E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η διοργάνωση του 1993 που τα πλάγια εκτελέστηκαν με τα πόδια

Το πείραμα που απέτυχε παταγωδώς

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/1/2021 | 00:08

Η διοργάνωση του 1993 που τα πλάγια εκτελέστηκαν με τα πόδια
@reddit.com

Πριν από 27 χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελλο των εθνικών ομάδων Κ17, διεξήχθη στην Ιαπωνία. Μάλλον λίγοι θα το πήραν χαμπάρι. Ωστόσο αυτή η διοργάνωση είχε κάτι το αξιοπρόσεκτο. Αυτό δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Νιγηρίας. Αλλά το ότι η FIFA αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Τα πλάγια να εκτελούνται με τα πόδια.

Το υπερβολικό αμυντικό παιχνίδι στο Μουντιάλ των Ανδρών στην Ιταλία το 1990, είχε μειώσει κατά πολύ το θέαμα και τις ευκαιρίες για γκολ. Ο μέσος όρος τερμάτων ανά παιχνίδι «χτύπησε» ιστορικό χαμηλό. Ήταν μόλις 2,21. Η FIFA σκεφτόταν να κάνει κάτι ώστε να κάνει το ποδόσφαιρο ξανά πιο ελκυστικό.

Το 1991 είχε προηγηθεί η δοκιμή στην αντίστοιχη διοργάνωση των Κ17, είχε τερματιστεί η καθυστέρηση που έκαναν οι τερματοφύλακες κρατώντας αρκετή ώρα την μπάλα. Ο νέος κανονισμός ήταν πως έπρεπε να δίνουν την μπάλα γρήγορα στους συμπαίκτες τους. Το πείραμα πέτυχε και εφαρμόστηκε σε όλες τις διοργανώσεις.

https://www.soccerfitness.ca/2016/04/biomechanical-analysis-of-throw-ins-soccers-forgotten-technique/

@soccerfitness.ca

Το 1993 το άλλο πείραμα ήταν τα πλάγια. Ο Βενγκέρ 1,5 δεκαετία αργότερα είχε κουραστεί από τα «μαγικά πλάγια» του Ρορι Ντέλαπ και ζήτησε να σταματήσουν να χτυπιούνται με τα χέρια και να γίνονται με τα πόδια. Ωστόσο αυτό είχε δοκιμαστεί και είχε αποτύχει.

Η διοργάνωση λοιπόν του 1993, διεξήχθη ολόκληρη με τα πλάγια να εκτελούνται με τα πόδια. Δεν μπορούσες να σκοράρεις απευθείας αλλά μπορούσες κανονικά να σεντράρεις στην μεγάλη περιοχή, οπότε κάθε πλάγιο ήταν σαν κόρνερ ή σαν φάουλ. Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πέρα από την γκρίνια πολλών εκ των παρόντων στην διοργάνωση, μόλις 4 γκολ προέκυψαν από τα πλάγια, όσα και από τα κόρνερ.

Το παιχνίδι είχε γεμίσει στημένες φάσεις και μετατράπηκε σέ παιχνίδι με ακόμα περισσότερες γιόμες και είχε λιγότερο χρόνο πραγματικού παιχνιδιού. Γιατί όπου κι αν βρισκόταν το πλάγιο, έπρεπε κάθε φορά να μετακινηθεί μέσα στο γήπεδο ο καλύτερος εκτελεστής των φάουλ κάθε ομάδας για να το εκτελέσει. Κι όλο αυτό έπαιρνε κάποιον παραπάνω χρόνο.

Και ήταν αυτές οι καθυστερήσεις που έκριναν το πείραμα αποτυχημένο. Τα πλάγια παρέμειναν όπως ήταν από το 1822 και μέχρι σήμερα εκτελούνται με τα χέρια. Κι αυτό μάλιστα δημιουργεί μια έξτρα ικανότητα για τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή που μπορεί να πετάξει την μπάλα δυνατά μέσα στην περιοχή παίρνοντας φόρα. Δεν το κάνουν όλοι. Μάλιστα, κάποιες ομάδες έχουν και προπονητές για καλύτερα πλάγια. Τα πλάγια του Κρίστιαν Φουκς άλλωστε βοήθησαν αρκετά την Λέστερ ώστε να καταφέρει το θαύμα της κατάκτησης της Premier League το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων