E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος θα οργανώσει συναυλίες φέτος το καλοκαίρι;

Δεν φαίνεται να καθησύχασε η κυβέρνηση με τα μέτρα προστασίας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/5/2020 | 12:52

Ποιος θα οργανώσει συναυλίες φέτος το καλοκαίρι;
Pexels

Σύμφωνα με τους περιορισμούς που θα ισχύουν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους τα χέρια πολλών διοργανωτών δέθηκαν, που όπως λένε "δεν βγαίνει" καμία συναυλία υπό αυτές τις συνθήκες.

Tην αγωνία των καλλιτεχνών και των ανθρώπων των πολιτιστικών θεαμάτων δεν φαίνεται να καθησύχασε η κυβέρνηση με τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες συναυλίες βρίσκονται "στον αέρα" από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής σκηνής. Ολόκληρες περιοδείες ακυρώνονται ενώ όσα φεστιβάλ ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει ματαίωση, αναμένεται το επόμενο διάστημα. Για ξένους καλλιτέχνες ούτε λόγος- άλλωστε και τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού έδωσαν ραντεβού για το 2021. Πολλές εταιρείες παραγωγής είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους καλλιτέχνες και προσπαθούν να βρουν λύση και εναλλακτικές, οι οποίες όπως φαίνονται όμως πέφτουν στο κενό. Γιατί μπορεί όπως αναφέρουν κάποιες θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μέσω Δήμων ή ΔΗΠΕΘΕ, αλλά πολλές ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους συγκεκριμένους περιορισμούς. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συναυλίες το φετινό καλοκαίρι, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι η διοργάνωση και η τήρηση των περιορισμών είναι ευθύνη των διοργανωτών. Ενώ για το κοινό ανέφερε ότι ισχύουν η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες

Το όριο πληρότητας θα είναι περίπου στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις
Η σκηνή θα πρέπει να απέχει 3 μέτρα από την 1η σειρά καθισμάτων.
Σε περίπτωση εκδήλωσης που το κοινό θα είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου.

Ρωτήσαμε ανθρώπους που απασχολούνται με τη μουσική, καλλιτέχνες και διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ για να δούμε τη δική τους οπτική.

"Για να βγει μια συναυλία πρέπει να έχει αντίστοιχα 60% μειωμένα έξοδα, εφόσον θα είναι μειωμένα τα έσοδα της. Με ταβάνι το 60% των μειωμένων εσόδων που μας επιβλήθηκε λόγω της κατάστασης" λέει ο Σπύρος Σμυρνής, υπεύθυνος επικοινωνίας σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Αθήνας. "Όπερ μεθερμηνευομενον εστι, πρέπει ο ιδιώτης διοργανωτής να βρει τρόπο να ισοσκελίσει τα πάγια εξοδα ή να εφευρεθούν χώροι με τριπλή προβλεπόμενη χωρητικότητα προκειμένου να ισοσκελιστει ο περιορισμός της προσέλευσης".

"Ο πολιτισμός είναι σε μεγάλη κρίση με την πολιτεία και την μέριμνα της ανύπαρκτη. Ο κλάδος και οι εργαζόμενοι του υποφέρουν. Το μέλλον δυσοίωνο. Ούτε ξέρουμε αν και πότε θα ξεκινήσουν να γίνονται δράσεις και να αποκτήσουν χιλιάδες άτομα και οικογένειες εργασία" λέει η Μαρίλια Φυντανίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας συναυλιών.

"Ενα καλοκαιρι μαλλον χαμένο και μια αβεβαιη σεζόν από Σεπτεμβριο. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς πολιτισμό, χωρίς τέχνης δρώμενα. Και ούτε μπορεί το κράτος να αδιαφορεί σαν να μην υπάρχουμε. Δόθηκε ένα βοήθημα της ταξης των 800€ όχι όμως με σωστα κριτήρια με αποτελεσμα αρκετοί να μην το πήραν και να έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Aνακοίνωσαν μεν, ότι από τις 15/7 θα ξεκινήσουν πολιτιστικά γεγονότα σε ανοιχτούς χώρους με συγκεκριμένες προδιαγραφές όπου θα πρέπει να αναλάβουν τα γραφεία παραγωγης μόνοι τους δε, με όλα τα έξοδα δικά τους. Δεν υπάρχει καμιά κρατική δανειοδότηση, ή επιχορήγηση σε ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ εμείς είμαστε επί της ουσίας η βαριά οικονομία του πολιτισμου. Με το 40% της χωρητικοτητας των χωρων οπου μας δινεται να δουλέψουμε όπως ολοι καταλαβαινουμε, μπαίνουμε σε άλλο πλάνο προσαρμογής από ολους τους εμπλεκόμενους".

