E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν οι Έλληνες σκοτώθηκαν για μια μετάφραση του Ευαγγελίου

Από την καθαρεύουσα στην δημοτική

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/11/2019 | 00:08

Όταν οι Έλληνες σκοτώθηκαν για μια μετάφραση του Ευαγγελίου

Η διαμάχη μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής στην Ελλάδα, δεν ήταν μια απλή διαμάχη ανάμεσα σε διανοούμενους. Έφτασε στους δρόμους και είχε νεκρούς. Στις 8 Νοεμβρίου του 1901, 8 άτομα έχασαν την ζωή τους σε συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί από φοιτητές και πολίτες στα Προπύλαια με αίτημα να αφοριστούν όσοι μετέφρασαν το Ευαγγέλιο από την καθαρεύουσα στην δημοτική.

Μετά την οδυνηρή ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα σε δυο γλώσσες. Το παλάτι κρίνει αναγκάιο τον εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και η βασίλισσα Όλγα δίνει εντολή να μεταφραστεί στην δημοτική τα Ευαγγέλια. Οι αντιδράσεις ήταν από την αρχή έντονες.

Το 1901 ο λόγιος Αλέξανδρος Πάλλης έκανε τελικά την μετάφραση, η οποία κυκλοφόρησε σε λίγο αντίτυπα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διαμάχη των υποστηρικτών της καθαρεύουσας και την δημοτικής όμως μαινόταν. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ακρόπολις», αποφασίζει να δημοσιεύσει την μετάφραση σε συνέχειες.

Στις 2 Νοεμβρίου, μετά από παρότρυνση αρχαϊστών καθηγητών, οι φοιτητές εισέβαλλαν στα γραφεία της εφημερίδας και απαίτησαν να μην συνεχιστεί η δημοσίευση των μεταφρασμένων στη δημοτική Ευαγγελίων. Πήραν διαβεβαιώσεις, αλλά η εφημερίδα συνέχισε την δημοσίευση τους.

Η Αθήνα έβραζε. Στις 8 Νοεμβρίου ένα μεγάλο συλλαλητήριο οργανώθηκε με αίτημα τον αφορισμό όλων των υπευθύνων της μεταγλώττισης. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες, ενώ ακόμα 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι φοιτητές κλείστηκαν για 4 εικοσιτετράωρα στο πανεπιστήμιο.

Μετά την αιματηρή διαδήλωση, η κυβέρνηση του Γεώργιου Θεοτόκη παραιτήθηκε. Το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος ο Β’. Οι κινητοποιήσεις, ειρηνικές αυτή τη φορά συνέχισαν μέχρι και έναν μήνα αργότερα, όταν οι φοιτητές έκαψαν αντίτυπο του μεταφρασμένου Ευαγγελίου και απαίτησαν την τιμωρία όσων προσπαθούσαν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η πιο «cool» δουλειά του κόσμου

Stories 10.10.2024
Και με τις δυο έννοιες

Γιατί οι Eλληνες μαθητές πάτωσαν στη Δημιουργική Σκέψη

Stories 10.10.2024
Στην ομάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη οι Έλληνες μαθητές - Ρωτήσαμε τρεις εκπαιδευτικούς τι είναι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών

Πως να μην ξεμένεις από μπαταρία στο κινητό

Νέα Εποχή 10.10.2024
Μικρά χρήσιμα μυστικά

10 σοφά αποφθέγματα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Πρόσωπα Χτες
Πέθανε σαν σήμερα το 1967

Το νέο «παλάτι» των Μπέκαμ κοστίζει 71 εκατομμύρια

Αρχιτεκτονική Χτες
Οι Μπέκαμ σε νέα πολυτελή επένδυση!

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;

Νέα Εποχή Χτες
Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή

Η πιο επικίνδυνη χώρα για οδήγηση στην Ευρώπη

Νέα Εποχή Χτες
Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι η Ελλάδα

Μυστικά, θεωρίες συνωμοσίας και η ιστορία του ακριβότερου πίνακα όλων των εποχών

Stories Χτες
Το άνευ προηγουμένου ποσό που δόθηκε για αυτό το εργο Salvator Mundi, αναμφισβήτητα, τον πιο αμφιλεγόμενο πίνακα του 21ου αιώνα

Ένα ζευγάρι ζει χωρίς χρέη σε ένα σπίτι που έχτισε μόνο του, στη Μοντάνα

Αρχιτεκτονική Χτες
Τώρα, διδάσκουν σε άλλους πώς να κάνουν το ίδιο