Παναγιωτόπουλος: Δώσαμε μάθημα στην Τουρκική Αεροπορία
«Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα»
Δημοσίευση 12/12/2019 | 09:17
Για την προχθεσινή επιτυχία της Πολεμικής Αεροπορίας μίλησε χθες στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στο τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Άλλωστε, χθες, σηκώθηκαν αρκετά από αυτά σε μία αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και με αριθμητικό πλεονέκτημα, θα έλεγα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην Τουρκική Αεροπορία ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, όπως τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς του υπολογισμούς ή δεν θα είναι σε καμία περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τσαβούσογλου περιμένει στήριξη από Κροατία
Το δάχτυλο στην Ευρώπη για το θέμα της ανατ. Μεσογείου κούνησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του στην Άγκυρα, σύμφωνα το sigmalive.com.
Συζητώντας τις εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την Κροατία να είναι αντικειμενική και όχι να υποστηρίξει την Ευρώπη επειδή είναι μέλος της.
«Η Κροατία, ως μέλος της Ε.Ε., θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θέση της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά γνωρίζουμε ότι η Κροατία είναι αντικειμενική και ειλικρινής σε αυτά τα θέματα», τόνισε.
Τσαβούσογλου: Θα κοινοποιήσουμε την υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο
Στην ερώτηση αν η διαδικασία για την εφαρμογή του μνημονίου με τη Λιβύη ολοκληρώθηκε και αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση στις επιστολές που επέδωσε η Ελλάδα στα ΗΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Τουρκία απαντά με τη συμφωνία αυτή και με την κοινοποίηση που θα κάνει στα ΗΕ.
«Οι ενστάσεις της Ελλάδας, όπως έχουμε πει, είναι άκυρες. Υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία και η Λιβύη εξασφάλισαν την προστασία των δικαιωμάτων τους, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το μνημόνιο με την Λιβύη έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Δεκεμβρίου, έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν και τώρα είναι να γίνει η κοινοποίηση.
«Με την συμφωνία δίνουμε παράλληλα και πληροφορίες και κοινοποιούμε στα ΗΕ την νέα υφαλοκρηπίδα μας, την οποία καθορίσαμε στα δυτικά σύνορά μας. Κοινοποιούμε την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατ. Μεσόγειο. Προχωράμε εντός της υφαλοκρηπίδα μας ένα μέρος των γεωτρήσεών μας, την οποία δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέφερε στον Κροάτη συνομιλητή του ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για ίση κατανομή του φυσικού πλούτου της Μεσογείου και ότι περιμένει από την Ε.Ε. «αντί να υποστηρίζει τα λάθος βήματα των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να σκεφτεί μία μέση λύση για το θέμα αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν έχουν πρακτικά καμία ισχύ.
Ακάρ: Μοίρασμα των πόρων σε Κύπρο και γύρω από αυτήν
Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 δήλωσε μεταξύ άλλων πως «επιπρόσθετα των εσωτερικών και διασυνοριακών αντιτρομοκρατικών δράσεων μας θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας σε όλη την μπλε πατρίδα και τους ουρανούς συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της γύρω περιοχής με αποφασιστικότητα.
Στην Κύπρο επιμένουμε στην ανάγκη της προστασίας των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δίκαιη μοιρασιά των πόρων στη θαλάσσια επικράτεια. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα. Κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα από εμάς. Οι ιδέες μας και οι προσεγγίσεις μας στο θέμα είναι γνωστές σε όλους».
Στην συνέχεια ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη λέγοντας μεταξύ άλλων πως «το μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων εγκρίθηκε από την σύναξή μας. Το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και την στρατιωτική συνεργασία θα έλθει σύντομα σε εσάς για την εκτίμησή σας».
Ο τούρκος υπουργός κατέληξε τονίζοντας πως τα θαλάσσια όρια καταγράφηκαν με πλήρη εναρμόνιση με την διεθνή νομοθεσία και ότι σχέδια που έγιναν από άλλους στην περιοχή δεν θα γίνουν αποδεκτά.