E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία της μπουγάτσας

Ταξίδι στον χρόνο, με μπόλικη κανέλα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/7/2013 | 00:00

Η ιστορία της μπουγάτσας

H ιστορία της μπουγάτσας μάς πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στο Βυζάντιο. Ανάμεσα στις περίφημες πίτες του Βυζαντίου υπήρχε και η συνταγή της μπουγάτσας.

Αργότερα, στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν δύο ξακουστοί φούρνοι που έφτιαχναν κουρού, κιγμαλί με κιμά, πεϊνιρλί με τυρί και σαντέ μπουγάτσα με άχνη ζάχαρη. Οι Τούρκοι την έλεγαν poğaça (πο(γ)άτσα), ενώ οι Έλληνες μπογάτσα.

Σήμερα όμως στην Τουρκία poğaça ονομάζουν ένα πλήθος από διαφορετικές πίτες, αλλά και πολλά φαγητά, τελείως διαφορετικά και ανόμοια μεταξύ τους.

Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη.

Γιατί πολιτογραφήθηκε ως Θεσσαλονικιά ή Σερραία; Γιατί στη Β. Ελλάδα έμεναν πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το 1917 ιδρύθηκε η συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και μετά από 2 χρόνια είχε ήδη 52 μέλη.

Ειδικά οι παλαιότεροι στις προσφυγικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά θα θυμούνται τους πλανόδιους με τα καροτσάκια τους με το κάρβουνο από κάτω, να διαλαλούν την πραμάτεια τους, «πολίτικη μπογάτσα». Η μπουγάτσα τότε όμως δεν είχε γέμιση, αλλά μόνο φύλλο. Οι Σερραίοι ήταν αυτοί που πρωτοέβαλαν μέσα κρέμα!

Στην αρχή οι άντρες δεν πήγαιναν να φάνε μπουγάτσα, για να μην προσβάλουν τη σύζυγό τους, που έφτιαχνε πίτες και γλυκά στο σπίτι. Γιατί, αν κάποιος έτρωγε ξένη πίτα, αμέσως θεωρούνταν πως η γυναίκα του δεν ήταν καλή νοικοκυρά και μαγείρισσα.

Οι Σερραίοι ανακάλυψαν πως μια μπουγάτσα είναι ιδανική για όλες τις ώρες, αφού μπορούσε να 'ναι και γλυκιά και αλμυρή.

Αργότερα, καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να συνηθίζουν την ιδέα του να αγοράζεις πίτες από κατάστημα. Και τότε η κατανάλωση αυξήθηκε και στις Σέρρες έγιναν και άλλα μαγαζάκια.

Όπως αναφέρει το "Thessaloniki Arts & Culture", μετά το 1922 η διάδοση της γεύσης της επιταχύνθηκε και αγαπήθηκε από όλη την Ελλάδα. Σήμερα είναι αγαπημένο έδεσμα για όλους!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο ανατριχιαστικό νησί του κόσμου κρύβει μια τραγική αλήθεια

Stories 31.10.2025
Το νησί όπου οι κούκλες ψιθυρίζουν τη νύχτα – και κανείς δεν τολμά να μείνει μόνος του εκεί

Ο ιερέας που πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο έγινε Αγιος

Πρόσωπα 31.10.2025
Η απίστευτη διαδρομή του Μπαρτόλο Λόνγκο, του «ιερέα που πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο»

Η προέλευση του Halloween και γιατί πλέον ασχολούμαστε και στην Ελλάδα με αυτό

Stories 31.10.2025
Η 31η Οκτωβρίου και η εξάπλωση του εορτασμού της

Η φονική αστυνομική επιχείρηση στις φαβέλες που κατέληξε σε τουλάχιστον 132 νεκρούς

Stories 31.10.2025
2.500 αστυνομικοί μπήκαν στις φαβέλες του Ρίο στις 28 Οκτωβρίου

Σάλος στις ΗΠΑ: Καταργήθηκε νόμος που υποχρέωνε παiδόφιλους να αποφεύγουν τα παιδιά τη νύχτα του Halloween

Stories 31.10.2025
Δικαστής ακυρώνει μέτρο προστασίας ανηλίκων – Πλέον κανείς δεν θα ξέρει ποιο σπίτι να αποφύγει στο Halloween

Explainer: Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Αμερικανοί στο Halloween;

Stories 31.10.2025
Ξεκίνησε η εορταστική περίοδος

Η έξυπνη λύση που σκέφτηκαν οι Ιάπωνες για να βοηθήσουν τους απόρους

Νέα Εποχή Χτες
Μια καινοτομία που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωπο, όχι το αντίθετο

Απίστευτο! Η ευρωπαϊκή πόλη που κατόρθωσε να ζήσει ένα χρόνο χωρίς κανένα τροχαίο

Νέα Εποχή Χτες
Ποδήλατα, δημόσιες συγκοινωνίες και όρια ταχύτητας – Το μυστικό της επιτυχίας

12 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο, παντρεύονται πριν τα 18 – γιατί αυτό αφορά και εμάς

Stories Χτες
Παιδικοί γάμοι: η σιωπηλή κρίση που απειλεί τη δημοκρατία και την παγκόσμια ασφάλεια

Η πυγμάχος που νίκησε τον θάνατο: Η αληθινή ιστορία της Christy Martin γίνεται ταινία

Πρόσωπα Χτες
Σήμερα, το όνομα της Christy Martin παραμένει σύμβολο θάρρους και ελπίδας