E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

6 ιατρικές παθήσεις που πήραν τα ονόματα ανθρώπων

Το να έχει δοθεί το όνομά σου σε μια ασθένεια σίγουρα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/4/2021 | 00:21

6 ιατρικές παθήσεις που πήραν τα ονόματα ανθρώπων
@dashapats via Twenty20

Το να έχει δοθεί το όνομά σου σε μια ασθένεια σίγουρα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Οι ανακάλυψη που έκανες θα μνημονεύεται για πάντα, αλλά κανείς άνθρωπος δεν θα χαίρεται ακούγοντας το όνομα σου. Οι παρακάτω 6 επιστήμονες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς τα ονόματα τους δόθηκαν στις ιατρικές παθήσεις που οι ίδιοι ανακάλυψαν.

Νόσος του Κρον

Η φλεγμονώδης νόσος του πεπτικού συστήματος, θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα. Το 1932, τρεις Νεοϋορκέζοι γιατροί δημοσίευσαν μια μελέτη περιγράφοντας ένα νέος είδος εντερικής φλεγμονής. Αυτή οι τρεις γιατροί ήταν οι Μπέριλ Μπέρναντ Κρον, Λέον Γκινζμπεργκ και Γκόρντον Όπενχάιμερ. Επειδή όμως αλφαβητικά το όνομα του Κρον αναφερόταν πρώτο, η αυτοάνοση πάθηση έχει το δικό του όνομα.

Νόσος του Πάρκινσον

Ο Τζέιμς Πάρκινσον ήταν αρκετά πολυάσχολος. Ο Άγλλος φαρμακοποιός είχε μια αρκετά επιτυχημένη ιατρική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την γεωλογία, την πολιτική και την παλαιοντολογία. Είχε μάλιστα εκδώσει και μια τρίτομη μελέτη για τα απολιθώματα. Μετά την ενασχόληση του με την πολιτική στα τέλη του 18ου αιώνα, βρέθηκε μπλεγμένος σε μια συνωμοσία για τη δολοφονάι του βασιλιά Γεώργιου του Γ’. Έτσι σύντομα στράφηκε στην ιατρική. Αρχικά η έρευνα του αφορούσε την περιτονίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα, αλλά η μελέτη - ορόσημο ήταν η «Ένα δοκίμιο για την αναταραχή» που δημοσιεύθηκε το 1817 και έδωσε το όνομά του στη Νόσο του Πάρκινσον.

Νόσος του Αλτσχάιμερ

Το 1901, ο Γερμανός νευροπαθολόγος Αλοίς Αλτσχάιμερ ξεκίνησε να παρακολουθεί μια «παράξενη» περίπτωση ασθενή σε άσυλο της Φρανκφούρτης. Η 51χρονη ασθενής ονομαζόταν Αουγκούστε Ντέτερ, η οποία δεν είχε βραχυπρόθεσμη μνήμη και η συμπεριφορά της ήταν αρκετά παράξενη. Η Ντέτερ πέθανε 5 χρόνια αργότερα και ο Αλτσχάιμερ εξέτασε τον εγκέφαλό της. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου παρουσίασε τα ευρήματά του, σε μια από τις πρώτες περιγραφές της άνοιας.

Σύνδρομο Τουρέτ

Ο Ζορζ Ζιλ ντε λα Τουρέτ ήταν ένας σεμνός άνθρωπος. Όταν για πρώτη φορά παρουσίασε την πάθηση που σήμερα φέρει το όνομα του το 1884, δεν την ονόμασε έτσι. Αντίθετα την είπε «ασθένεια των τικ». Ο μέντοράς του Ζαν - Μαρτέν Σαρκό ήταν εκείνος που της έδωσε το όνομα του στην ασθένεια.

Ο Τουρέτ δεν είχε τόσο μεγάλη τύχη με τους ασθενείς. Το 1803, μια παραπλανημένη πρώην ασθενής του τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Η γυναίκα υποστήριξε πως έχασε τα λογικά αφού ο Τουρέτ την υπνώτισε. Ο Τουρέτ βέβαια επιβίωσε από τον πυροβολισμό.

Σύνδρομο Άσπεργκερ

Ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ περιέγραψε για πρώτη φορά το σύνδρομο που πλέον φέρει το όνομά του το 1944, αφού παρατήρησε μια ομάδα παιδιών που έπασχε από κάτι που ο Άσπεργκερ περιέγραψε ως «αυτιστική ψυχοπάθεια». Επειδή η έρευνα του γράφτηκε στα γερμανικά, η συνεισφορά του στην έρευνα έγινε γνωστή αρκετά αργότερα. Ο όρος «σύνδρομο Άσπεργκερ» δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι το 1981. Σήμερα κατατάσσεται ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Σαλμονέλωση

Η Σαλμονέλα που προκύπτει από το μη καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο πήρε κι αυτή το όνομα της από έναν άνθρωπο. Ο Ντάνιελ Έλμερ Σάλμον ήταν κτηνίατρος παθολόγος και στα τέλη του 19ου αιώνα, διεξήγαγε μια έρευνα μικροοργανισμών. Αν και ο Σάλμον δεν ανακάλυψε στην πραγματικότητα τον τύπο του βακτηρίου που φέρει το όνομά του (αυτό το έκανε ο φημισμένος επιδημιολόγος Θέομπαλντ Σμίθ), αλλά έτρεξε το πρόγραμμα κατά το οποίο έγινε η ανακάλυψη. Ο Σμιθ και οι συνεργάτες του ονόμασαν Σαλμονέλα τα βακτήρια προς τιμήν του.

Πληροφορίες: mentalfloss.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά 28.04.2024
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός