E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάκυνθος: «Χορεύει» για δεύτερη μέρα το νησί: Νέοι ισχυροί μετασεισμοί 4,5 και 4,2 Ρίχτερ

Με το φόβο ισχυρού μετασεισμού άνω των 5 ρίχτερ ζουν οι κάτοικοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2018 | 09:08

Ζάκυνθος: «Χορεύει» για δεύτερη μέρα το νησί: Νέοι ισχυροί μετασεισμοί 4,5 και 4,2 Ρίχτερ

Νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στις 2:51 το βράδυ, σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, στο θαλάσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το επίκεντρο εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.

Την ίδια στιγμή που η γη στην περιοχή του Ιονίου «χορεύει» στον ρυθμό του Εγκέλαδου, με δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μετά την εκδήλωση του βασικού φαινομένου, οι προβλέψεις των σεισμολόγων για μετασεισμό μεγάλης ισχύος, ίσως και 5,5 ή και παραπάνω Ρίχτερ το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους της Ζακύνθου. Η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη για την περιοχή, καθώς η γη τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια των ανθρώπων, ενώ η αίσθηση των 6,6 Ρίχτερ είναι ακόμη νωπή στις μνήμες των κατοίκων.

Τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο εξελίσσεται με μπαράζ σεισμικών δονήσεων, μεγαλύτερη των οποίων ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ περίπου στις 19:15, ενώ 30 λεπτά μετά ακολούθησε ένας ακόμη μετασεισμός που έγινε αισθητός, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, είχε καταγραφεί σεισμός 4,9 Ρίχτερ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέχρι αυτή τη στιγμή.

Από την ώρα του σεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τιου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει στα 4,9 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο νωρίτερα, στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Θυμίζουμε ότι από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρκαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Νωρίτερα, οι σεισμολόγοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού στη Ζάκυνθο. Προέβλεπαν μάλιστα ότι ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί, δηλώνοντας ότι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή. Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων σεΖάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. «Είχαμε ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια» ανέφερε. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό θωρακισμένο».

«Αν υπάρξει μετασεισμός, θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό, καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση» ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε, «φαίνεται να έχουμε μια μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα, που απομακρύνει το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχεται πρόγραμμα ανακαίνισης για σπίτια 30ετίας με επιδότηση έως 80%

Ελλάδα 30.10.2025
Θα έχει πιο διευρυμένα εισοδηματικά όρια σε σχέση με το Σπίτι μου 2

Λούβρο: Πέντε νέες συλλήψεις υπόπτων για την κινηματογραφική ληστεία

Κόσμος 30.10.2025
Δύο άνδρες που συνελήφθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο «παραδέχθηκαν εν μέρει» την εμπλοκή τους στην κλοπή

Καιρός: Πότε και σε ποιες περιοχές θα επιστρέψουν οι βροχές

Καιρός 30.10.2025
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Πνιγμένοι στα χρέη: Πόσα χρωστούν στην εφορία 4 εκατομμύρια Έλληνες

Οικονομία 30.10.2025
Παρά την αύξηση στις εισπράξεις, τα νέα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί της ΑΑΔΕ δείχνουν πως η φορολογική πίεση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Βόλος: Κόρη, πεθερά και πρώην σύζυγος έγιναν μαλλιά κουβάρια

Ελλάδα 30.10.2025
Ο άγριος καβγάς έφτασε στα δικαστήρια

Πάτρα ‑ Καταγγελία για κλαμπ: Σέρβιραν αλκοόλ σε ανήλικους ‑ Ελλιπείς έλεγχοι

Ελλάδα 30.10.2025
Τα πρόστιμα για τα καταστήματα ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν τις 10.000 ευρώ, με κίνδυνο φυλάκισης του υπευθύνου

Τραμπ: Έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων ‑ «Δεν είχα άλλη επιλογή»

Κόσμος 30.10.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά στον Πούτιν με τις πρώτες αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές μετά το 1992

Έγκλημα στη Φοινικούντα: «Είχε στο σπίτι του 50.000 έως 100.000 ευρώ»

Ελλάδα 30.10.2025
Η ανιψιά του 68χρονου για το σενάριο της ληστείας

Θανατηφόρο τροχαίο στα Γλυκά Νερά ‑ Νεκρός 23χρονος αναβάτης μηχανής

Ελλάδα 30.10.2025
«Kαρφώθηκε» σε διαχωριστικό διάζωμα

Παναθηναϊκός: Ο Μήτογλου ανανέωσε μέχρι το 2029

Αθλητικά Νέα Χτες
Παραμένει στα πράσινα ο διεθνής φόργουορντ

Eξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση κλήση του «Φραπέ» και της Σεμερτζίδου

Ελλάδα Χτες
Το αίτημα υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις - «Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης» καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Οι δύο συλληφθέντες παραδέχθηκαν «εν μέρει» τη συμμετοχή τους στη ληστεία του Λούβρου: «Ήταν επιχείρηση κομάντο»

Κόσμος Χτες
Αφαντα τα κοσμήματα - «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δράστες είχαν βοήθεια εκ των έσω»