"Η μουσική ζει δύσκολες στιγμές εδώ και μια δεκαετία. Η οικονομική κρίση φυσικά άγγιξε και εκείνη. Κερασάκι, όπως φαίνεται, στη λίστα η πανδημία. Οι καλλιτέχνες είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά χαστούκια ως τώρα" λέει η Κάλλια Καρυάμη, υπεύθυνη εκτέλεσης παραγωγής μουσικών παραστάσεων.

"Σε κάθε ένα από αυτά προσαρμόζονταν κι έβρισκαν τρόπο και λόγο να συνεχίσουν να δημιουργούν, να στήνουν παραστάσεις, να γεννούν νέο υλικό. Όμως τώρα έρχονται ευθέως αντιμέτωποι με το γεγονός ότι κανένας αρμόδιος, ίσως και μερίδα του κόσμου, δεν αναγνωρίζει τη δουλειά τους ως δουλειά κι αυτό πιστέψτε με, είναι ένα μεγάλο σοκ. 

"Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι πόσο πλήττεται ο πολιτισμός από την πανδημία, αλλά αν θα έχουν το κουράγιο οι καλλιτέχνες (πάσης φύσεως) να αντιδράσουν και να κάνουν όσα πρέπει για να στηρίξουν τον εαυτό τους και το μέλλον τους και έμμεσα (ή και άμεσα) και όλους τους κλάδους που στηρίζονται σε αυτούς. Κι αν το Υπουργείο δείχνει να μην έχει πρόθεση ή τα απαιτούμενα -τουλάχιστον- αντανακλαστικά, σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους που ενώ θα έπρεπε να «φροντίζει» για τα δικαιώματά τους, μοιάζει να αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξή τους".

"Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, δεν μου επιτρέπω γκρίνιες, ηττοπάθειες, μεμψιμοιρίες. Είναι η πρώτη φορά όμως στη ζωή μου που όλα μοιάζουν γκρίζα" λέει ο Μανώλης Σταυρουλάκης, ραδιοφωνικός παραγωγός και dj.

"Το πιο εκνευριστικό σημείο στίξης είναι για μένα η άνω τελεία και αυτό ακριβώς έχει μπει στις ζωές μας. Για πόσο, κανείς δεν γνωρίζει. Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον για ένα (ελπίζω μικρό) χρονικό διάστημα όλες αυτές τις μικρές χαρές που κάνουν τη ζωή ενδιαφέρουσα, θα πρέπει να τις ξεχάσουμε μιας και στη νέα κατάσταση πραγμάτων που ξημερώνει ο πολιτισμός μοιάζει... πολυτέλεια".

"Οι δουλειές που σχετίζονται με τον πολιτισμό - σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα δείγματα τούτης της κυβέρνησης - είναι οι παράπλευρες απώλειες του covid-19, κι έτσι μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, promoters, event managers, παραγωγοί, djs και τόσα άλλα επαγγέλματα μπαίνουν στον πάγο. Και αυτό είναι η άκρη του δόρατος.

Αν η κατάσταση συνεχιστεί ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα μετά την "συντήρηση" με επιδόματα ελεημοσύνης; Υποχρεωτική αλλαγή επαγγέλματος; Μπερδεμένος κι εγώ παρακολουθώ τις παγκόσμιες εξελίξεις, κρατάω το πνεύμα μου αιχμηρό και τα αντανακλαστικά μου σε εκρήγορση κάνοντας σχέδια για το αύριο κι έτσι δεν αφήνομαι να βυθιστώ στην απαισιοδοξία".

