E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή εορτή;

Γιατί αλλάζει κάθε χρόνο ημερομηνία της μεγαλύτερης χριστιανικής εορτής

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 19/4/2020 | 01:38

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή εορτή;

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και αλλάζει κάθε χρόνο ημερομηνία που πάντοτε πέφτει μετά την εαρινή ισημερία.

Στην αρχή των χριστιανικών χρόνων, στην Ανατολή το Πάσχα εορταζόταν την 14η ημέρα του μήνα Νισάν, που αντιστοιχεί στους δικούς μας Μάρτιο/Απρίλιο, την ίδια ημέρα που ο Ιησούς παρέδωσε το πνεύμα του στον Γολγοθά. Την γιόρταζαν όποια ημέρα κι αν έπεφτε. Στην Δύση από την άλλη εορταζόταν πάντα Κυριακή, μετά την εαρινή πανσέληνο.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης ήταν πολλές και έντονες, ώστε να βρεθεί μια λύση για τον κοινό εορτασμό της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Οι συζητήσεις παραλίγο να οδηγήσουν σε σχίσμα, το οποίο αποφεύχθηκε με την παρέμβαση του Αγίου Ειρηναίου, του επισκόπου της σημερινής Λυών.

Η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος που έγινε στη Νίκαια το 325 μ.Χ. αποφάσισε να δώσει τέλος στο ζήτημα. Συμφωνήθηκε να μην εορτάζεται μαζί με το Πάσχα των Εβραίων και να εορτάζεται όπως στην Δύση, δηλαδή πάντα Κυριακή, η οποία θα ακολουθεί την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Η απόφαση αυτή βρήκε πολλά εμπόδια στα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά το Πάσχα εορταζόταν πλέον την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθούσε την εαρινή ισημερία. Ωστόσο όταν το Ιουλιανό ημερολόγιο έδωσε την θέση του στο Γρηγοριανό, το οποίο διαφέρει κατά 13 ημέρες από το προηγούμενο, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και η Εκκλησία της Ελλάδας μπορεί να ακολούθησαν το νέο Ημερολόγιο, αλλά συνέχισαν τον καθορισμό του Πάσχα με το παλιό. Έτσι γι’ αυτό δεν συμπίπτει πάντα το Πάσχα των Ορθόδοξων και Πάσχα των Καθολικών, οι οποίοι προσάρμοσαν και τον καθορισμό του Πάσχα στο νέο Ημερολόγιο.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία λοιπόν, η ημερομηνία της εορτής του Πάσχα είναι πάντα μεταξύ της 4ης Απριλίου και της 8ης Μαΐου. Ρυθμιστής παραμένει η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία, όπως το καθόρισε η Α' Οικουμενική Σύνοδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Τα δυο κορίτσια που τα μπέρδεψαν στη γέννα: Αλλαξαν αγκαλιά, αλλά όχι οικογένεια

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η σοκαριστική αποκάλυψη στο νηπιαγωγείο

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης κοιτάζει μπροστά μετά από 30 χρόνια μουσικής

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας μιλά για τη μουσική, την ανάγκη να παίρνει θέση και τη μεγάλη επετειακή συναυλία στην Τεχνόπολη

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το αστέρι της Miley Cyrus στο Hollywood Walk of Fame

E-Daily 3.Left Χτες
Οι βραδινές βόλτες με τον πατέρα της στη Hollywood Boulevard και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χρόνια μετά

Ήταν έρημη ώσπου ήρθαν οι ξένοι: H πανέμορφη πόλη που παλεύει να μη γίνει σκηνικό μόνο για τουρίστες

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι μια πόλη που άλλαξε βίαια, έγινε μόδα, αλλά ακόμα αντιστέκεται στο να γίνει απλώς ένα όμορφο σκηνικό για φωτογραφίες

Meta, TikTok και Google αντιμέτωπες με νέες καταγγελίες για online απάτες

E-Daily 3.Left Χτες
Οργανώσεις κατηγορούν τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους χρήστες

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»