος ‑ Θα το δούμε παντού
Style
15.02.2025
Αντίο boxy, γεια σου fitted!
6 μεζεδοπωλεία εκτός κέντρου της Αθήνας με καλό φαγητό
Eat + Drink
15.02.2025
Τέλειο φαγητό και μουσικούλα! Τι καλύτερο!
Manifesting: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να το εφαρμόσεις στη ζωή σου
Body+Mind
15.02.2025
Mε απλές μεθόδους μπορείς να δεις αποτελέσματα!
Αυτά τα φυτά θα φέρουν τύχη στο σπίτι σου σύμφωνα με το Feng Shui
Σπίτι
15.02.2025
Τα φυτά αυτά θ’ αλλάξουν την ενέργεια του σπιτιού σου!
Γιατί υπάρχουν 15 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι στην Αίγυπτο;
Pets
15.02.2025
Το φαινόμενο και η μαζική δηλητηρίαση
Το όμορφο καφέ στο Παρίσι που μπορείς να στείλεις γράμμα στον μελλοντικό εαυτό σου
Ταξίδια
Χτες
Όπως παλιά
Τα πιο ξεχωριστά αρώματα με νότες τριαντάφυλλου
Body+Mind
Χτες
Αν σου αρέσουν τα τριαντάφυλλα, θα τα λατρέψεις αυτά τα αρώματα!