E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανία: Σε καραντίνα 14 ημερών από σήμερα όποιος φτάνει στη χώρα από το εξωτερικό

Οι «κόκκινοι» μήνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2020 | 14:17

Βρετανία: Σε καραντίνα 14 ημερών από σήμερα όποιος φτάνει στη χώρα από το εξωτερικό

Όποιος φθάνει από σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών για να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, ένα μέτρο αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού. Αυτή η καραντίνα των 14 ημερών, η οποία θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες από τη βρετανική κυβέρνηση, αφορά όλες τις αφίξεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα είτε οι ταξιδιώτες είναι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είτε όχι.

Η καραντίνα έχει στόχο να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων της Covid-19 καθώς η χώρα άρχισε στις αρχές Ιουνίου να αίρει σταδιακά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου για να συγκρατηθεί η διάδοση της νόσου.«Εισάγουμε αυτή την καραντίνα επειδή, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνεται (στο Ηνωμένο Βασίλειο), η αναλογία των μολύνσεων που προέρχονται από το εξωτερικό αυξάνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

«Ελπίζω αληθινά ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πάρουν το αεροπλάνο, να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, όμως οφείλουμε να αρχίσουμε υιοθετώντας μια προσεκτική προσέγγιση», πρόσθεσε ενώ διατυπώνονται φόβοι πως άλλες χώρες μπορεί να κάνουν το ίδιο στους Βρετανούς.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Τυχαίοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και οι παραβάτες θα μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 στερλινών (1.122 ευρώ). Εξαιρέσεις προβλέπονται για τους οδηγούς φορτηγών, το προσωπικό του υγειονομικού τομέα, αυτούς που εργάζονται στη συγκομιδή φρούτων ή για την Ιρλανδία.

Όμως το επιχείρημα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων προερχόμενων από το εξωτερικό δεν ακούγεται καλά την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα από την πανδημία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 40.542 θανάτους ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό -περισσότερους από 48.000, αν περιληφθούν και τα ύποπτα κρούσματα- για σχεδόν 287.000 μολύνσεις, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή.

«Πιστεύω πως θα πρέπει αληθινά να συνεχίσουμε να χαμηλώνουμε σημαντικά το επίπεδο (των μολύνσεων) στη χώρα πριν αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικό μέτρο η καραντίνα», δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Ντίνγκγουολ, μέλος μιας υποομάδας της επιστημονικής επιτροπής που είναι αρμόδια για να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία.

«Ακόμη και τότε, θα έπρεπε να έχουμε κάτι που να έχει στόχο τις χώρες με επίπεδο μετάδοσης στην κοινότητα πολύ πιο υψηλό από το δικό μας. Και φοβάμαι πως δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες», πρόσθεσε.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) είχε υπολογίσει σε πάνω από 5.500 τον αριθμό των καθημερινών μολύνσεων στο τέλος Μαΐου στην Αγγλία. Και σύμφωνα με μια μελέτη των αγγλικών υπηρεσιών υγείας (PHE England) και ερευνητών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο ιός έχει επιταχύνει μάλιστα ελαφρά τη διάδοσή του σε ορισμένες περιφέρειες από την αρχή της άρσης του lockdown.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους πως η απόφαση να επιβληθεί τώρα αυτή η καραντίνα είναι περισσότερο πολιτική παρά της επιστήμης, την οποία η κυβέρνηση λέει ότι ακολουθεί επιμελώς.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Οι επαγγελματίες των αερομεταφορών και του τουρισμού, που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία, καταφέρονται εναντίον αυτού του μέτρου που, όπως λένε, θα τους εμποδίσει να επωφεληθούν από το γεγονός ότι η νόσος αρχίζει να μπαίνει σε ύφεση για να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, easyJet και Ryanair κατήγγειλαν χθες, Κυριακή, σε κοινή ανακοίνωσή τους «δυσανάλογα» και «άδικα» μέτρα. Συνυπέγραψαν μια επίσημη επιστολή την οποία απηύθυναν την Παρασκευή στην κυβέρνηση, προκαταρκτικό στάδιο μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη δικαιοσύνη.

«Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να άρει αυτή την αναποτελεσματική καραντίνα, η οποία θα έχει καταστροφική επίδραση στη βρετανική τουριστική βιομηχανία και θα καταστρέψει (...) χιλιάδες θέσεις απασχόλησης», ανέφεραν.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από την εταιρεία Survey Monkey, οι ιδιοκτήτες και οι επικεφαλής επιχειρήσεων ταξιδιών και ξενοδοχείων εξετάζουν το ενδεχόμενο να απολύσουν έως και το 60% του προσωπικού τους σε περίπτωση καραντίνας.

Οι αντιδράσεις έχουν επεκταθεί μέχρι και στους κόλπους των βουλευτών της συντηρητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο σαμποτάρει την οικονομία, η οποία έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Ως διέξοδο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σκέπτεται να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένους τουριστικους προορισμούς, πράγμα που θα επέτρεπε να παρακαμφθεί η καραντίνα. Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον υπουργό του επί των Μεταφορών να καταλήξει πριν από το τέλος Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία