E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί κάποιες φυλές του Αμαζονίου εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν drones

O λόγος είναι εξαιρετικά σημαντικός

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/11/2020 | 00:02

Γιατί κάποιες φυλές του Αμαζονίου εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν drones
@cnn.com

Οι Uru – Eu – Wau – Wau είναι μια φυλή του Αμαζονίου στο έδαφος της Βραζιλίας που μετρά περίπου 300 μέλη. Ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με ανθρώπους εκτός την φυλής τους την δεκαετία του 1980 και ακόμα έχουν καταφέρει να κρατήσουν στοιχεία του παραδοσιακού τρόπου ζωής τους. Πρόσφατα μαζί με άλλες φυλές εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν drones. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Οι φυλές έμαθαν να χρησιμοποιούν τα drones ώστε να εντοπίζουν και να καταπολεμούν την παράνομη αποψίλωση των δασών που μαστίζει τον Αμαζόνιο, το δάσος που ευθύνεται για το 20% του οξυγόνου του πλανήτη.

«Η φύση είναι τα πάντα για εμάς», είπε στο CNN ένα μέλος της φυλής που ονομάζεται Awapy. «Είναι η ζωή μας, οι πνεύμονές μας, η καρδιά μας. Δεν θέλουμε να δούμε τη ζούγκλα να χάνεται. Αν κόψουν τα πάντα, θα ανέβει η θερμοκρασία, θα εξαφανιστεί ο ποταμός, θα σταματήσει το κυνήγι και ο καθαρός αέρας για εμάς».

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Awapy μαζί με τους νεαρούς ηγέτες 6 άλλων φυλών της περιοχής, έμαθαν να χειρίζονται τα drones ώστε να σταματούν με αυτόν τον τρόπο την αποψίλωση των δασών. Η εκπαίδευση έγινε από την WWF και την Kanindé Ethno-Environmental Defense Association, μια τοπική ΜΚΟ που από το 1992 έβαλε σκοπό να προστατεύσει την φυλή Uru – Eu – Wau – Wau και την περιοχή της.

https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2020/03/06/flying-high-brazilian-tribe-keeps-watch-over-forest-with-drones

@thestar.com.my

«Δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες την τεχνολογία και άρχισαν να την χρησιμοποιούν αμέσως», δήλωσε ένα στέλεχος της WWF στο CNN. Μόλις οι ιθαγενείς κατάλαβαν πως θα μπορούν αν δουν το δάσος από ψηλά, έβαλαν τα δυνατά τους και τώρα μπορούν και περιπολούν μεγαλύτερη έκταση από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με το CNN, η περιοχή των Uru – Eu – Wau – Wau καλύπτει περιοχές μεγέθους 18 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις περιπολείς με τα πόδια. Τα drones τους επιτρέπουν να ελέγχουν πιο γρήγορα τα εδάφη αλλά και να αποφεύγουν επικίνδυνες αντιπαραθέσεις με υλοτόμους και ανθρακωρύχους.

Από τον πρώτο μήνα κιόλας, η φυλή ανακάλυψε μια έκταση σχεδόν 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία αποψιλωνόταν παράνομα. Λίγες ημέρες αργότερα, ένα ελικόπτερο φύτεψε σπόρους γρασιδιού, κάτι που τους έκανε να καταλάβουν ότι η περιοχή προοριζόταν για βοσκοτόπι. Ο Awapy και η ομάδα του τα κατέγραψαν όλα αυτά σε βίντεο με τη χρήση του drone.

Κάλεσαν αμέσως την κυβερνητική ομάδα της Βραζιλίας που είναι υπεύθυνη για τις υποθέσεις των ιθαγενών ώστε να σταματήσει η αρπαγή της γης. Έστειλαν βίντεο και συντεταγμένες, αλλά όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση δεν απάντησε πριν τελειώσει το έργο των παράνομων καταπατητών. Ο Awapy ωστόσο πιστεύει ότι η τεχνολογία θα τους βοηθήσει να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών πριν να είναι πολύ αργά.

https://fleekus.com/b/news-by-clock/article/amazon-tribes-are-excited-to-use-drones-to-detect-illegal-deforestation-in-brazilian-rainforest-gn6xj

@fleekus.com

Μέχρι στιγμής η συνεργασία της WWF με την Kanindé έχει δωρίσει 19 drones. Η διατήρηση του δάσους που έχει απομείνει είναι πολύ σημαντική για ολόκληρο τον πλανήτη, γιατί θα βοηθήσει στη μείωση της υπερθέρμανσης του αλλά θα του δώσει και το οξυγόνο που χρειάζεται. Επίσης θα προστατέψει την βιοποικιλότητα του Αμαζονίου και τις φυλές του. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jairo Bolsonaru προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει την «ανάπτυξη» των εκτάσεων των ιθαγενών και να επιτρέψει στην εξόρυξη και στην εμπορική γεωργία να αποψιλώσουν το δάσος του Αμαζονίου. Η περασμένη χρονιά ήταν η άλλωστε χειρότερη από το 2008.

Ο Awapy και οι σύντροφοί του έχουν δεχθεί απειλές θανάτου από παράνομους υλοτόμους επειδή προστατεύουν το δάσος, το σπίτι τους και το σπίτι των προγόνων τους. Είναι όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουν με την βοήθεια της τεχνολογίας. «Η ελπίδα μου είναι ότι όσο είμαι ζωντανός, θα βλέπω την ζούγκλα ζωντανή, ανέπαφη. Αυτή είναι η ελπίδα μου», είπε στο CNN.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή 03.07.2025
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories 03.07.2025
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα 03.07.2025
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

«Jack the Flipper»: Το δελφίνι που σκοτώνει στα νερά της Βρετανίας

Stories 03.07.2025
Μια ανησυχητική συμπεριφορά

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 03.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Χτες
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Χτες
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Ένα ηχητικό μήνυμα έφερε πολιτικό σεισμό στην Ταϋλάνδη

Stories Χτες
Σε κρίση η κυβέρνηση μετά από ηχητική διαρροή

H Eυρώπη καίγεται: 5 καλοκαίρια με καύσωνες ‑ Θα είναι το φετινό, το πιο τρομακτικό;

Περιβάλλον Χτες
Έκλεισε ο Πύργος του Αιφελ, σχολεία σταμάτησαν, εργάτες κατέρρευσαν

Έγραψε το πιο όμορφο ελληνικό τραγούδι των ‘80s – Ανήκει στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου

Πρόσωπα Προχτές
Το διαχρονικό κομμάτι που λάτρεψε ο Χατζιδάκις και έπαιζε κρυφά στα ραδιόφωνα, ενώ ο δημιουργός του έκανε σκοπιά με ραδιοφωνάκι στο στρατό

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά Προχτές
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών