E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο δρόμος της Αθήνας που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 2.500 χρόνια

Σίγουρα τον έχεις διασχίσει

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2020 | 00:39

Ο δρόμος της Αθήνας που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 2.500 χρόνια

Η Αθήνα είναι μια πόλη που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει μια από τις πιο πλούσιες ιστορίες του κόσμου. Για πολλούς αιώνες στέκεται στη θέση της και αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την εποχή. Ωστόσο υπάρχουν μερικά λιγοστά σημεία της που δεν έχουν αλλάξει. Τουλάχιστον το όνομά τους.

Υπάρχει μια οδός στο κέντρο της Αθήνας που κρατάει το ίδιος όνομα εδώ και περίπου 2.500 χρόνια. Βρίσκεται στην Πλάκα και είναι η περίφημη οδός Τριπόδων. Μπορεί με την πρώτη ματιά να βλέπεις ένα μικρό και ασήμαντο στενάκι, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δρόμους της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας και ο δρόμος που κράτησε για 25 αιώνες το όνομα του.

Στο στενό της οδού Τριπόδων έχουν περπατήσει εκατομμύρια άνθρωποι ανά τους αιώνες. Το περιβάλλον μπορεί να έχει αλλάξει κατά το πέρασμά των ετών αλλά η σημασία του παραμένει. Στα αρχαία χρόνια, η οδός οδηγούσε από το Θέατρο στην Αγορά, κάτι που ήταν και η κύρια χρησιμότητα ώστε να την διασχίσεις. Από ορισμένες αναφορές που έχουν διασωθεί, μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι ήταν από τους ομορφότερους και πιο στολισμένους δρόμους της Αθήνας.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι ξεκινούσαν από το Πρυτανείο και διέσχιζαν τα 800 μέτρα της οδού, μέχρι το θέατρο του Διονύσου. Το ίδιο έκαναν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που ήταν αφιερωμένες στον θεό Διόνυσο.

Το όνομα της δεν είναι τυχαίο. Προήλθε από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της. Σήμερα, αυτός ο ιστορικός δρόμος είναι ένα γραφικό πλακιώτικο δρομάκι. Στα σπίτια που βρίσκονται σε αυτή έχουν κατά καιρούς βρεθεί τμήματα μνημείων της αρχαιότητας. Υπάρχουν πολλές ημέρες μέσα στον χρόνο που θα την δεις γεμάτη από κόσμο. Και για την ακρίβεια, δεν έχει αλλάξει και πάρα πολύ από τότε. Πρόκειται για έναν δρόμο που δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει ιστορία. Ακόμα και κινηματογραφική. Γιατί πάνω σε αυτόν, διασώζετε το κτίριο όπου ζούσε στην ταινία το ζεύγος Κοκοβίκου, από την αξέχαστη ελληνική ταινία, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Αν κάποιοι την έχετε διασχίσει ή της διασχίζετε, να έχετε στο νου σας ότι περπατάτε σε έναν δρόμο όπου έχουν περπατήσει άνθρωποι 25 αιώνων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια