E-Daily

Αυτές οι χώρες φορούν μάσκες εδώ και δεκατίες, και όχι λόγω Covid

Τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, υπήρξε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις για την υγεία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/10/2020 | 00:32

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Οι μάσκες προσώπου θεωρούνται ένας απαραίτητος τρόπος για να σταματήσει η μετάδοση και η εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, στις δυτικές χώρες παρά τις αυξανόμενες επιδημίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η χρήση τους ήταν ως τον Μάρτιο αδιανόητη.

Τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, υπήρξε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις για την υγεία. Το 1918 ήταν η Ισπανική γρίπη. Το 1949/1950 ήταν η Ιταλική γρίπη, έπειτα το 1960 η Γρίπη του Χονγκ Κονγκ, το 2003 ο SARS, το 2004 η γρίπη των πτηνών και το 2009 η γρίπη των χοίρων. 

Η χρήση τους έχει βέβαια τεράστιο παρελθόν στην Ασία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ασιάτες, ειδικά στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν, έχουν φορέσει μάσκες για πολλούς περιβαλλοντικούς λόγους, και όχι για λόγους υγείας, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950.

Οι Ιάπωνες φορούν μάσκες όταν αισθάνονται άρρωστοι από ευγένεια και προφύλαξη για τους τρίτους στο περιβάλλον τους. Οι γυναίκες μάλιστα στην Ιαπωνία φορούν μάσκα όταν για παράδειγμα, δεν φορούν μακιγιάζ! 

Οι φιλιππινέζοι μοτοσικλετιστές φορούν μάσκες για να μην εισπνέoυν καυσαέρια στο δρόμο. Στην Ταϊβάν, οι πολίτες λένε ότι οι μάσκες διατηρούν τα πρόσωπά τους ζεστά το χειμώνα και προσφέρουν μια αίσθηση προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων και των μικροβίων της πόλης.

Οι μάσκες έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς που ορισμένοι κατασκευαστές τις κυκλοφορούν αποκλειστικά για αξεσουάρ, χωρίς προστατευτική λειτουργία.

"Στην Ασία είναι συνηθισμένο να φορούν μάσκα επειδή είναι ήδη ριζωμένο στον πολιτισμό τους", δήλωσε ο Μπράντλεϊ Σάτον, ένας Αμερικανός που κάποτε ζούσε στην Ιαπωνία. Ο Σάτον που συνεργάζεται με την Amazon ανέφερε πως, όπως είναι λογικό, οι παραγγελίες μάσκας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Οι μάσκες έγιναν μέρος της ζωής όλων στις περισσότερες περιοχές της Ασίας μετά το θανατηφόρο σοβαρό ξέσπασμα του SARS που ξεκίνησε στην Κίνα το 2002 πριν εξαπλωθεί στη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν τον επόμενο χρόνο. Σήμερα οι κατασκευαστές στην Ανατολική Ασία φτιάχνουν 10 έως 20 εκατομμύρια μάσκες το μήνα.

Επίσης τη δεκαετία του 70, η Ιαπωνία φύτεψε πάρα πολλά δέντρα γύρω από τις πόλεις, κάτι που... αύξησε τις αλλεργίες του κόσμου κι έτσι πολλοί άρχισαν να φορούν μάσκα συγκεκριμένες εποχές.

Στη δεκαετία του 1990 η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να δίνει έμφαση στην ατομική ευθύνη για υγιεινό τρόπο ζωής. Το 2000 ξεκίνησε κι άλλη καμπάνια με όνομα "Υγιής Ιαπωνία 21" και ο νόμος για την προαγωγή της υγείας του 2002 ανέφερε ότι "η παρακολούθηση της υγείας και η προώθηση της σωστής συμπεριφοράς είναι καθήκον κάθε πολίτη". Τη στιγμή της επιδημίας της γρίπης των χοίρων του 2009, οι αφίσες της εκστρατείας έλεγαν: "Η εξάπλωση της γρίπης πρέπει να αποφευχθεί από κάθε άτομο!".

