E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγάλη «μπίζνα» των στελεχών του ΔΝΤ

Οι απολαβές τους, οι συντάξεις τους και οι ανέσεις

Δημοσίευση 20/5/2013 | 00:11

Η μεγάλη «μπίζνα» των στελεχών του ΔΝΤ

Βαλίτσες για να φύγει απ' την Ελλάδα ετοιμάζει ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στη χώρα, Μπομπ Τράα. Εξάλλου, η αποστολή που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 εξετελέσθη: η ελληνική οικονομία είναι συντρίμμια, η ανεργία έχει σπάσει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ και η φτώχεια καλπάζει.

Αν εξαιρέσουμε κάποιους κύκλους γύρω απ' τον ΣΕΒ, σε κανέναν δεν θα λείψει ο Τράα. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρουσα η είδηση της αποχώρησής του απ' την Ελλάδα, διότι αρχικά έγινε γνωστό ότι ο εισηγητής της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, μόλις στα 56 του και πριν καν κλείσει 30 χρόνια δουλειάς.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, όποιος εργαζόμενος έχει τουλάχιστον τρία (όχι... 35) χρόνια υπηρεσίας και έχει συμπληρώσει τα 50 χρόνια δικαιούται ισόβια σύνταξη.

«Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62 (άσχετα με τα χρόνια υπηρεσίας) και οι συντάξεις που δίνονται νωρίτερα υπόκεινται σε ποινές για πρόωρη συνταξιοδότηση», σημειώνεται στον ιστότοπο του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα καθορισμένων παροχών και αποχώρησης, στο οποίο οι εργαζόμενοι δίνουν το 7% των ετήσιων αποδοχών τους. Το Ταμείο συνεισφέρει και με δικούς του πόρους στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, ενώ οι παροχές δεν παύουν με τη συνταξιοδότηση, καθώς το 1995 ιδρύθηκε και ένα επικουρικό ταμείο για να τις χρηματοδοτεί μέσω επενδύσεων.

Κατευθύνονται σε αυτό και ίδια κεφάλαια του Ταμείου, τα οποία, να θυμίσουμε, προέρχονται από τις εισφορές των κρατών-μελών. Τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Όπως γράφει στον απολογισμό του, το ΔΝΤ κάλυψε κενό χρηματοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία που μετρήθηκε στις 31 Γενάρη 2013 σε 308 εκατομμύρια SDR, δηλαδή περίπου σε 357 εκ. ευρώ. Οι συνταξιοδοτούμενοι του ΔΝΤ έχουν λαμβάνειν και εφάπαξ, το οποίο για μια περίπτωση σαν του Τράα είναι περίπου ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του, δηλαδή τουλάχιστον 200 χιλιάδες δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, είτε συνταξιοδοτείται είτε συνεχίζει την καριέρα του σε άλλο πόστο, ο Τράα δεν πρέπει να έχει παράπονο απ' τη διαμονή του στην Αθήνα. Πρώτα απ' όλα, ήταν εδώ που ο Ολλανδός γραφειοκράτης από «Mr Nobody», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει συνάδελφοί του, έγινε «κάποιος».

Η δόξα του ήταν βέβαια ετερόφωτη και οφείλεται στο αξίωμά του, ενώ η πολιτική ανάμειξή του πρέπει σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στους ντόπιους παράγοντες, που όλο αυτό το διάστημα τον χρησιμοποιούσαν σαν μαριονέτα για να πετύχουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.

Φυσιολογικά ήρθαν και τα κολλητιλίκια με κάποιους υπουργούς, στους οποίους στάθηκε προστάτης.

Όλα... πληρωμένα
Το παραγοντιλίκι που πούλησε είχε πέραση και αυτό τον έκανε να σηκώσει ακόμα ψηλότερα τη μύτη και να είναι ανυπόφορος στη συνεργασία του με τους Έλληνες «υποτελείς» τεχνοκράτες.

¶λλος ένας λόγος για να διατηρεί ο Ολλανδός καλές αναμνήσεις απ' την Ελλάδα είναι ο ίδιος που φέρνει εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα: ο Παρθενώνας. Ο Τράα ευχαριστήθηκε –και με το παραπάνω– τη θέα του. Τόσο του άρεσε, που απαίτησε να πάρει –και η επιθυμία του ικανοποιήθηκε– γραφείο στην Τράπεζα της Ελλάδος που να βλέπει στον αρχαίο ναό.

Την ίδια θέα είχε και το παλάτι των 250 τ.μ. της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τα 9.100 ευρώ ενοίκιο τον μήνα, όπου διάλεξε να μένει. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τον ανάγκασε να μετακομίσει στη... φτωχική Φιλοθέη, σε ένα σπίτι με μόλις 4.000 ευρώ ενοίκιο. Βλέπετε, τα υψηλά ενοίκια δεν απασχολούν τον υψηλόβαθμο υπάλληλο του ΔΝΤ, αλλά και κανέναν απ' τους απεσταλμένους του στις διάφορες χώρες που διατηρεί αντιπροσωπεία.

Τα έξοδα στέγασης, μετακόμισης, καθώς και πολλά απ' αυτά που βαραίνουν μια οικογένεια που μετακομίζει λόγω εργασίας (όπως εισιτήρια, δίδακτρα κ.ά.) καλύπτονται από το Ταμείο.

Δεν πληρώνουν ούτε σεντ φόρο στις χώρες όπου διαμένουν ή υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Το ΔΝΤ, αντίθετα με την τσιγκουνιά που επιβάλλει προς τις εργατικές τάξεις των χωρών που αναλαμβάνει να «βοηθήσει», δεν είναι φειδωλό στα επιδόματα τα οποία δίνει στους υπαλλήλους του. Κάθε άλλο.

