E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν οι Έλληνες σκοτώθηκαν για μια μετάφραση του Ευαγγελίου

Από την καθαρεύουσα στην δημοτική

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/11/2019 | 00:08

Όταν οι Έλληνες σκοτώθηκαν για μια μετάφραση του Ευαγγελίου

Η διαμάχη μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής στην Ελλάδα, δεν ήταν μια απλή διαμάχη ανάμεσα σε διανοούμενους. Έφτασε στους δρόμους και είχε νεκρούς. Στις 8 Νοεμβρίου του 1901, 8 άτομα έχασαν την ζωή τους σε συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί από φοιτητές και πολίτες στα Προπύλαια με αίτημα να αφοριστούν όσοι μετέφρασαν το Ευαγγέλιο από την καθαρεύουσα στην δημοτική.

Μετά την οδυνηρή ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα σε δυο γλώσσες. Το παλάτι κρίνει αναγκάιο τον εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και η βασίλισσα Όλγα δίνει εντολή να μεταφραστεί στην δημοτική τα Ευαγγέλια. Οι αντιδράσεις ήταν από την αρχή έντονες.

Το 1901 ο λόγιος Αλέξανδρος Πάλλης έκανε τελικά την μετάφραση, η οποία κυκλοφόρησε σε λίγο αντίτυπα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διαμάχη των υποστηρικτών της καθαρεύουσας και την δημοτικής όμως μαινόταν. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Ακρόπολις», αποφασίζει να δημοσιεύσει την μετάφραση σε συνέχειες.

Στις 2 Νοεμβρίου, μετά από παρότρυνση αρχαϊστών καθηγητών, οι φοιτητές εισέβαλλαν στα γραφεία της εφημερίδας και απαίτησαν να μην συνεχιστεί η δημοσίευση των μεταφρασμένων στη δημοτική Ευαγγελίων. Πήραν διαβεβαιώσεις, αλλά η εφημερίδα συνέχισε την δημοσίευση τους.

Η Αθήνα έβραζε. Στις 8 Νοεμβρίου ένα μεγάλο συλλαλητήριο οργανώθηκε με αίτημα τον αφορισμό όλων των υπευθύνων της μεταγλώττισης. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες, ενώ ακόμα 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι φοιτητές κλείστηκαν για 4 εικοσιτετράωρα στο πανεπιστήμιο.

Μετά την αιματηρή διαδήλωση, η κυβέρνηση του Γεώργιου Θεοτόκη παραιτήθηκε. Το ίδιο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος ο Β’. Οι κινητοποιήσεις, ειρηνικές αυτή τη φορά συνέχισαν μέχρι και έναν μήνα αργότερα, όταν οι φοιτητές έκαψαν αντίτυπο του μεταφρασμένου Ευαγγελίου και απαίτησαν την τιμωρία όσων προσπαθούσαν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος πίσω από το Ioannina Half Marathon: Ο Βασίλης Τζουμάκας μιλά για τον αγώνα που έγινε θεσμός

Πρόσωπα 16.04.2026
Από μια ιδέα που ξεκίνησε στα Ιωάννινα, σε ένα από τα πιο δυνατά running events της Ελλάδας – 10 ερωτήσεις στον άνθρωπο που το δημιούργησε

Πικροδάφνη στα σχολεία: Eπικίνδυνο φυτό ή υπερβολικός πανικός;

Stories 16.04.2026
Οι πικροδάφνες περιλαμβάνονται συχνά στα πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο και είναι πολύ κοινές στην Ελλάδα

Μπίτα Χεμάτι: Τι ξέρουμε και τι όχι για την καταδίκη που συζητά όλος ο κόσμος

Πρόσωπα 16.04.2026
Η υπόθεση της κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Εχει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα τελικά;

Stories 16.04.2026
Η Βόρεια Κορέα ανεβάζει ταχύτητα στο πυρηνικό της πρόγραμμα

Από την Πελοπόννησο στη Γερουσία των ΗΠΑ: Η άγνωστη Ελληνίδα που κατέκτησε την Αμερική

Πρόσωπα Χτες
Η εντυπωσιακή διαδρομή της Adeline Jay Geo-Karis από μετανάστρια του 1922 σε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και αξιωματικό του Ναυτικού

Πού αυξάνονται οι άθεοι και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Stories Χτες
Η νέα τάση γύρω από τη θρησκεία

Πόλεμος χωρίς στρατό; Πώς drones και ρομπότ κατέλαβαν ρωσική θέση

Stories Χτες
Η νέα εποχή του πολέμου είναι ήδη εδώ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

Stories Προχτές
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Αγίου Γεωργίου 2026: Πότε «πέφτει» εφέτος η γιορτή

Ιστορικά Προχτές
Πρόκειται για κινητή γιορτή

Η «βυθισμένη πολιτεία» που κρύβει σπίτια, δρόμους και μια ολόκληρη γέφυρα

Stories Προχτές
Bρίσκεται σε βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει σχεδόν καθόλου