E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ποδοσφαιριστής που έκανε «θεό» τον Μαραντόνα

Συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στο μύθο του Ντιέγκο Μαραντόνα, μετά τον ίδιο τον «Ντιεγκίτο»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/10/2020 | 00:02

Ο ποδοσφαιριστής που έκανε «θεό» τον Μαραντόνα
@goal.com

Προφανώς και ο Χόρχε Μπουρουσάγκα δεν είναι όσο γνωστός ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Για την ακρίβεια μερικοί ίσως έχετε ακούσει το όνομά του από παλαιότερους και μάλλον οι περισσότεροι θα αναρωτηθείτε «ποιος;». Ωστόσο ο Χόρχε Μπουρουσάγκα με ένα γκολ του ήταν εκείνος που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στο μύθο του Ντιέγκο Μαραντόνα, μετά τον ίδιο βέβαια.

Ο Χόρχε Μπουρουσάγκα ξεκίνησε την καριέρα του το 1979 στην Άρσεναλ Σαραντί. Ήταν ένας ταχύτατος μεσοεπιθετικός που δεν θα αργούσε να ξεχωρίσει. Μετά από δυο χρόνια μετακόμισε στην Ιντεπεντιέντε όπου έμεινε μέχρι το 1985. Τότε ήρθε η μεταγραφή στην Ευρώπη και την Νάντ, που εκείνα τα χρόνια πρωταγωνιστούσε στο γαλλικό πρωτάθλημα. Έμεινε στο λιμάνι της δυτικής Γαλλίας για επτά χρόνια ενώ τον επόμενο χρόνο αγωνίστηκε και με τα χρώματα της Βαλενσιέν πριν επιστρέψει στην Ινετεπεντιέντε και κλείσει την καριέρα του το 1998. Ήταν ένας δεινός σκόρερ για την θέση που έπαιζε και μυριζόταν το γκολ. Από το 1983 ήδη, σε ηλικία 21 ετών, φόρεσε για πρώτη φορά τα χρώματα της «Αλμπισελέστε».

@wikipedia.org

Ήταν ο αγαπημένος παρτενέρ του Μαραντόνα. Μάλλον γιατί είχε αντίληψη του παιχνιδιού του «Ντιεγκίτο» και μπορούσε να τελειώσει τις φάσεις. Το 1986, οι ελπίδες για διάκριση στο Μουντιάλ του Μεξικού για την Αργεντινή ήταν πολλές. Ο Μαραντόνα στα 26 του ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του και τον προηγούμενο χρόνο είχε μετακομίσει στην Νάπολι από την Μπαρτσελόνα, όπου μάλλον βρήκε την Ιθάκη του.

Ο μύθος του είχε ήδη αρχίσει να χτίζεται. Και προφανώς τον είχε χτίσει μόνος του. Αλλά αυτό που έχει μείνει περισσότερο απ’ όλα στην καριέρα του Μαραντόνα είναι η φράση «πήρε μόνος του ένα Μουντιάλ». Μπορεί η φράση να έχει μια δόση αλήθειας αλλά δεν ισχύει στο απόλυτο. Γιατί για να χτιστεί αυτός ο μύθος που συνοδεύει τον Μαραντόνα εδώ και 34 χρόνια, χρειάστηκε να βάλει και το... ποδαράκι του ο Χόρχε Μπουροσυσάγκα.

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, η Αργεντινή αντιμετώπισε την Δυτική γερμανία, του Φέλερ, του Ρουμενίγκε, του Ματέους και του Μπρέμε. Η Αργεντινή σκόραρε πρώτη στο 23ο λεπτό με τον Χοσέ Λουίς Μπράουν και διπλασίασε τα τέρματα της στο 56ο λεπτό, με τον Χόρχε Βαλντάνο να κάνει το 2-0. Ωστόσο οι Γερμανοί δεν το βάζουν ποτέ κάτω και μέσα σε επτά λεπτά ισοφάρισαν, με τα τέρματα του Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε στο 74’ και του Ρούντι Φέλερ στο 81’.

Η Αργεντινή ανησύχησε. Ολόκληρη η προσπάθεια του Μαραντόνα που είχε κερδίσει μόνος του Αγγλία και Βέλγιο σε προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα κινδύνευε να χαθεί. Αν η Αργεντινή έχανε, στην ιστορία θα έμενε η επική ανατροπή της Δυτικής Γερμανίας και όχι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του. Αλλά εκεί φάνηκε γιατί ήταν αγαπημένος του παρτενέρ ο Χόρχε Μπουρουσάγκα. Και ίσως γιατί η φράση «το πήρε μόνος του», δεν είναι και πολύ αληθινή.

Τρία λεπτά την ισοφάριση ο Μαραντόνα είδε την κίνηση του Μπουρουσάγκα και του πέταξε την μπάλα μπροστά. Ο Μπουρουσάγκα πήρε την μπάλα, πέταξε την μπάλα μπροστά και άνοιξε τον διασκελισμό του. Είχε την ψυχραιμία να σκεφτεί πως έκανε ακριβώς αυτό ο αμυντικός δεν μπορούσε να τον προλάβει. Μπήκε στην περιοχή και έκανε ένα όμορφο πλασέ γράφοντας το 3-2 και ουσιαστικά δίνοντας το τρόπαιο στην «αλμπισελέστε».

Ο Μαραντόνα έγινε θεός από τότε. Μέχρι και «εκκλησία του Μαραντόνα» υπάρχει στην Αργεντινή. Ο Μπουρουσάγκα μπορεί να μην έγινε θεός, αλλά έγραψε το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής.

Την περασμένη Παρασκευή ο Χόρχε Μπουρουσάγκα έκλεισε τα 58 του χρόνια. Οι Αμερικάνοι λένε σε μια πολλή εύστοχη πρόταση που αποτελεί και λογοπαίγνιο «There is no “I” in team», εννοώντας πως δεν υπάρχει «εγώ» στην ομάδα και υπονοώντας πως το γράμμα “I” δεν υπάρχει στην λέξη «team». Ο Μαραντόνα ήταν το πρώτο βιολί της ομάδας, χωρίς αυτόν η Αργεντινή δεν θα έφτανε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά και ο Μαραντόνα, χωρίς τον Μπουρουσάγκα, τον Βαλντάνο και τον Ολαρτικοετσέα δεν θα μπορούσε να πάρει μόνος του το τρόπαιο.

https://www.lagaceta.com.ar/nota/688361/deportes/burruchaga-sobre-seleccion-86-ese-equipo-tenia-grandes-lideres.html

@lagaceta.com.ar

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 05.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το πιο επικίνδυνο νησί του πλανήτη κι ας μην κατοικεί κανείς εκεί, ούτε άνθρωπος ούτε ζώο

Stories 05.05.2024
Είναι γεμάτο με σπάνια μικρόβια, εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες

Θάφτηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του επειδή η οικογένεια περίμενε την ανάστασή του

Stories 05.05.2024
Το νεκροτομείο έκανε μήνυση στην οικογένεια

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά 05.05.2024
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Aυτός ο γιατρός έγινε διάσημος αλλάζοντας τις φωνές των ανθρώπων

Stories 05.05.2024
Mετά τις επεμβάσεις στο πρόσωπο, η νέα μόδα είναι οι επεμβάσεις φωνής

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Νέα Εποχή 05.05.2024
Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα Χτες
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα Χτες
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Προχτές
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Προχτές
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Προχτές
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