Τα χρηματικά επιδόματα είναι σημαντικά και γι' αυτούς που στέλνει σε χώρες εκτός ΗΠΑ και για όσους προσλαμβάνει για να δουλέψουν στην έδρα του στην Ουάσιγκτον. Πέρα απ' τα χρήματα, το ΔΝΤ έχει υποδειγματικές υπηρεσίες που συνδράμουν τους περίπου 2.400 υπαλλήλους του με διάφορους τρόπους.

Ευνοϊκά δάνεια
Το ΔΝΤ τους βοηθάει να βρουν σπίτι και, αν επιθυμούν, να το αγοράσουν με χαμηλότοκα δάνεια. Προσφέρει σύμβουλους καριέρας για τη/τον σύζυγο του στελέχους, γάμου για τα ζευγάρια και εκπαίδευσης για τα παιδιά, ακόμα και μπέιμπι σίτερ. Και αν κάποιος υπάλληλός του, παρά την εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη, πεθάνει, το Ταμείο –εκτός απ' την ασφάλεια ζωής, που ίσως αργήσει λίγο να εκταμιευτεί– θα δώσει στους πενθούντες συγγενείς 5.000 δολάρια για τα άμεσα έξοδα της κηδείας.

Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, η δουλειά στο ΔΝΤ έχει αρκετά πλεονεκτήματα, που κανείς δημόσιος υπάλληλος απ' όσους απολύθηκαν στις χώρες απ' όπου πέρασαν οι εκάστοτε Τράα και Τόμσεν δεν είδε ούτε στον ύπνο του. Το Ταμείο ανήκει σε εκείνους τους οργανισμούς που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944, όταν τέθηκαν τα θεμέλια του μεταπολεμικού καπιταλιστικού διεθνούς οικοδομήματος.

Η πράξη υπ' αρ. 179 (ΙΙ) της 21ης Νοέμβρη 1947 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ορίζει τα προνόμια και τις ασυλίες που απολαμβάνουν τα στελέχη του ΔΝΤ, καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων παρεμφερών οντοτήτων.

Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, τα στελέχη αυτά απαλλάσσονται απ' όλους τους άμεσους φόρους στις χώρες όπου διαμένουν ή υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Επίσης, δεν έχουν περιορισμούς στην εισαγωγή αντικειμένων που προορίζονται για δική τους χρήση, ούτε πληρώνουν τέλη γι' αυτήν και έχουν διπλωματική ασυλία. Η ασυλία, πάντως, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν μπέρδεψε την καμαριέρα του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου με την... Ελλάδα.

Ισόβια σύνταξη και στα τέκνα των επικεφαλής
Το ΔΝΤ έχει 19 μισθολογικές βαθμίδες. Οι πέντε ανώτερες Β01-Β05, όπως ονομάζονταιαφορούν διευθυντικές θέσεις και προβλέπουν αμοιβές μεταξύ 150 και 350 χιλιάδων δολαρίων ετησίως. Ο Ολλανδός τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στην Β03 βαθμίδα και αμείβεται με 210-273 χιλιάδες δολάρια το χρόνο – χωρίς να προσθέσουμε τα «εκτός έδρας» και τα λοιπά επιδόματα που λαμβάνει σίγουρα.

Για τον εκάστοτε διευθυντή του ΔΝΤ, η θέση είναι ακόμα πιο χρυσοπληρωμένη και με μεγαλύτερα προνόμια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα αιολικά: Απαγόρευση και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200μ.

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Τι ορίζει το νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε στην Αττική Οδό: Χτύπησε σε καθρέφτη παρκαρισμένου περιπολικού και «καρφώθηκε» σε φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα μετά τα διόδια της Ανθούσας

«Ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε»: Σοκ στη Βρετανία μετά από λάθος ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το πρόγραμμα διακόπηκε ξαφνικά και ακούστηκε το «God Save the King»

«Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο

Πώς έγινε το έγκλημα στο Δαφνί: «Όσοι νοσηλευτές και να ήταν, δεν μπορούσε να ανατραπεί»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Στον νεκρό διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο τραγουδιστής των Boston, Τόμι Ντε Κάρλο, σε ηλικία 60 ετών

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Eίχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Σεπτέμβριο του 2025 και έδωσε μάχη με την ασθένεια μέχρι το τέλος

Συντριβή αεροσκάφους της UPS: Νέο βίντεο δείχνει κινητήρα να αποκολλάται κατά την απογείωση

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα στο Λούισβιλ το 2025 κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η αποκόλληση του κινητήρα προκλήθηκε από φθορά σε μεταλλικό εξάρτημα στήριξης

Ομογενής πρώην γιατρός στην Αυστραλία κατηγορείται για 148 υποθέσεις βιασμών και σeξουαλικών επιθέσεων

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο οικογενειακός γενικός ιατρός εργαζόταν σε ιατρικό κέντρο μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2021 και απολύθηκε από τη θέση του διευθυντή πέρυσι

Τέλος τα Airbnb στη Βαρκελώνη: «Μέσα σε έναν χρόνο θα δείτε τη νέα Boquería»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Mόνο τυχαία δεν είναι» η αλλαγή στάσης, σχολιάζει ο Guardian - Τα μέτρα για τον υπερτουρισμό

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο τριήμερο έντονης αστάθειας, τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο άστατος καιρός θα μας «συντροφεύει» μέχρι κα το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Ηράκλειο: Κατασκευάστηκε «η μεγαλύτερη κρητική λύρα στον κόσμο»

Ελλάδα 20.05.2026
Χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρωθεί!