E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εντολή στα Windows που ο Bill Gates είπε πως ήταν «λάθος»

Είναι έτσι;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/1/2021 | 00:21

Η εντολή στα Windows που ο Bill Gates είπε πως ήταν «λάθος»
@adisolanot via Twenty20

Το 2013 και το 2017, ο Bill Gates δήλωσε πως η διάσημη εντολή που έδινε ο συνδυασμός πλήκτρων Ctrl+Alt+Del ήταν λάθος, αποδίδοντάς το στην IBM και τον προγραμματιστή που σκέφτηκε να το συμπεριλάβει στις λειτουργίες του υπολογιστή. Θα προτιμούσε όπως είπε ένα πλήκτρο να έκανε την ίδια δουλειά. Ωστόσο, ο Gates είπε τα πράγματα από την δική του μεριά, βγάζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του έξω από την εξίσωση.

Το 1980 ή το 1981, ο David Bradley εργαζόταν ήδη για μια πενταετία στην IBM. Το αντικείμενο πάνω στο οποίο δούλευε ήταν απλό αλλά και σύνθετο: να βοηθήσει την εταιρεία να «χτίσει» το νέο της PC. Η Apple και η Radioshack πουλούσαν ήδη, οπότε το εγχείρημα ήταν βιαστικό και αντί για 3-5 χρόνια έπρεπε να γίνει μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Ένας από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι προγραμματιστές ήταν πως αν ο υπολογιστής είχε πρόβλημα στον κώδικα, τότε θα έπρεπε να επανεκκινήσουν χειροκίνητα όλο το σύστημα. Και αυτό ήθελε χρόνο. Γι’ αυτό ο Bradley δημιούργησε μια συντόμευση στο πληκτρολόγιο, η οποία ενεργοποιούσε την επαναφορά του συστήματος. Αυτή η επινόηση, η οποία δεν του πήρε και πολύ, δεν περίμενε ποτέ ότι θα τον έκανε μέρος της ιστορίας της τεχνολογίας και θα γινόταν τόσο σημαντική για προγραμματιστές και χρήστες.

@melpaul199 via Twenty20

Τα τρία κουμπιά χρησιμοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας, αφού ένα και μοναδικό πλήκτρο θα μπορούσε να επανεκκινεί τον υπολογιστή κατά λάθος και έτσι θα χανόταν όλα όσα είχε κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή. Οπότε τα τρία πλήκτρα και μάλιστα σε απόσταση το ένα από το άλλο, ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να γίνεται η επανεκκίνηση γρήγορα και με ασφάλεια.

Αρχικά η συγκεκριμένη εντολή ήταν για εσωτερική χρήση, αλλά τελικά έγινε μέρος των υπολογιστών για περισσότερο από 3 δεκαετίες. H Microsoft είχε ήδη ξεκινήσει την συνεργασία της με την IBM. Ο Gates κατηγόρησε έμμεσα της IBM για το «λάθος» λέγοντας πως «ο τύπος που το εφηύρε δεν ήθελε να μας δώσει την λειτουργία με ένα μόνο πλήκτρο.

Ο Bradley αρκετά χρόνια πριν, στην 20η επέτειο των υπολογιστών της IBM, είχε πει αστειευόμενος (σαν να είχε προβλέψει τι θα πει ο Gates), «Πρέπει να μοιραστώ τα εύσημα, εγώ το ανακάλυψα, αλλά ο Bill Gates το έκανε διάσημο». Πράγματι, ο συνδυασμός των συγκεκριμένων πλήκτρων έμεινε για πολύ καιρό στους υπολογιστές. Μάλιστα ήταν τα Windows τα οποία την έκαναν διάσημη, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η εντολή με τα τρία πλήκτρα εκτός από ασφάλεια ήταν και ένα από τα κύρια σημεία που διαφοροποίησαν τους υπολογιστές που έτρεχαν DOS με εκείνους που έτρεχαν Windows, αλλά και τους υπολογιστές της IBM και της Microsoft από τους υπόλοιπους. Επίσης η Microsoft λάνσαρε τα δικά της πληκτρολόγια από το 1994. Ήταν η μόνη που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εντολή, έχοντας την δύναμη να την επιβάλλει. Αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Μπορεί λοιπόν για τον Gates να ήταν λάθος, αλλά ένα λάθος που δεν διόρθωσε και ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αποκαλύπτει έρευνα στο αρχαιότερο DNA της Αιγύπτου

Stories 04.07.2025
Το αρχαιότερο αιγυπτιακό DNA

Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή

Πρόσωπα 04.07.2025
Η σοκαριστική καταδίκη που τον τελείωσε

Γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα;

Περιβάλλον 04.07.2025
Η New World Screwworm είναι ο σιωπηλός εχθρός

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή Χτες
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories Χτες
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Χτες
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Προχτές
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Προχτές
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε