E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η προίκα της βασίλισας Σοφίας που πλήρωσε ο ελληνικός λαός

«Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/3/2021 | 00:50

Η προίκα της βασίλισας Σοφίας που πλήρωσε ο ελληνικός λαός

Είμαστε στην δεκαετία του 60 όπου η Ελλάδα ήταν σε περίοδο λιτότητας και ο βασιλιάς Παύλος πάντρευε την κόρη του Σοφία, δίνοντας προίκα από την περιουσία του, 300.000 δολάρια, ενώ δαπάνησε 2.800.000 δραχμές για το «γάμο του αιώνα» με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Όσο για την άλλη προίκα, την πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Όσο λοιπόν η Αθήνα υποδεχόταν τους πρίγκιπες και τους βασιλιάδες που ερχόντουσαν από όλο τον κόσμο για τον γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Καραμανλή και οι σχέσεις των Ανακτόρων με τον πολιτικό κόσμο γίνονται ακόμη χειρότερες απ'ότι ήταν...

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Σπυρίδων Θεοτόκης καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται προίκα στη Σοφία ύψους 9 εκατομμυρίων δρχ. που απαλλάσσεται από κάθε φορολογία και μπορεί να μετατραπεί σε συνάλλαγμα, μετά από αφόρητες πιέσεις της βασίλισσας Φρειδερίκης. «Η συμβολή του ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως ηθική και έμπρακτος συμμετοχή αυτού εις το ευτυχές γεγονός...».  λέει ο Θεοτόκης. Οταν έγινε γνωστό οι φοιτητές διαδήλωναν φωνάζοντας «Προίκα στην παιδεία όχι στη Σοφία», μια φράση που έμεινε στην ιστορία.

Όμως οι πληροφορίες των ανθρώπων της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα λένε ότι κανείς δεν ήξερε, δημόσια τουλάχιστον, το πραγματικό ύψος της προίκας. 

Η προίκα της λοιπόν μερικές μέρες αργότερα γίνεται το κεντρικό θέμα συζήτησης στη Βουλή, με τα κόμματα να είναι αντίθετα σε αυτό το πολυέξοδο έθιμο.

Όμως δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που έφεραν αντιρρήσεις αλλά και Άγγλοι διπλωμάτες που θεωρούσαν πως η στιγμή για τον γάμο ήταν άστοχη. 

Ο πρεσβευτής σερ Ραλφ Μάρεϊ στο εμπιστευτικό του έγγραφο CE/941/8: «Πολιτικά, ο χρόνος του γάμου ήταν άστοχος και άτυχος. Εγινε αμέσως μετά τους εορτασμούς για τα 80χρονα του βασιλέως Παύλου. Η επέτειος αυτή συγκέντρωσε στην Αθήνα μέλη από βασιλικούς οίκους. Εγιναν πολλές βασιλικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που έκαναν τους Ελληνες να γκρινιάζουν για τα έξοδα...».

Οι νεόνυμφοι παντρεύτηκαν δυο φορές! Η Σοφία ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη ενώ ο Χουάν Κάρλος ήταν καθολικός... Έτσι για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος έκαναν πρώτα έναν γάμο με το καθολικό τυπικό στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των καθολικών και ακολούθως έγινε και ο γάμος με το ορθόδοξο τυπικό στη Μητρόπολη Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Χτες
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 3.Left Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left Χτες
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.