E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων

Δημοσίευση 10/11/2021 | 13:23

Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας

Στο πάρκο Νηρηΐδων, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργήθηκε ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων.

«Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη, δυναμική μητρόπολη. Είναι μία πόλη ανοιχτή, ανοιχτή σε νέες ιδέες, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα και βεβαίως είναι μία πόλη εξαιρετικά υπερήφανη για το λαμπρό παρελθόν της, όσο είναι και υπερήφανη για το δυναμικό παρόν της.

Είναι, λοιπόν, μία πόλη που επενδύει πάρα πολλά στην εξωστρέφεια», σημείωσε στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της JT International Hellas και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας, αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης. «Πιστεύουμε πάρα πολύ στν διπλωματία των πόλεων, στη διπλωματία των λαών και επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα στη σύσφιξη των σχέσεων δύο αρχέγονων πολιτισμών, δύο πολιτισμών που οι ρίζες τους χάνονται στην ιστορία, δύο λαών που παρότι μας χωρίζει μία πολύ μεγάλη γεωγραφική απόσταση αισθανόμαστε πολιτισμικά πως συνδιαλεγόμαστε και πως συνομιλούμε», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Για την κατασκευή του ιαπωνικού κήπου απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα αλλά και μπάζα, τα οποία παράνομα εναπόθεταν τα εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, μεταφέρθηκαν 350 κυβικά γόνιμο έδαφος, δημιουργήθηκαν μικροί λόφοι για να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια και φυτεύτηκαν 50 δέντρα και 3.000 νέοι θάμνοι, μικροί και μεγάλοι, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την Ecoscapes, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του κήπου, ενώ έγινε μελέτη για τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου.

Ο ιαπωνικός κήπος «συνδυάζει την αναζωογόνηση αυτού του χώρου πρασίνου με την ανάδειξη των στοιχείων της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράδοσης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας πως «είναι ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, 3,5 στρέμματα και δημιουργείται μία πράσινη όαση σε ένα πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο ιστό προσφέροντας, είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε όταν περιηγηθείτε το πάρκο, μία αίσθηση γαλήνης.

Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μία ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς» συνδυάζοντας, ωστόσο, είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι εξίσου βιώσιμο και εναρμονισμένο με το τοπίο.

«Οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.», επεσήμανε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama), υπογραμμίζοντας ότι «παρ’ όλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου». Ο κ. Νακαγιάμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον δήμαρχο Αθηναίων για την υποστήριξη του project, αλλά και την JT International Hellas για τη «γενναιόδωρη» χορηγία της.

«Μία από τις αρχές των ιαπωνικών κήπων είναι να αντανακλούν την ιαπωνική παράδοση, με σεβασμό, όμως, προς το τοπικό κλίμα και σε αρμονία με τη φύση», ανέφερε ο κ. Νακαγιάμα, εξηγώντας ότι ο κήπος θα εξελίσσεται σταδιακά, καθώς οι εποχές προχωρούν, και ευχόμενος ότι μέχρι την άνοιξη ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας «θα έχει ολοκληρωθεί σε αρμονία με την πόλη και τους ανθρώπους της Αθήνας».

Σημειώνεται, ότι για τη δημιουργία του κήπου απομακρύνθηκαν όλα τα σκληρά υλικά και τοποθετήθηκαν περατά από το νερό υλικά, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα διάβρωσης από τις έντονες βροχές, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης. Ο ίδιος τόνισε ότι «στη διάρκεια των χρόνων, οι Ιάπωνες έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν στον σχεδιασμό των κήπων τους τη γοητεία της ατομικής ανακάλυψης μέσω της περιπλάνησης στον χώρο. Θεωρούν ότι η ομορφιά αποτελεί ατομική αναζήτηση που αποδίδει συναισθήματα χαράς και συγκίνησης στους επισκέπτες των κήπων. Έτσι, οι ιαπωνικοί κήποι σε όλον τον κόσμο αποτελούν πολιτιστικούς και βοτανικούς θησαυρούς, οι οποίοι αποτίουν φόρο τιμής στις διάφορες περιόδους της ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας, στην παγκόσμια -ουσιαστικά- ιστορία».

Στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου του πρώτου ιαπωνικού κήπου της Αθήνας παρευρέθη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Τα δυο κορίτσια που τα μπέρδεψαν στη γέννα: Αλλαξαν αγκαλιά, αλλά όχι οικογένεια

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η σοκαριστική αποκάλυψη στο νηπιαγωγείο

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης κοιτάζει μπροστά μετά από 30 χρόνια μουσικής

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας μιλά για τη μουσική, την ανάγκη να παίρνει θέση και τη μεγάλη επετειακή συναυλία στην Τεχνόπολη

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το αστέρι της Miley Cyrus στο Hollywood Walk of Fame

E-Daily 3.Left Χτες
Οι βραδινές βόλτες με τον πατέρα της στη Hollywood Boulevard και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χρόνια μετά

Ήταν έρημη ώσπου ήρθαν οι ξένοι: H πανέμορφη πόλη που παλεύει να μη γίνει σκηνικό μόνο για τουρίστες

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι μια πόλη που άλλαξε βίαια, έγινε μόδα, αλλά ακόμα αντιστέκεται στο να γίνει απλώς ένα όμορφο σκηνικό για φωτογραφίες

Meta, TikTok και Google αντιμέτωπες με νέες καταγγελίες για online απάτες

E-Daily 3.Left Χτες
Οργανώσεις κατηγορούν τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους χρήστες

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»