E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Όσα δεν ξέρεις για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Πληροφορίες γύρω από τη δοκιμασία των μαθητών

Δημοσίευση 5/6/2018 | 13:36

Όσα δεν ξέρεις για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Λίγο πριν κάτσουν στα θρανία οι μαθητές για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, που θα τους οδηγήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γονείς και παιδιά βιώνουν τη δική τους δοκιμασία.

Η προετοιμασία ξεκινάει από πολύ νωρίς και όλα κρίνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

  • Η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν οι εξετάσεις σχεδιασμένες από το κεντρικό σύστημα εκπαίδευσης και όχι από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ήταν το 1964 από τον Γεώργιο Παπανδρέου.
  • Από το 2000 εώς σήμερα, έχουν την ίδια μορφή και ονομάζονται Πανελλήνιες Εξετάσεις.
  • Τα θέματα των εξετάσεων βγαίνουν κάθε χρόνο από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που ορίζεται από το κράτος.
  • Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, και χρησιμοποιείται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την αποφυγή διαρροών, από επιθέσεις χάκερ.
  • Αρκετό καιρό πριν πραγματοποιούνται δοκιμαστικά τεστ, για να κυλήσουν οι εξετάσεις αρμονικά.
  • Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που επιλέγονται για την επιλογή θεμάτων, κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
  • Δεν επιτρέπεται να είναι μέλος της επιτροπής καθηγητής που συνδέεται με συγγένεια με εξεταζόμενο άτομο.
  • Η επιλογή μαθημάτων μοιάζει με μαραθώνιο δραπραγματεύσεων, αφού στο τραπέζι για την επιλογή των θεμάτων, κάθονται οι καθηγητές από τις 10 το βράδυ της παραμονής μέχρι τις 6 το πρωί.
  • Δικαίωμα προφορικής εξέτασης έχουν οι μαθητές με διεγνωσμένη από κρατικό νοσοκομείο, μίας εκ των παρακάτω ασθενειών: 1) με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%), 2) με κινητικά προβλήματα προσδίδοντα αναπηρία τουλάχιστον 67%, 3) πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα-νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία τουλάχιστον 80% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση 4) πάσχοντες από συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή έχουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία 67% και άνω (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, συγγενής αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κίνασης, αναιμία Diamond Blackfan) 5) πάσχοντες από σοβαρό κληρονομικό αγγειοοίδημα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με αναπηρία τουλάχιστον 67% 6) πάσχοντες από καλοήθη όγκο γέφυρας εγκεφάλου με αναπηρία τουλάχιστον 67% 7) πάσχοντες από ρήξη ανευρύσματος με αιμορραγία και υδροκέφαλο με αναπηρία τουλάχιστον 67%. 8)Προβλήματα οράσεως και ακοής με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  • Το αργότερο που πρέπει να κατατεθεί αίτημα για προφορική εξέταση, είναι το τέλος Φεβρουαρίου.
  • Δικαίωμα ενίσχυσης ύψους 350 ευρώ δικαιούνται όσοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση – δήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διονύσης Σαββόπουλος: Τη μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γύρισε από το Παρίσι

Stories 22.10.2025
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο βιβλίο του με τίτλο «Γιατί τα Χρόνια Τρέχουν Χύμα», είχε αναφερθεί στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι

Διονύσης Σαββόπουλος: Η γενναία εξομολόγησή του για τη μάχη του με τον καρκίνο

Πρόσωπα 22.10.2025
Δεν άφησε την αρρώστια να του κλέψει την όρεξη για ζωή και δημιουργία

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι ζουν δυστυχισμένοι ‑ Η θλιβερή θέση της Ελλάδας

Νέα Εποχή 22.10.2025
Οι Έλληνες νέοι δηλώνουν πιο δυστυχισμένοι κι από τους Ιταλούς - Τι φταίει;

Ο «καταραμένος» πίνακας που κανείς δε θέλει να κρατήσει ‑ Τρόμαξε δύο αγοραστές και επέστρεψε… μόνος του!

Stories 22.10.2025
Αγόρασαν τον ίδιο πίνακα και τον επέστρεψαν τρομοκρατημένοι - Το μυστήριο που έχει τρελάνει το TikTok

Ο Τραμπ ζητά την επιστροφή αγαλμάτων που διχάζουν τους Αμερικανούς στις πλατείες

Stories 22.10.2025
Ο Τραμπ επιμένει στην επιστροφή των ηρώων ενός σκοτεινού παρελθόντος στις πλατείες

Ηρθε από την Αιθιοπία, βρήκε ρίζες στην Ελλάδα: Η Séblé φτιάχνει τον δικό της κόσμο γεμάτο φως

Πρόσωπα 22.10.2025
Η Séblé μιλά για την πατρίδα, την υιοθεσία και το πώς έμαθε να αγαπά τον εαυτό της χωρίς “πρέπει”

Ο άνθρωπος που ήταν και νάνος και γίγαντας ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία του Adam Rainer

Stories Χτες
Μια μοναδική ιατρική περίπτωση που ακόμη και σήμερα προκαλεί δέος στους επιστήμονες

Λούβρο: Οι ληστείες που συγκλόνισαν το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου

Ιστορικά Χτες
Η κυριακάτικη ληστεία δεν ήταν η πρώτη

ΟΗΕ: Αν είσαι γυναίκα, οι πιθανότητες να ζεις φτωχά είναι διπλάσιες

Stories Χτες
Η ισότητα δεν ήρθε ποτέ. Κι έχουμε τα νούμερα να το αποδείξουμε