E-Daily

Ο θρύλος της κόμισσας που κυκλοφορούσε γuμνή στους δρόμους

Η σεβαστή γuμνή Λαίδη και ο «ματάκιας»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

16/11/2018 | 00:28

@wikipedia.org

Πρόκειται για τον μύθο της Lady Godiva, ο οποίος έχει επιβιώσει για περίπου μια χιλιετία. Και είναι από τους πιο δημοφιλείς, αν όχι ο δημοφιλέστερος, στις αγγλοσαξονικές χώρες. Περισσότερο ακόμα και από εκείνον του Ρομπέν των Δασών και του τέρατος του Λοχ Νες.

Το γιατί ο συγκεκριμένος μύθος επέζησε τόσα πολλά χρόνια έχει πολλές εξηγήσεις. Αν δεν γνωρίζετε τον θρύλο, τότε να τον σας τον πούμε. Η κόμισσα Godiva, πιο γνωστή ως Lady Godiva, ήταν σύζυγος του άρχοντα του Κόβεντρι, Leofric. Ο άρχοντας αποφάσισε κάποια στιγμή να επιβάλλει έναν δυσβάσταχτο φόρο στους κατοίκους της πόλης. Η Lady Godiva αντέδρασε και τον παρακάλεσε να σταματήσει την επιβολή αυτού του φόρου.

Ο Leofric, σίγουρος πως δεν θα το κάνει, της είπε πως θα την σταματήσει αν κυκλοφορήσει γuμνή στην αγορά του Κόβεντρι, μέσα στους δρόμους της πόλης. Η Lady Godiva δεν δίστασε και είπε πως θα το κάνει. Πριν όμως, φρόντισε να ειδοποιήσει όλους τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και κλειστά παράθυρα, ώστε να μην θιγεί η αξιοπρέπειά της.

https://findery.com/ChiefCurator/notes/the-triumph-of-lady-godiva

@findery.com

Βγήκε λοιπόν ολόγuμνη στους δρόμους πάνω σε ένα άλογο. Ο κόσμος την αγαπούσε πολύ και άκουσε την παράκλησή της. Όλοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους και κανένας δεν την είδε. Κανένας; Όχι. Ένας άντρας που λεγόταν Tom και ήταν ράφτης, δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Και μέσα από μια τρύπα «πήρε μάτι» την γuμνή Lady Godiva που γυρνούσε στους δρόμους του Κόβεντρι πάνω στο άλογο. Από τότε ο «ματάκιας» στα αγγλικά λέγεται «Peeping Tom».

Την ιστορία πιστεύεται ότι την έγραψαν δυο καλόγεροι, οι οποίοι την άκουσαν περνώντας από την πόλη, στον δρόμο τους για το Λονδίνο. Η Lady Godiva ήταν πραγματικό πρόσωπο. Γεννήθηκε το 990 μ.Χ. και είχε την φήμη μιας ιδιαίτερα γενναιόδωρης γυναίκας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις για την αξιοπιστία της ιστορίας. Η αναπαραγωγή της άλλωστε ξεκίνησε σχεδόν έναν αιώνα μετά, κάτι που δείχνει ότι σίγουρα θα είχε αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για αληθινή ιστορία και όχι για θρύλο. Ακόμα και αν κάποια γυναίκα βγήκε όντως γuμνή πάνω σε άλογο στο Κόβεντρι, δεν ξέρουμε αν αυτή ήταν η Lady Godiva.

Το ρολόι στο Κόβεντρι αναπαριστά την «βόλτα» της Lady Godiva και τον «Peeping Tom». Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το άγαλμά της, ενώ κάθε χρόνο εδώ και 20 χρόνια, διοργανώνεται το Coventry Godiva Festival. Τόσο δημοφιλής είναι ο μύθος της.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lady_Godiva_clock_-Broadgate_-Coventry-21July2008.jpg

@commons.wikimedia.org

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής; Μάλλον γιατί πρόκειται για μια γενναία και ανιδιοτελή πράξη προς όφελος όλου του λαού του Κόβεντρι. Λογικά, όπως συνέβη και με τον θρύλο του τέρατος του Λοχ Νες, η αναπαραγωγή του έγινε για λόγους τουριστικούς ή απλά για να επιβιώσει μια όμορφη ιστορία. Άλλωστε λέγεται ότι ο περιβοήτος «ματάκιας», προστέθηκε πολύ αργότερα στην πλοκή της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός 01.05.2024
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;