E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τζαμαϊκανοί και έλκηθρα: Η έμπνευση που έγινε ταινία και η ταινία που έδωσε έμπνευση

Μια οξύμωρη παράδοση που συνεχίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 10/2/2022 | 00:13

Τζαμαϊκανοί και έλκηθρα: Η έμπνευση που έγινε ταινία και η ταινία που έδωσε έμπνευση
@jamaica.loopnews.com

Πάνω από 30 χρόνια έχουν περάσει από κάτι που θα έμοιαζε σαν ανέκδοτο. Ήταν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι το 1988, όταν μια ομάδα 4 Τζαμαϊκανών συμμετείχε στους αγώνες έλκηθρου.

Ακούγεται σαν ανέκδοτο γιατί το μόνο χιόνι που πέφτει στην Τζαμάικα των 25 βαθμών Κελσίου μέσο όρο, είναι στην κορυφή των Blue Mountains, πάνω από τα 2.200 μέτρα. Κι εκεί ακόμα, όχι συχνά. Οπότε θα σου είναι δύσκολο να πιστέψεις πώς 4 άνθρωποι που μέχρι να παρθεί η απόφαση ίσως να μην είχαν δει ποτέ στη ζωή τους χιόνι, ότι θα πήγαιναν να αγωνιστούν στον χιονισμένο και υπό το μηδέν Καναδά.

Η ταινία «Cool Runnings», που μπορείτε να δείτε στο Disney+, που κυκλοφόρησε το 1993, έχει θέσει την ιστορία πιο εξευγενισμένα. Το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, τα λεφτά που βρέθηκαν όταν ένας πούλησε το αυτοκίνητό του. Στην πραγματικότητα η ιδέα ήταν ενός Αμερικανού, την υπόθεση χειρίστηκε ένας στρατηγός, οι αθλητές δεν ήταν σπρίντερ αλλά στρατιώτες και τα έξοδα κάλυψε ο Οργανισμός Τουρισμού της Τζαμάικα.

Οι πραγματικοί αθλητές προπονήθηκαν σε Νέα Υόρκη και Αυστρία, οπότε δεν είδαν πρώτη φορά χιόνι στο Κάλγκαρι. Το τέλος όμως της ταινίας είναι ακριβώς το ίδιο: ένα ατύχημα γύρισε το έλκηθρο και οι Τζαμαϊκανοί τερμάτισαν περπατώντας, με όλο τον κόσμο να τους χειροκροτεί.

Η ταινία κόστισε μόλις 15-18 εκατομμύρια δολάρια. Το στοίχημα της Disney όμως έπιασε και εισέπραξε πάνω από 150 εκατομμύρια. Μια έμπνευση έγινε ταινία και όπως φαίνεται, η ταινία έδωσε έμπνευση και για τις επόμενες γενιές. Γιατί από τους αμέσως επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η Τζαμάικα επέστρεψε στα έλκηθρα, αυτή τη φορά και με δυο αναβάτες. Το ίδιο έγινε και στις διοργανώσεις του 1994, του 1998, του 2002. Εκεί για κάποια χρόνια, μια παράδοση που άρχισε να δημιουργείται πήγε να σταματήσει.

Ωστόσο, η ταινία είπαμε πως έδωσε έμπνευση. Το 2014 η Τζαμάικα επέστρεψε, το ίδιο το 2018 όπου μάλιστα κατέβηκε και γυναικεία ομάδα στο έλκηθρο. Η υψηλότερη θέση που έχουν κατακτήσει είναι η 14η.

Το 2022, όχι μόνο επέστρεψαν αλλά μετά από 24 χρόνια, κατεβάζουν και 4μελή ομάδα με την ελπίδα να πάρουν έμπνευση από το ιστορικό γεγονός που συνέβη το 1988. Η σημερινή ομάδα που παρέλασε στην τελετή έναρξης του Πεκίνου, έχει μεγάλες βλέψεις. Τα μελή της ομάδας ελπίζουν ότι θα τερματίσουν στην πιο υψηλή θέση όλων των εποχών και είναι σίγουροι πως θα σπάσουν τα ρεκόρ της χώρας τους. Φυσικά, έχει ήδη καταφέρει κάτι: έχει δώσει έμπνευση στην επόμενη γενιά Τζαμαϊκανών αθλητών ελκήθρου. Και που ξέρετε; Μπορεί κάποια στιγμή να πάρει ένα μετάλλιο και γίνει ξανά ταινία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική