6 ιατρικές παθήσεις που πήραν τα ονόματα ανθρώπων
Το να έχει δοθεί το όνομά σου σε μια ασθένεια σίγουρα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/4/2021 | 00:21

Το να έχει δοθεί το όνομά σου σε μια ασθένεια σίγουρα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Οι ανακάλυψη που έκανες θα μνημονεύεται για πάντα, αλλά κανείς άνθρωπος δεν θα χαίρεται ακούγοντας το όνομα σου. Οι παρακάτω 6 επιστήμονες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς τα ονόματα τους δόθηκαν στις ιατρικές παθήσεις που οι ίδιοι ανακάλυψαν.
Νόσος του Κρον
Η φλεγμονώδης νόσος του πεπτικού συστήματος, θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα. Το 1932, τρεις Νεοϋορκέζοι γιατροί δημοσίευσαν μια μελέτη περιγράφοντας ένα νέος είδος εντερικής φλεγμονής. Αυτή οι τρεις γιατροί ήταν οι Μπέριλ Μπέρναντ Κρον, Λέον Γκινζμπεργκ και Γκόρντον Όπενχάιμερ. Επειδή όμως αλφαβητικά το όνομα του Κρον αναφερόταν πρώτο, η αυτοάνοση πάθηση έχει το δικό του όνομα.
Νόσος του Πάρκινσον
Ο Τζέιμς Πάρκινσον ήταν αρκετά πολυάσχολος. Ο Άγλλος φαρμακοποιός είχε μια αρκετά επιτυχημένη ιατρική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την γεωλογία, την πολιτική και την παλαιοντολογία. Είχε μάλιστα εκδώσει και μια τρίτομη μελέτη για τα απολιθώματα. Μετά την ενασχόληση του με την πολιτική στα τέλη του 18ου αιώνα, βρέθηκε μπλεγμένος σε μια συνωμοσία για τη δολοφονάι του βασιλιά Γεώργιου του Γ’. Έτσι σύντομα στράφηκε στην ιατρική. Αρχικά η έρευνα του αφορούσε την περιτονίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα, αλλά η μελέτη - ορόσημο ήταν η «Ένα δοκίμιο για την αναταραχή» που δημοσιεύθηκε το 1817 και έδωσε το όνομά του στη Νόσο του Πάρκινσον.
Νόσος του Αλτσχάιμερ
Το 1901, ο Γερμανός νευροπαθολόγος Αλοίς Αλτσχάιμερ ξεκίνησε να παρακολουθεί μια «παράξενη» περίπτωση ασθενή σε άσυλο της Φρανκφούρτης. Η 51χρονη ασθενής ονομαζόταν Αουγκούστε Ντέτερ, η οποία δεν είχε βραχυπρόθεσμη μνήμη και η συμπεριφορά της ήταν αρκετά παράξενη. Η Ντέτερ πέθανε 5 χρόνια αργότερα και ο Αλτσχάιμερ εξέτασε τον εγκέφαλό της. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου παρουσίασε τα ευρήματά του, σε μια από τις πρώτες περιγραφές της άνοιας.
Σύνδρομο Τουρέτ
Ο Ζορζ Ζιλ ντε λα Τουρέτ ήταν ένας σεμνός άνθρωπος. Όταν για πρώτη φορά παρουσίασε την πάθηση που σήμερα φέρει το όνομα του το 1884, δεν την ονόμασε έτσι. Αντίθετα την είπε «ασθένεια των τικ». Ο μέντοράς του Ζαν - Μαρτέν Σαρκό ήταν εκείνος που της έδωσε το όνομα του στην ασθένεια.
Ο Τουρέτ δεν είχε τόσο μεγάλη τύχη με τους ασθενείς. Το 1803, μια παραπλανημένη πρώην ασθενής του τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Η γυναίκα υποστήριξε πως έχασε τα λογικά αφού ο Τουρέτ την υπνώτισε. Ο Τουρέτ βέβαια επιβίωσε από τον πυροβολισμό.
Σύνδρομο Άσπεργκερ
Ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ περιέγραψε για πρώτη φορά το σύνδρομο που πλέον φέρει το όνομά του το 1944, αφού παρατήρησε μια ομάδα παιδιών που έπασχε από κάτι που ο Άσπεργκερ περιέγραψε ως «αυτιστική ψυχοπάθεια». Επειδή η έρευνα του γράφτηκε στα γερμανικά, η συνεισφορά του στην έρευνα έγινε γνωστή αρκετά αργότερα. Ο όρος «σύνδρομο Άσπεργκερ» δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι το 1981. Σήμερα κατατάσσεται ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Σαλμονέλωση
Η Σαλμονέλα που προκύπτει από το μη καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο πήρε κι αυτή το όνομα της από έναν άνθρωπο. Ο Ντάνιελ Έλμερ Σάλμον ήταν κτηνίατρος παθολόγος και στα τέλη του 19ου αιώνα, διεξήγαγε μια έρευνα μικροοργανισμών. Αν και ο Σάλμον δεν ανακάλυψε στην πραγματικότητα τον τύπο του βακτηρίου που φέρει το όνομά του (αυτό το έκανε ο φημισμένος επιδημιολόγος Θέομπαλντ Σμίθ), αλλά έτρεξε το πρόγραμμα κατά το οποίο έγινε η ανακάλυψη. Ο Σμιθ και οι συνεργάτες του ονόμασαν Σαλμονέλα τα βακτήρια προς τιμήν του.
Πληροφορίες: mentalfloss.com
Πόσο κοστίζει πραγματικά ένας γάμος εκτός πόλης για τους καλεσμένους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 05.07.2025
H ιστορία της συμμορίας των παππούδων στην Ιταλία
10 αποφθέγματα του αξεπέραστου Αντον Τσέχωφ
Ο «σκοτεινός» λόγος για τον οποίο ο αριθμός 0888 888 888 έχει καταργηθεί
Ο τελειόφοιτος λυκείου που ζήτησε ένα σεντ από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους
Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή
Γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα;
Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες