E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: Ευνοϊκές οι μετεωρολογικές συνθήκες

Εντείνουν τις προσπάθειες οι πυροσβέστες

Δημοσίευση 7/1/2020 | 11:20

Αυστραλία: Ευνοϊκές οι μετεωρολογικές συνθήκες

Οι πυροσβέστες στην Αυστραλία εντείνουν τις προσπάθειές τους σήμερα ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, πριν από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Οι εθελοντές πυροσβέστες, που έχουν εξαντληθεί από τη μάχη που δίνουν ενάντια στις φλόγες εδώ και μήνες, προσπαθούν να κατευθύνουν την πορεία των πυρκαγιών, να καθαρίσουν ζώνες υψηλού κινδύνου ή ακόμη να προκαλέσουν πυρκαγιές ώστε να κάψουν τη βλάστηση και να εμποδίσουν την εξάπλωση των φωτιών.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ενάντια στον χρόνο καθώς από την Παρασκευή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα αύξηση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους ανέμους.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς έκανε λόγο σήμερα για «πολύ πιο ευνοϊκές» συνθήκες, αλλά προειδοποίησε ότι «αναμένεται να επιστρέψει ο θερμός καιρός μέσα στην εβδομάδα».

Δεκάδες φωτιές εξακολουθούν να είναι εκτός ελέγχου στην ανατολική Αυστραλία και οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να ενωθούν δύο πυρκαγιές που μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια, δημιουργώντας ένα τεράστιο μέτωπο.

Οι χθεσινές βροχοπτώσεις πρόσφεραν προσωρινή ανακούφιση, όμως δεν ήταν αρκετές για να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Είκοσι πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καεί όπως και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Εξάλλου ο καπνός από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές στην Αυστραλία, αφού διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το οικονομικό κόστος αυτής της καταστροφής, όμως η Ένωση Ασφαλιστών της Αυστραλία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήματα για αποζημιώσεις ύψους 700 εκ. δολαρίων (433 εκ. ευρώ), ένα ποσό που μάλλον θα αυξηθεί.

Ένας κυκλώνας που φέρνει ελπίδα

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τη βραδύτητα με την οποία η κυβέρνησή του αντιμετώπισε την κρίση αλλά και για την υποστήριξή της στη βιομηχανία του άνθρακα, δεσμεύθηκε να καταβάλει δύο δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισεκ. ευρώ) σε διάστημα δύο ετών σε ένα ταμείο για τη στήριξη των θυμάων των πυρκαγιών.

Ο Φιτζσίμονς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC ότι πολλές από τις πυρκαγιές είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους πυροσβέστες και μόνη ελπίδα να καταβεστούν είναι σφοδρές βροχοπτώσεις.

«Είναι καλό που βλέπουμε να σχηματίζεται ένας κυκλώνας. Δεν θα έπρεπε να το λέω αυτό και ελπίζω να μην υπάρξουν ζημιές», επεσήμανε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ένας κυκλώνας σχηματίζεται στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, κάτι που ίσως σημάνει το τέλος της εποχής των πυρκαγιών.

«Με λίγη τύχη, αυτό είναι ένα σημάδι για την αρχή της δραστηριότητας που συνδέεται με τους μουσώνες και η οποία θα διώξει τις θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν τις μετεωρολογικές συνθήκες», εξήγησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών