E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν οι Έλληνες σκοτώθηκαν για μια μετάφραση του Ευαγγελίου

Από την καθαρεύουσα στην δημοτική

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/11/2019 | 00:08

Όταν οι Έλληνες σκοτώθηκαν για μια μετάφραση του Ευαγγελίου

Η διαμάχη μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής στην Ελλάδα, δεν ήταν μια απλή διαμάχη ανάμεσα σε διανοούμενους. Έφτασε στους δρόμους και είχε νεκρούς. Στις 8 Νοεμβρίου του 1901, 8 άτομα έχασαν την ζωή τους σε συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί από φοιτητές και πολίτες στα Προπύλαια με αίτημα να αφοριστούν όσοι μετέφρασαν το Ευαγγέλιο από την καθαρεύουσα στην δημοτική.

Μετά την οδυνηρή ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα σε δυο γλώσσες. Το παλάτι κρίνει αναγκάιο τον εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και η βασίλισσα Όλγα δίνει εντολή να μεταφραστεί στην δημοτική τα Ευαγγέλια. Οι αντιδράσεις ήταν από την αρχή έντονες.

Το 1901 ο λόγιος Αλέξανδρος Πάλλης έκανε τελικά την μετάφραση, η οποία κυκλοφόρησε σε λίγο αντίτυπα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διαμάχη των υποστηρικτών της καθαρεύουσας και την δημοτικής όμως μαινόταν. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ακρόπολις», αποφασίζει να δημοσιεύσει την μετάφραση σε συνέχειες.

Στις 2 Νοεμβρίου, μετά από παρότρυνση αρχαϊστών καθηγητών, οι φοιτητές εισέβαλλαν στα γραφεία της εφημερίδας και απαίτησαν να μην συνεχιστεί η δημοσίευση των μεταφρασμένων στη δημοτική Ευαγγελίων. Πήραν διαβεβαιώσεις, αλλά η εφημερίδα συνέχισε την δημοσίευση τους.

Η Αθήνα έβραζε. Στις 8 Νοεμβρίου ένα μεγάλο συλλαλητήριο οργανώθηκε με αίτημα τον αφορισμό όλων των υπευθύνων της μεταγλώττισης. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες, ενώ ακόμα 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι φοιτητές κλείστηκαν για 4 εικοσιτετράωρα στο πανεπιστήμιο.

Μετά την αιματηρή διαδήλωση, η κυβέρνηση του Γεώργιου Θεοτόκη παραιτήθηκε. Το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος ο Β’. Οι κινητοποιήσεις, ειρηνικές αυτή τη φορά συνέχισαν μέχρι και έναν μήνα αργότερα, όταν οι φοιτητές έκαψαν αντίτυπο του μεταφρασμένου Ευαγγελίου και απαίτησαν την τιμωρία όσων προσπαθούσαν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα παιδιά του lockdown: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την ανάπτυξή τους στα τέσσερα χρόνια

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σίτι Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου αναδεικνύει τις κρυφές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά που γεννήθηκαν κατά το πρώτο lockdown.

Ποιος είναι ο θρυλικός πιλότος που έσωσε 155 ανθρώπους και τι αποκάλυψε τώρα για την υγεία του

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Ο καπετάνιος Τσέσλεϊ «Σάλι» Σάλενμπεργκερ, ο ήρωας της αναγκαστικής προσγείωσης στον ποταμό Χάντσον το 2009, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο.

«Ή αυτή ή εγώ»: Η αποκάλυψη της Μάρως Κοντού για το βέτο που της έκλεισε την πόρτα της Φίνος Φιλμ

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Χρόνια μετά, η σπουδαία ηθοποιός έμαθε γιατί δεν συνέχισε ποτέ τη συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ, ενώ συγκίνησε μιλώντας για τον τρόπο που φανταζόταν το τέλος της ζωής της.

Το βουνό που φοβάται ο Τραμπ: Το πυρηνικό φρούριο του Ιράν 600 μέτρα κάτω από τη γη

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το μυστήριο γύρω από τη χρήση της εγκατάστασης

Οι Ταλιμπάν στις Βρυξέλλες: Γιατί τους δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Το «αγκάθι» των απελάσεων και το διπλωματικό deal

Η περίφημη διατροφή των 6.000 θερμίδων του Έρλινγκ Χάαλαντ ‑ Τι τρώει ο διάσημος ποδοσφαιριστής

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει καθημερινά το διαιτολόγιο του Νορβηγού σταρ και γιατί δεν είναι κατάλληλο για όλους

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

Πρόσωπα Χτες
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 3.Left Χτες
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left Χτες
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη