E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο καφές σε κρίση: Ο παγετός, η ξηρασία και η «La Niña»

Η τιμή του καφέ αυξάνεται συνεχώς τελευταία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2021 | 00:26

Ο καφές σε κρίση: Ο παγετός, η ξηρασία και η «La Niña»
@freepik.com/wirestock

Η τιμή του καφέ τον τελευταίο καιρό ανεβαίνει συνεχώς. Ο χειρότερος παγετός των 25 τελευταίων χρόνων αλλά και η ξηρασία, απειλούν τις φυτείες καφέ της Βραζιλίας, την μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου. Οι ειδικοί μιλούν για τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 6 ετών το 2022.

Την περασμένη Τρίτη, οι θερμοκρασίες στις περιοχές όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες έπεσαν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα τέλη αυτής της εβδομάδας αναμένεται ένα νέο κρύο μέτωπο. Ο παγετός ήρθε να συμπληρώσει την ξηρασία, η οποία είχε ήδη αφήσει εξαντλημένους τους καλλιεργητές και τη γη τους.

Οι ερευνητές φοβούνται πως το φαινόμενο «La Niña», το αντίθετο του φαινομένου «El Niño», στο οποίο οφείλεται η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου είναι στο 45% για την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, 55% από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και 62% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. 

Η πολιτική αναταραχή στην Κολομβία έχει φέρει καθυστερήσεις στις μεταφορές, με τα ναύλα να έχουν εκτοξευτεί παγκοσμίως.

Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό δεν ευνοούν καμία προοπτική και το επόμενο έτος,. Με τις ελπίδες αναπλήρωσης των αποθεμάτων να εξανεμίζονται. Το 2022 θα είναι πολύ κρίσιμο και τις φυτείες καφέ, καθώς τα περισσότερα δέντρα βρίσκονται σε διετή κύκλο και αναμένεται να παράξουν περισσότερο το 2022.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης ανέβηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μια ημέρα από το 2014. Το συμβόλαιο του επόμενου Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε 17,7 σεντς ή 10% κλείνοντας στα 1,94 δολάρια η λίβρα, ενώ διαπραγματεύεται περίπου 20% υψηλότερα σε επίπεδο εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. 

«Η μικρή σοδειά στη Βραζιλία ίσως μειωθεί κι άλλο, με τις τιμές να ανεβαίνουν περισσότερο», δήλωσε ο Isaac Olvera της ArrowStream. «Οι επιτπωσεις στις τιμές είναι πολύ πιθανό να γίνουν μεγαλύτερες τον επόμενο χρόνο».

«Ο παγετός της Βραζιλίας αύξησε την τιμή του καφέ αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στο Marketwatch ο Sal Gilbertie της Teucrium Trading. Τα δέντρα ανθίζουν τον Ιούλιο στη Βραζιλία, όπως είπε ο ίδιος, και είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Είναι ταυτόχρονα ένας πολύ επικίνδυνος μήνας για παγετό, με τους χειρότερους φόβους να επιβεβαιώνονται για φέτος.

Η τελευταία φορά που ένας ισχυρός παγετός έπληξε την Βραζιλία ήταν το 1994,. Με τις τιμές στο λιανικό εμπόριο να φτάνουν στα ύψη σε χρόνο ρεκόρ. Τα futures ξεκίνησαν να κάνουν ράλι τον Απρίλιο του ίδιου έτους και κορυφώθηκαν τον Ιούλιο. Την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου, η μέση τιμή για τους καταναλωτές αυξήθηκε από 2,60 δολάρια στο ρεκόρ των 4,68 δολαρίων ανά λίβρα. Μια ακόμη αύξηση οδήγησε τις τιμές σε νέα υψηλά τον Αύγουστο του 1997.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχύει; Στη Ρουμανία μπορείς να πάρεις δωρεάν εισιτήρια αν κάνεις μια άσκηση γυμναστικής

Stories 18.12.2025
Η ιδέα πίσω από το πρότζεκτ είναι να προωθήσει την καθημερινή άσκηση

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Εγκρίθηκε η επέκταση ‑ Τι αλλάζει στο ιστορικό κτήριο

Αρχιτεκτονική 18.12.2025
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή

Έρχεται επανασύνδεση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Stories 18.12.2025
Σημαντικός είναι και ο τομέας της ασφάλειας και της άμυνας

Ποιος είπε ότι «ο Τραμπ έχει προσωπικότητα αλκοολικού»;

Stories 18.12.2025
Και τον Έλον Μασκ «δηλωμένο χρήστη κεταμίνης»

Η «λίμνη αίματος» στο Google Earth που τρόμαξε τον πλανήτη

Stories 18.12.2025
Χρήστες του Google Earth είδαν τις τελευταίες ώρες μια περίεργη εικόνα στο Νέο Μεξικό

Η Αθήνα από κάτω: Σπάνιο βίντεο από το έργο της Γραμμής 4 του μετρό

Περιβάλλον Χτες
Σπάνιες εικόνες από το εσωτερικό των σηράγγων της Γραμμής 4 αποκαλύπτουν την τεχνολογία και το ρίσκο ενός από τα πιο σύνθετα αστικά έργα στην Ευρώπη

To Δείπνο των Κάστανων, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Βατικανού

Ιστορικά Χτες
Η πιο άγρια νύχτα της Ρώμης και τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ

Ιταλία: Δεν μάζεψες τις ακαθαρσίες του σκύλου σου; Eχουν το DNA του και θα σας βρουν

Stories Χτες
Από τη βόλτα στο πρόστιμο – πώς μια πόλη κυνηγά τους ιδιοκτήτες σκύλων με DNA

Όταν η αυτοπεποίθηση έρχεται αργά – και τι μας μαθαίνει η ιστορία της Sally Ride

Πρόσωπα Χτες
Η πρώτη Αμερικανίδα που πήγε στο διάστημα

Η Αργεντινή μπαίνει στο club των πιο πολύχρωμων χωρών του κόσμου – Το ταξιδιωτικό trend που απογειώνει τη wanderlust σου

Νέα Εποχή Χτες
Από τη La Boca του Μπουένος Αιρες μέχρι τα πιο διάσημα πολύχρωμα spots του κόσμου, το χρώμα γίνεται το νέο ταξιδιωτικό trend που όλοι θέλουν να ζήσουν

Η Ισπανία τιμωρεί την Airbnb: Η εταιρεία στο στόχαστρο για τη στεγαστική κρίση

Stories Χτες
Πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ και αυστηρότεροι κανόνες