E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 μουσικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις

Οι λάτρεις της μουσικής θα ενθουσιαστούν

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 20/10/2022 | 10:07

5 μουσικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις

Εκτός από τα ντοκιμαντέρ που αφορούν αληθινές ιστορίες ή εγκλήματα, αυτά που αγαπάει πολύς κόσμος είναι τα μουσικά ντοκιμαντέρ.

Πώς ξεκίνησαν οι Velvet Underground; Γιατί διαλύθηκαν οι Destiny's Child; Πώς έγραφε τα τραγούδια του ο Freddie Mercury; Πράγματα που αφορούν τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, δηλαδή, και μαθαίνοντάς τα τους αγαπάμε λίγο περισσότερο.

Εμείς προτείνουμε 5 εκπληκτικά μουσικά ντοκιμαντέρ που μπορείς να τσεκάρεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

Montage of Heck (2015)

Έχουν γυριστεί πολλά ντοκιμαντέρ που περιγράφουν λεπτομερώς τη ζωή του Kurt Cobain και ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον τραγικό θάνατό του. Αλλά το Montage of Heck είναι το πρώτο που υποστηρίζεται από την οικογένεια και τους φίλους, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συζύγου της Courtney Love. Μέσα από μια σειρά αρχειακών υλικών, σκηνές κινουμένων σχεδίων και συγκινητικές μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν καλύτερα, βλέπουμε τον Cobain όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Το ντοκιμαντέρ μας δίνει μια εικόνα για τις πρώτες του μάχες με την ψυχική του υγεία, τον αγώνα του με την εφηβική έλλειψη στέγης και τη χρήση ναρκωτικών. Το Montage of Heck μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τη μουσική και τη ζωή του σπουδαίου μουσικού.

Amy (2015)

Αυτή η ταινία για τη ζωή της Amy Winehouse είναι εντυπωσιακή ως προς την ικανότητά της να αντιμετωπίζει το αίνιγμα που ήταν η αείμνηστη τραγουδίστρια. Η ταινία δεν είναι εύκολο να τη δει κανείς, καθώς αποκαλύπτει ό,τι ήταν η Winehouse: από τις δύσκολες σχέσεις της μέχρι τον αγώνα της με τον αυτοτραυματισμό, τις διατροφικές διαταραχές και την κατάχρηση ουσιών. Το Amy είναι ένα σπαρακτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον θάνατο μιας ταλαντούχας τραγουδίστριας. Η ταινία είχε μεγάλη απήχηση στην κυκλοφορία της, λαμβάνοντας πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Grammy για την καλύτερη μουσική ταινία το 2015.

No Direction Home: Bob Dylan (2005)

Αυτή η ταινία του Martin Scorsese εξιστορεί τη ζωή και την καριέρα του εν ζωή Αμερικανού θρύλου Bob Dylan, ενώ δείχνει στους θεατές πώς έγινε, λοιπόν, ένας ζωντανός θρύλος. Η ταινία, για την οποία ο Scorsese κέρδισε ένα Grammy, είναι μια συλλογή από εκατοντάδες ώρες αρχειακού υλικού, συνεντεύξεις με αγαπημένα πρόσωπα, συναδέλφους μουσικούς και τον ίδιο τον Dylan σε 208 λεπτά.

What Happened Miss Simone (2015)

Αυτό το προτεινόμενο για Όσκαρ και βραβευμένο με Emmy ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Liz Garbus είναι μια  ιστορία της βασανισμένης ζωής της Nina Simone. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ηχογραφήσεις που δεν ακούστηκαν, μαρτυρίες από μέλη της οικογένειας και μια φωνή από την ίδια τη Simone για να αφηγηθεί την ιστορία όλου του πόνου, της φιλοδοξίας και της θλίψης που δημιούργησαν τη θρυλική μουσικό και ακτιβίστρια που θυμόμαστε σήμερα ως μια από τους πιο σπουδαίους.

David Bowie: The Last Five Years (2017)

Μετά τη δημιουργία των δύο τελευταίων άλμπουμ του, Black Star και The Next Day, το The Last Five Years δίνει στους μακροχρόνιους θαυμαστές του David Bowie μια σε βάθος ματιά σε αυτά που ανέδειξαν τον μουσικό σε έναν από τους κορυφαίους του αιώνα. Τα πιο συναρπαστικά μέρη είναι επίσης από τα πιο δύσκολα να τα δεις, καθώς ο Bowie αναγκάζεται να παλέψει με τη δική του επικείμενη θνητότητα, ακόμη και ενώ συνεχίζει να κάνει μουσική. Είναι αδύνατο να συμπυκνώσουμε το πνεύμα μιας φιγούρας όπως ο Bowie, ο οποίος ήταν larger than life, αλλά το Last Five Years καταφέρνει να επιτρέψει σε όλους μας να πούμε "αντίο" σε κάποιον του οποίου η κληρονομιά θα συνεχίσει να διαρκεί και να αγαπιέται για πολύ μετά το θάνατό του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική