E-Daily

Η χώρα που η παιδική ποpνεία είναι κανόνας

Τα νούμερα και οι δηλώσεις προκαλούν οργή

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

7/5/2019 | 00:03

Οι αστυνομικές αρχές λένε πως όπου έρχεται η οικονομική αύξηση ακολουθεί και η αύξηση του αγοραίου έρωτα. Για ακόμη μια φορά ο κανόνας επιβεβαιώνεται αλλά με μια φρικιαστική διαφορά. 

Στη Γκάνα σημειώνεται τεράστια άνθηση στην οικονομία και χιλιάδες ευρωπαίοι και πολίτες από όλο το κόσμο εργάζονται σε θέσεις που αμείβονται πλουσιοπάροχα. Και ενώ η ποpνεία έχει αύξηση αλλά σε μικρά ποσοστά, η παιδική ποpνεία έχει εκτοξευθεί με νούμερα που προκαλούν ίλιγγο και οργή.

200.000 παιδιά ηλικίας 9 εώς 13 ετών διακινούνται από κυκλώματα μαστροπείας ενώ φρίκη προκαλούν οι πληροφορίες πως γίνεται μέχρι και πώληση παιδιών για αυτό το σκοπό.

Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν δωμάτια μόνο για πελάτες που πληρώνουν για να συνευρεθούν ερωτικά με τα ανήλικα παιδιά. Συνήθως είναι τουρίστες και εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και Γκανέζοι που προσελκύονται αλλά πολύ λιγότεροι καθώς οι τιμές είναι απαγορευτικές για αυτούς.

Η Μέλφια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κοριτσιού που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης. Έφυγε από το χωριό της σε ηλικία 10 ετών γιατί απλά οι γονείς δεν μπορούσαν να θρέψουν τα δέκα παιδιά τους. Ήρθε στη πρωτεύουσα με σκοπό να βρεί μια χειρωνακτική εργασία για να βγάζει τα προς το ζήν. Σύντομα όμως υποχρέωθηκε από ανθρώπους που κλείνουν ραντεβού με ξένους για να συνευρίσκεται εpωτικά μαζί τους. Η τιμή ήταν 25 ευρώ και οι πελάτες ήταν κυρίως Κινέζοι.

Τα λεφτά που έμεναν όμως στη τσέπη της ήταν ελάχιστα,αφού έπρεπε να πληρώνει μέχρι και για το ντουζ που έκανε.

«Τα γενέθλιά μου είναι τον Μάϊο», λέει η Μελφία, προσθέτοντας ότι το ιδανικό της δώρο θα ήταν «ένα εισιτήριο λεωφορείου πίσω στη μητέρα μου». Από τότε που εγκατέλειψε το χωριό της δεν καθόλου νέα από την οικογένεια της και δεν έχει μιλήσει καθόλου μαζί της στο τηλέφωνο. Η οικογένειά της πιστεύει ότι πουλάει νερό και καραμέλες στο Kumasi.

Πολλά κορίτσια σαν τη Μέλφια έχουν αναζητήσει βοήθεια αλλά βρίσκουν πόρτες κλειστές αφού οι αστυνομικοί συνεργάζονται με τους προαγωγούς. Μοναδική τους ελπίδα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να ενημερώσουν τα ανήλικα κορίτσια και αγόρια για τους κινδύνους της μεγαλούπολης.

Τα πράγματα είναι αρκέτα πολύπλοκα καθώς οι ίδιες τους οι οικογένειες δεν νοιάζονται για τα παιδιά τους λόγω των πολλών παιδιών που κάνουν. Για αυτό και οι καμπάνιες που έχουν δημιουργηθεί εστιάζουν στο να πείσουν τους γονείς να μην κάνουν πολλά παιδιά καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι για να τα αναθρέψουν.