Στην Ταϊβάν μέχρι την εποχή του SARS, η μάσκα δεν ήταν διαδεδομένη. Μάλιστα στιγμάτιζε και όποιον τη φορούσε. Ομως οι Ιάπωνες τη φορούν από το 1950 σαν πρώτη ασπίδα προστασίας από τη ρύπανση. Εκτός αυτού αν κάποιος νιώθει αδιάθετος, και έχει βήχα ή συνάχι, πάλι φορά τη μάσκα, για να μη κολλήσει τους άλλους γύρω του, ακόμη κι αν είναι μια συνηθισμένη γρίπη.

Τον Μάιο του 2009, τα πρώτα κρούσματα γρίπης των χοίρων στην Ιαπωνία επιβεβαιώθηκαν στην πόλη του Κόμπε, όπου μολύνθηκαν 3 παιδιά. Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος παραγωγός μάσκας προσώπου, η Unicharm, είχε ξεκινήσει μια σειρά διαφημιστικών εκστρατειών γύρω από την "προώθηση της φροντίδας και της ατομικής ευθύνης". Δύο αφίσες ειδικότερα επέκτειναν τη σχέση της μάσκας με την οικογένεια και την οικονομία. Με λίγα λόγια, ένας καλός Ιάπωνας εργαζόμενος και μέλος της οικογένειας φοράει μάσκα - για να προστατεύσει τους δικούς του αλλά και για να μη ζημιώσει την οικονομία και την αγορά...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το δύσκολο Ελληνικό Καλοκαίρι: Καύσωνας, πυρκαγιές, πλημμύρες, πνιγμοί, εξαφανίσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 24.07.2024
Τι μπορούμε να κάνουμε; Η Ελληνική Εταιρεία Διάσωσης έχει κάποιες προτάσεις ώστε να μας μείνουν μόνο όμορφες στιγμές

Πόσο ζυγίζει ένα σύννεφο;

FYI 21.07.2024
Σίγουρα όχι όσο νομίζατε

First Dates: Πως φεύγεις από ένα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού;

Μπες στο Πλάνο 14.07.2024
Πόσα πρώτα ραντεβού κατέληξαν σε τραγωδία; - Νέο Μπες στο Πλάνο

Παν Παν, τι στο καλό είναι η Ανισόπεδη Ντίσκο;

Διλήμματα 07.07.2024
O αγαπημένος τραγουδοποιός απαντά σε θεότρελα (και όχι) E-Daily Διλήμματα

Καλοκαιρινές Διακοπές και ακρίβεια: Τι λέει ο κόσμος για ακτοπλοϊκά, διαμονή, ξαπλώστες και beach bars;

Μπες στο Πλάνο 06.07.2024
Είναι μακρινό όνειρο για τους Έλληνες οι διακοπές;

Γιατί ο Σταύρος Βαρθαλίτης δεν θέλει να πάει... για σούσι με το Λεωνίδα Κουτσόπουλο;

Διλήμματα 28.06.2024
Ο σεφ απαντά σε E-Daily Διλήμματα και τρελές ερωτήσεις

Θοδωρή Μαραντίνη, ποιο είναι το πιο κουλό πράγμα που έψαξαν για σένα στο Google;

Διλήμματα 21.06.2024
Ο τραγουδιστής απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Πόσο κοστίζει μια νέα ζωή; Η Έλενα διηγείται την ιστορία της ως τρανς γυναίκα


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 15.06.2024
Μια μεγάλη απόφαση που αφορά το σώμα, κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ

Ο μοναχικότερος άνθρωπος ζει σε έναν ναό στο Θιβέτ παρέα... με έναν θαυματουργό βράχο

FYI 13.06.2024
Κόβει την ανάσα η θέα από το Rituo, έναν ναό που κατοικεί μόνο ένας άνθρωπος

Παγκοσμια ημέρα Αυνανiσμού: Πρώτη φορά, συχνότητα και αυνανiσμός μέσα σε σχέση

Μπες στο Πλάνο 01.06.2024
Τι λέει ο κόσμος γύρω από τον αυνανiσμό;

Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων

FYI 28.05.2024
Πόσο συχνά έβριζαν;

Πώς είναι η ζωή μιας drag queen;

Rec Mode 19.05.2024
Τρυπώσαμε στα παρασκήνια μιας εκπομπής, πολύ διαφορετικής από όλες τις υπόλοιπες