E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 πράγματα που στοιχηματίζουμε πως δεν ξέρατε για το «Last Christmas» των Wham

Tο ποπ ντουέτο του George Michael με τον Andrew Ridgeley

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/12/2021 | 13:33

10 πράγματα που στοιχηματίζουμε πως δεν ξέρατε για το «Last Christmas» των Wham

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας, ο George Michael έδωσε στον κόσμο πολλά διαχρονικά τραγούδια ως... δώρα. Αυτό που συνεχίζει να δίνει είναι το "Last Christmas", το κλασικό εορταστικό classic του 1984 από τους Wham!, το ποπ ντουέτο του Michael με τον Andrew Ridgeley.

Το "Last Christmas" είναι ένα τόσο μοναδικά αγαπητό τραγούδι που ενέπνευσε μια ομώνυμη ταινία του 2019 και ένα διαδικτυακό παιχνίδι που παίζουν οι άνθρωποι κάθε εορταστική περίοδο — αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορίας του "Last Christmas".

Διαβάστε παρακάτω για 10 συναρπαστικά πράγματα για αυτό το αγαπημένο synth-pop κομμάτι!

1. Το “Last Christmas” γεννήθηκε μια μέρα του 1984 όταν ο George Michael και ο Andrew Ridgeley επισκεπτόταν τους γονείς του Michael. Ενώ έβλεπαν τηλεόραση, ο George ανέβηκε ξαφνικά στον επάνω όροφο στην παιδική του κρεβατοκάμαρα και συνέθεσε το τραγούδι σε περίπου μία ώρα. «Ο George είχε παίξει μια... μουσική αλχημεία, αποστάζοντας την ουσία των Χριστουγέννων σε ένα τραγούδι», είπε ο Andrew. «Η προσθήκη του στίχου που έλεγε την ιστορία της προδομένης αγάπης ήταν ένα αριστούργημα και, όπως έκανε τόσο συχνά, άγγιξε καρδιές».

2. Δεν υπάρχει τίποτα στο "Last Christmas" πέρα από τη λέξη των Χριστουγέννων που να μιλά για τον Άγιο Βασίλη, τους τάρανδους, τα δέντρα, το χιόνι ή οτιδήποτε συνδέουμε συνήθως με τις γιορτές. Μάλλον, το τραγούδι μιλά για ένα αποτυχημένο ειδύλλιο που μόλις τυχαίνει να ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου, όταν ο Michael έδωσε σε κάποιον την καρδιά του, και τελείωσε στις 26 Δεκεμβρίου, όταν αυτός ο αχάριστος άνθρωπος «την έδωσε αλλού..».

3.  Μέχρι τη στιγμή που οι Wham! που ηχογράφησαν το "Last Christmas" τον Αύγουστο (ναι, τον Αύγουστο) του 1984, ο Michael είχε αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του γκρουπ. Εκτός από τη συγγραφή και την παραγωγή του τραγουδιού, ο Michael επέμενε να παίζει το Roland Juno-60 synth στο στούντιο που δεν ήταν και το ιδανικό όργανο για μια μουσική παραγωγή.

4. Όπως μας υπενθυμίζει η ταινία Love Actually, το να σκοράρεις ένα χριστουγεννιάτικο #1 στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Δυστυχώς, το "Last Christmas" δεν έδωσαν στους Wham! αυτή την τιμή, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Σταμάτησε στο #2 και για περισσότερα από 35 χρόνια είχε τη διάκριση ότι ήταν το single με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να φτάσει στο #1.  Όμως την 1η Ιανουαρίου 2021, 36 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, το «Last Christmas» κατέλαβε τελικά την πρώτη θέση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗTo ραδιόφωνο των Χριστουγέννων είναι και φέτος εδώ 1/11/2019

5...Συνεχίζοντας την παραπάνω ιστορία, να πούμε πως όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το "Last Christmas" έχασε την πρώτη θέση στα βρετανικά τσαρτ από το "Do They Know It's Christmas" των Band Aid, ένα all-star φιλανθρωπικό σινγκλ τα έσοδα του οποίου θα δίνονταν για φιλανθρωπικό σκοπό στην Αιθιοπία. Ο Michael τραγούδησε στο "Do They Know It's Christmas" και ήταν τόσο αφοσιωμένος στον σκοπό που δώρισε τα κέρδη του από το "Last Christmas" για να βοηθήσει!

6. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η εκδοτική εταιρεία Dick James Music μήνυσε τον Michael εκ μέρους των συνθετών του "Can’t Smile Without You", ενός ερωτικού τραγουδιού που ηχογραφήθηκε από τους The Carpenters και τον Barry Manilow, μεταξύ άλλων. Η αγωγή απορρίφθηκε αφού ένας μουσικολόγος παρουσίασε 60 και πλέον τραγούδια που έχουν παρόμοια εξέλιξη και μελωδία συγχορδίας.

7. Ο Jimmy Eat World, η Hilary Duff, η Good Charlotte, η Ariana Grande, η Carly Rae Jepsen, η Gwen Stefani και η Taylor Swift είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που έχουν διασκευάσει το "Last Christmas" όλα αυτά τα χρόνια.

8. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν να ακούν το "Last Christmas" κάθε χρόνο, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που ονομάζεται Whamageddon ενθαρρύνει τους παίκτες να προσπαθήσουν να... αποφύγουν το τραγούδι από την 1η έως τις 24 Δεκεμβρίου, και μόλις το ακούν να αλλάζουν σταθμό ή και... μέρος! Δες τους τρελούς κανόνες εδώ.

9.  Το 1984, το "Last Christmas" δεν κυκλοφόρησε ως εμπορικό σινγκλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και επομένως δεν ήταν και στα σινγκλς για το Billboard Hot 100 chart. Ωστόσο, το Billboard άλλαξε τους κανόνες του το 1998 και στον απόηχο του απροσδόκητου θανάτου του George Michael την ημέρα των Χριστουγέννων του 2016, το τραγούδι έκανε τελικά το ντεμπούτο του στο Hot 100. Στις 2 Ιανουαρίου 2021, έφτασε στην κορυφή της θέσης (μέχρι στιγμής) στο #9. Φέτος;

10. Τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το "Last Christmas" του Paul Feig, μια ρομαντική κωμωδία εμπνευσμένη από το τραγούδι, με πρωταγωνίστρια την Emilia Clarke του Game of Thrones. Ο παραγωγός σκέφτηκε την ιδέα όσο ο George Michael ήταν ακόμα ζωντανός και όταν του το είπε, του δόθηκε το πράσινο φως - με έναν όρο - πως η ηθοποιός και συγγραφέας Emma Thompson θα γράψει το σενάριο. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Σινεμά 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου