E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Λιντς είναι πιο κοντά από ποτέ να επιστρέψει εκεί που ανήκει

Η ιστορία και η φετινή συνταγή

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/12/2018 | 00:25

Η Λιντς είναι πιο κοντά από ποτέ να επιστρέψει εκεί που ανήκει
@telegraph.co.uk

Οι μεγαλύτεροι σίγουρα ξέρουν πόσο μεγάλη ομάδα είναι η Λιντς. Και μάλλον θα ξέρετε μερικούς, όπως κι εγώ, που μέχρι σήμερα την υποστηρίζουν. Για την Ελλάδα μιλάμε. Γιατί στην βόρεια Αγγλία, η Λιντς δεν έχασε ποτέ το κοινό της. Κι ας έφτασε μέχρι την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Η Λιντς λοιπόν, έχει κατακτήσει τρια πρωταθλήματα, με το τελευταίο να είναι την αμέσως προηγούμενη σεζόν από την ίδρυση της Premier League, το 1992. Έχει επίσης κατακτήσει ένα κύπελλο, ένα League Cup και δυο Κύπελλα Εκθέσεων, τον πρόγονο του Κυπέλλου UEFA. Δεν είναι και λίγα. Την δεκαετία του ’90 λοιπόν, εκτός από το πρωτάθλημα που κερδισε με την ομάδα των Lee Chapman, Gary Speed, Gordon Strachan και Gary McAllister, κατάφερε να πρωταγωνιστεί στην Αγγλία και να φτάσει το 2001-02 στα ημιτελικά του Champions League, όπου αποκλειστηκε από την Βαλένθια του Gaizka Mendieta και των δυο συνεχόμενων χαμένων τελικών.

Το ρόστερ της τότε είχε παίκτες όπως οι Mark Viduka, Harry Kewell, Robbie Keane, Alan Smith, Robbie Fowler, Jonathan Woodgate κ.α. Όμως η κακοδιαχείριση στα οικονομικά από τον Peter Ridsdale, έφερε τον υποβιβασμό το 2004. Οι περισσότεροι τότε πίστεψαν πως αυτός ο υποβιβασμός θα ήταν προσωρινός. Η Λιντς άλλωστε ανήκει δικαιωματικά στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, 14 σεζόν αργότερα η Λιντς βρίσκεται ακόμα στην Championship. Και μάλιστα πέρασε και τρείς σεζόν στην League One, την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για μια μαύρη περίοδο στην ιστορία της ομάδας.

https://www.heraldsun.com.au/sport/football/harry-kewell-and-mark-viduka-selected-by-former-leeds-teammate-paul-robinson-in-best-epl-side/news-story/8ae378c962d362ce27a669a3af2d4044

@heraldsun.com.au

Πέρσι, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Όπως κάθε χρόνο. Το όνομα όπως είπαμε είναι μεγάλο. Όμως το τέλος της σεζόν την βρήκε στην 13η θέση με 20 ήττες και 15 βαθμούς μακριά από τα play-off. Κάτι έπρεπε να γίνει άμεσα. Η Λιντς θα ξεκινούσε για 9η συνεχόμενη σεζόν στην Championship. Και αυτή η εποχή έπρεπε να φτάσει στο τέλος της.

Ο εκλεκτός της διοίκησης για την θέση του προπονητή ήταν ο Marcelo Bielsa. Ο «El Loco», ο τρελός δηλαδή, είχε αφήσει τα διαπιστευτήρια του σε πολλούς πάγκους. Ωστόσο θα πρέπει να είδε στην Λιντς μια σειρά από νέες προκλήσεις. Το ότι δεν μιλούσε λέξη αγγλικά, ήταν μια από αυτές. Το ότι το κοινό της Λιντς είναι απαιτητικό, είναι ακόμα μια. Έπρεπε να κάνει τα «μαγικά» του. Και σχεδόν έξι μήνες μετά την πρόσληψή του, το «ξόρκι» είναι σε καλό δρόμο.

https://talksport.com/football/efl/456952/leeds-marcelo-bielsa-goalkeeper-tom-heaton-freddie-woodman/

