E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αφιέρωμα στα Όσκαρ

Γιατί ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το Όσκαρ για τον «Νονό»;

Μια από τις αξέχαστες στιγμές των βραβείων Όσκαρ

Δημοσίευση 23/2/2019 | 00:07

Γιατί ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το Όσκαρ για τον «Νονό»;

Στις 5 Μαρτίου του 1973, η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ έμελλε να γραφτεί στην ιστορία. Ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία «Ο Νονός», αλλά στην θέση του στην σκηνή ανέβηκε μια νεαρή ινδιάνα ηθοποιός, η Sacheen Littlefeather.

Εκείνη είπε πως ο Μάρλον Μπράντο δεν μπορούσε να δεχτεί το βραβείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο τον οποίο οι ιθαγενείς των ΗΠΑ, απεικονίζονταν στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Η καριέρα του την δεκαετία του ’60, βρισκόταν σε πτώση και η ταινία «Ο Νονός» υπήρξε η σανίδα σωτηρίας της. Αλλά όταν έφτασε η στιγμή της 45ης τελετής των Όσκαρ, ο Μπράντο είπε ότι δεν θα παρευρεθεί και έστειλε την Sacheen Littlefeather στην θέση του, που τότε ήταν πρόεδρος της ένωσης των ιθαγενών Αμερικανών ηθοποιών.

Δεν διάβασε όλη την δήλωση του ηθοποιού. Ακούστηκαν χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες. Γιατί το έκανε αυτό ο Μπράντο; Οι ιθαγενείς Αμερικανοί εκείνη την εποχή δεν είχαν μεγάλη εκπροσώπηση στον κινηματογράφο. Χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κομπάρσοι. Ακόμα και οι περισσότεροι ρόλοι ινδιάνων, παίζονταν από λευκούς.

Αλλά δεν τους παραμελούσαν απλά, αλλά και δεν τους σέβονταν γενικότερα. Τους απεικόνιζαν ως βάρβαρους, κακούς και πολεμοχαρείς. Όταν το κατάλαβε αυτό Μπράντο, άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε μέχρι τότε την βιομηχανία πίσω από το σινεμά. Την επόμενη μέρα οι New York Times δημοσίευσαν ολόκληρη την δήλωσή του.

Μετά από αυτή την πράξη, πολλοί στράφηκαν εναντίον του. Όμως ακόμα και σήμερα, οι ιθαγενείς των ΗΠΑ, δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε στον κινηματογράφο. Η πράξη πάντως του Μάρλον Μπράντο θεωρείται μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ.


Η 91η απονομή των βραβείων Oscar ξεκινά στις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδος) και σε συνεργασία με το CinemaNews.gr θα σας μεταφέρουμε ζωντανά όσα θα συμβούν στο DolbyTheatre του Los Angeles.

A-List

10 μεγάλα ρεκόρ στην ιστορία των Όσκαρ

Οι πρωτοπόροι των βραβεύσεων
Σινεμά

5 αξέχαστες ομιλίες στα βραβεία Όσκαρ

Γέλιο, συγκίνηση, έμπνευση
Σινεμά

Γιατί ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το Όσκαρ για τον «Νονό»;

Μια από τις αξέχαστες στιγμές των βραβείων Όσκαρ
Σινεμά

Έλληνες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ

Πρώτη ήταν η Κατίνα Παξινού το 1943
Μουσική

Το ελληνικό τραγούδι που κατέκτησε το εξωτερικό και κέρδισε Όσκαρ

Ηχογραφήθηκε σε πάνω από 15 διαφορετικές γλώσσες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tέλος για το «And Just Like That...»: Το συγκινητικό «αντίο» και τα χαμηλά νούμερα της 3ης σεζόν

TV Σειρές Χτες
Το «And Just Like That» έκανε πρεμιέρα το 2021, στο HBO Max

Τομ Κρουζ: Η σκληρή αλήθεια πίσω από την αλλαγή του ονόματος του

Σινεμά Προχτές
Τα παιδικά του χρόνια και ο πατέρας του

Ο τσιγγάνος που δεν πείραξαν οι Ναζί

Μουσική 27.07.2025
Η jazz στο κατεχόμενο Παρίσι

Ποιος θυμάται τους O.P.A.; Πώς είναι σήμερα το θρυλικό συγκρότημα των 90s

Μουσική 26.07.2025
Οpα, όpα, όpα, κάτσε, κάτσε, κάτσε!

«Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Ξέρουμε ΟΛΕΣ τις πληροφορίες για την μεγάλη επιστροφή

Σινεμά 25.07.2025
Η Miranda επιστρέφει και μαζί της όλος ο λαμπερός κόσμος της μόδας

Η πασίγνωστη ταινία της Βουγιουκλάκη που γυρίστηκε δύο φορές γιατί... δεν «κολλούσε» με τον συμπρωταγωνιστή!

Σινεμά 24.07.2025
Κι όμως, μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά παραλίγο να μην προβληθεί ποτέ όπως την ξέρουμε!

Ozzy Osbourne: Πώς ήθελε να είναι η κηδεία του και το τραγούδι των Beatles που ζήτησε να ακουστεί στο τελευταίο αντίο

Μουσική 23.07.2025
Η οικογένεια του «Πρίγκιπα του Σκότους» δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες για την τελετή

Ο Έλληνας κιθαρίστας που συνεργάστηκε με τον Όζι Όσμπορν: «Αλλαξες τη ζωή μου για πάντα, δε θα το ξεχάσω ποτέ»

Μουσική 23.07.2025
«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω σε όλο τον κόσμο μαζί σου»

Ozzy Osbourne: Ερχεται νέο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και μία μουσική ταινία

Μουσική 23.07.2025
Ο «Πρίγκιπας του Σκότους» των Black Sabbath άφησε τα εγκόσμια λίγες εβδομάδες μετά την επανένωση με τα μέλη του συγκροτήματος

Ταινίες της εβδομάδας: Η επιστροφή των Fantastic Four

Σινεμά 23.07.2025
ΑΘΗΝΑαπό 24/07 έως 31/07