"Είναι ένας κλάδος που πλήττεται περισσότερο, πρώτοι κλείσαμε και τελευταίοι θα ανοίξουμε φυσικά και δεν εννοούμε μόνο τους τραγουδιστές ή τους μουσικούς αλλά όλους όσοι δουλεύουν στον πολιτισμό. Από τον ηλεκτρολόγο ως τον καραγκιοζοπαίκτη. Πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα και κυρίως να μη μας βάλουν να τσακωθούμε μεταξύ μας - και θα είναι κρίμα να στηθεί έτσι ένας 'εμφύλιος'. Όπως είπε και η Τάνια Τσανακλίδου υπάρχει ο φόβος πως θα δοθούν σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες χρήματα για εκδηλώσεις και όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν απ'έξω", λέει ο Γιώργης Χριστοδούλου, τραγουδιστής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μυστηριώδης ζωγράφος που επιστρέφει με έναν πίνακα «βόμβα» ‑ Κρυμμένος για χρόνια, τώρα βγαίνει σε δημοπρασία

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Έργο που αποδίδεται στην Κλάρα Πίτερς, μία από τις πιο αινιγματικές μορφές της ευρωπαϊκής τέχνης, μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ και να ξαναγράψει την ιστορία της αγοράς τέχνης

Το σπάνιο φαινόμενο στη θάλασσα που μπερδεύει όποιον το δει

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Η εντυπωσιακή Fata Morgana κάνει καράβια να μοιάζουν σαν να πετούν πάνω από τη θάλασσα και εξηγεί γιατί πολλοί πίστεψαν σε UFO και πλοία-φαντάσματα

Η εξαφάνιση‑μυστήριο της Amy Bradley: Το κορίτσι που χάθηκε από ένα κρουαζιερόπλοιο και δεν βρέθηκε ποτέ

E-Daily 3.Left 14.05.2026
28 χρόνια χωρίς απαντήσεις, δεκάδες μαρτυρίες και ένα άλυτο μυστήριο που συνεχίζει να στοιχειώνει το FBI και την οικογένειά της

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Γιατί ο ηγέτης του Ιράν είναι άφαντος;

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Η σιωπή που «κραυγάζει»

Η δήμαρχος στην Καλιφόρνια που αποδείχτηκε κατάσκοπος και μόλις συνελήφθη

E-Daily 1.Hero 14.05.2026
Η υπόθεση που ταράζει την Καλιφόρνια

Χανταϊός ‑ νοροϊός: Είναι πλέον ασφαλείς οι κρουαζιέρες; Τι λένε οι ειδικοί

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Κρούσματα και θάνατοι σε κρουαζιέρα προκαλούν ανησυχία

Η «θηλυκή ουτοπία» στο Λονδίνο: 26 γυναίκες έφτιαξαν τη δική τους γειτονιά χωρίς άντρες και ζουν μαζί εδώ και 10 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρωτοποριακή κοινότητα New Ground Cohousing για γυναίκες 50+ έγινε σύμβολο εναλλακτικής συνταξιοδότησης, με κοινή ζωή, αλληλεγγύη και έναν διαφορετικό τρόπο να μεγαλώνεις χωρίς μοναξιά

Ο ακρωτηριασμός που πάγωσε την Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Μαθήματα ζωής από έναν ήρωα της διπλανής ΄πόρτας

Αν έχεις γενέθλια αυτή την ημερομηνία, δεν είσαι καθόλου τυχαίος – Οι πιο συχνοί μήνες γέννησης αποκαλύπτονται

E-Daily 3.Left Προχτές
Τα στοιχεία από εκατομμύρια γεννήσεις δείχνουν ότι κάποιες ημερομηνίες «γεννούν» πολύ περισσότερο από άλλες, ενώ άλλες μέρες μένουν εντυπωσιακά άδειες

Το πρώτο μυθιστόρημα στον κόσμο το έγραψε γυναίκα πριν από 1.000 χρόνια

E-Daily 3.Left Προχτές
Πριν τον Σαίξπηρ, πριν τον Τσόσερ και πριν γεννηθεί η δυτική λογοτεχνική παράδοση όπως τη γνωρίζουμε, μια Ιαπωνέζα αριστοκράτισσα έγραφε το έργο που πολλοί θεωρούν το πρώτο μυθιστόρημα της ανθρωπότητας