@talksport.com

Τον περασμένο Αύγουστο, ο «El Loco» επιβεβαίωσε το παρατσούκλι του. Έβαλε λοιπόν του παίκτες της ομάδας να μαζεύουν για τρεις ώρες τα σκουπίδια από το γήπεδο. Γιατί; Για να εκτιμήσουν τι θυσιάζουν σε κάθε αγώνα οι οπαδοί για να τους βλέπουν! Και ίσως να πέτυχε. Μετά το πέρας της 20ης αγωνιστικής, η Λιντς είναι 2η στην βαθμολογία, έναν μόλις βαθμό πίσω από την Νόριτς και τέσσερις μακριά από την 3η θέση.

https://www.chatsports.com/stoke-city/a/source/leeds-united-3-1-stoke-city-bielsa-off-to-winning-start-14645170

@chatsports.com

Έχει την τέταρτη καλύτερη επίθεση και την δεύτερη καλύτερη άμυνα. Και όλα αυτά χωρίς σπουδαίες μεταγραφές. Όλα φαίνεται να είναι έργο του προπονητή, αφού η Λιντς παίζει συγχρόνως όμορφο ποδόσφαιρο, που έχει ενθουσιάσει τον κόσμο της ομάδας. Όπως έχει ενθουσιάσει ο Bielsa τα ΜΜΕ της Αγγλίας.

Η Λιντς βρίσκεται λοιπόν πιο κοντά από ποτέ να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Από εκεί που έλειπε κάθε σεζόν τα τελευταία 14 χρόνια. Η περίοδος είναι μεγάλη και πρέπει να τελειώσει. Με τον Bielsa στο τιμόνι, αυτό είναι πλέον πιθανό...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό‑φάντασμα της Ελλάδας που εγκαταλείφθηκε, αλλά κάτι εκεί δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, ένας οικισμός-φάντασμα κρατά ζωντανή τη μνήμη του με έναν απρόσμενο τρόπο

Δεν θέλουμε πια ξαπλώστρα; Γιατί οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα νησιά και ανακαλύπτουν ξανά τα βουνά

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Από τα beach bars στα ποτάμια και από τα ακτοπλοϊκά-σοκ στα πέτρινα χωριά: η μεγάλη στροφή των καλοκαιρινών διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει

Η μάχη για τον δημόσιο χώρο και το μεγάλο πρόβλημα με τις ομπρέλες στη Χαλκιδική

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στο μικροσκόπιο η αυθαίρετη «κράτηση» θέσεων

Νέα έρευνα: Έχουμε τους πιο κακοπληρωμενους εκπαιδευτικους στην ευρωπη

E-Daily 3.Left Χτες
Πτυχιούχοι με τεράστια ευθύνη, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

Οι πιο γοητευτικοί άντρες για το 2026: Η λίστα που προκάλεσε αντιδράσεις και η θέση‑έκπληξη της Ελλάδας

E-Daily 3.Left Χτες
Μια νέα διεθνής κατάταξη για το 2026 επιχειρεί να ορίσει πού ζουν οι πιο όμορφοι άντρες του πλανήτη - και τα ευρήματά της έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονο διάλογο.

Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν κόσμο χωρίς ανδρική κυριαρχία – Έναν αιώνα πριν ο φεμινισμός γίνει μόδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η Μπεγκούμ Ροκέγια τόλμησε να φανταστεί μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κυβερνούν και μορφώνονται, σε εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν καν δικαίωμα φωνής.

Μουντιάλ 2026: Οι μόλις 8 χώρες που έχουν κατακτήσει τα 22 προηγούμενα τρόπαια

E-Daily 3.Left Χτες
Η μεγαλύτερη έκπληξη, λοιπόν, του 23ου Μουντιάλ θα είναι να το κατακτήσει μια ομάδα που δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν

Η «εξέγερση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία ‑ Γιατί κατέβηκαν στους δρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Τα φλαμίνγκο ως σύμβολο της αντίστασης

Το πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας μένει άδειο – Εκτός από έναν άστεγο που ζει στη βεράντα του

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου