LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 ταινίες που είναι καλύτερες από το βιβλίο στο οποίο βασίζονται

Μεταφορές ενός μυθιστορήματος στην μεγάλη οθόνη που αποδείχθηκαν εξαιρετικές

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 23/3/2021 | 00:16

10 ταινίες που είναι καλύτερες από το βιβλίο στο οποίο βασίζονται

Το να ισχυρίζεσαι πως μια ταινία είναι "καλύτερη από το βιβλίο", για πολλούς ίσως χαρακτηριστεί ως ένα είδος βλασφημίας. Είναι επίσης μια σπάνια συνθήκη. Στα μυθιστορήματα υπάρχει χώρος για λεπτομερείς περιγραφές και λεπτομέρειες για τις οποίες μια ταινία δεν μπορεί να διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο. Ωστώσο, οι ταινίες μπορούν να μεταφέρουν εικόνες και αντισυμβατική δομή της πλοκής με πολύ πιο άπλετο και συνεκτικό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ10 εξαιρετικές ταινίες που κέρδισαν τουλάχιστον δύο Όσκαρ ερμηνείας 16/3/2021

Οι παρακάτω ταινίες έχουν καταφέρει να προσπεράσουν το αρχικό υλικό στο οποίο βασίζονται και να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη και συναρπαστική εμπειρία ψυχαγωγίας. Σχεδόν σε όλες τις παρακάτω περιπτώσεις, η απεικόνιση των χαρακτήρων είναι ο καθοριστικός παράγοντας, με ορισμένους από τους πιο χαρακτηριστικούς κινηματογραφικούς ρόλους να βασίζονται σε μυθιστορήματα.


10. The Graduate (1967)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Charles Webb (1963)


Το μυθιστόρημα και η ταινία ακολουθούν την ιστορία ενός άντρα που επιστρέφει από το κολέγιο, χωρίς να έχει ακόμη κατασταλάξει στο τι θέλει ο ίδιος για τον εαυτό του και τι περιμένει από τους άλλους. Θα συνάψει σχέση με μια μεγαλύτερη ηλικιακά γυναίκα, περνώντας το καλοκαίρι του αγαπώντας κάποια που δεν αγαπάει και με ένα κενό στην καρδιά του που πονάει ακόμη. Ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας του Mike Nichols είναι η απεικόνιση του χαρακτήρα Ben Braddock, τον οποίο υποδύεται ο Dustin Hoffman.


9. Dr. Strangelove (1964)
Βασισμένο στο 'Red Alert' του Peter George (1958)

“You can’t fight in here, this is the war room!” Πόσο αξέχαστη και χαρακτηριστική αυτή η ατάκη από την κορυφαία πολιτική και πολεμική σάτιρα που γυρίστηκε ποτέ. Το Dr. Strangelove επωφελείται από την συμμετοχή Peter George στο σενάριο, του ανθρώπου που έγραψε το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία. Φυσικά το σενάριο υπογράφουν επίσης ο ίδιος ο Stanley Kubrick και ο Terry Southern που διακρίνεται για την σατιρική γραφή του.


Στην ταινία παρακολουθούμε επίσης ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από τον Peter Sellers σε τρεις διαφορετικούς ρόλους.


8. Starship Troopers (1997)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Robert A. Heinlein (1959)  

Θα φάνταζε τρελό να απορρίψεις την ολόκληρη την πηγή σου όταν δημιουργείς μια μεταφορά στην μεγάλη οθόνη. Ωστώσο, η υπερ-βίαιη ταινία δράσης του Paul Verhoeven κατάφερε να προσφέρει μια εμπειρία που το μυθιστόρημα δεν μπορούσε: καθαρή ψυχαγωγία.


7. High Fidelity (2000) 
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nick Hornby (1995)

“What came first, the music or the misery?" Το High Fidelity αποτελεί μια γοητευτική και αυθεντική ματιά στα πάθη. Η ταινία θριαμβεύει κυρίως χάρη στην ερμηνεία του John Cusack, ο οποίος χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ακροβατεί ανάμεσα στον επιβλητικό σνομπ και τον αθεράπευτα ρομαντικό. Οι διάλογοι, ειδικά στο δισκάδικο, είναι απολαυστικοί, όπως επίσης και οι top 5 λίστες, προφητικές απεικονίσεις της χίπστερ ματαιοδοξίας της μοντέρνας εποχής. Μια ταινία που - ειδικά - αν είσαι μουσικόφιλος, παρακολουθείς ξανά και ξανά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα δουν κομμάτια από τον εαυτό τους μέσα σε αυτή.


6. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ken Kesey (1962)

Σε αυτή την περίπτωση, ο συγγραφέας δεν εκτίμησε και πολύ την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη. Ο Ken Kesey που έγραψε το επιτυχημένο μυθιστόρημα, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δει ποτέ την βραβευμένη ταινία.

Παρόλα αυτά, παράγοντες όπως η εξαιρετική ερμηνεία του Jack Nicholson, η οποία του χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ανέδειξαν την "Φωλιά του Κούκου" σε ένα διαχρονικό αριστούργημα.


5. The Godfather (1972)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Mario Puzo (1969)

Έχοντας χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, μοιάζει κατανοητή η παρουσία της σε αυτή την λίστα. Το μυθιστόρημα γράφτηκε από τον Mario Puzo σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συναρπαστική και "εμπορική" ιστορία. Η δουλειά του ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και σύστησε στο ευρύ κοινό, ιταλικές ορολογίες του εγκλήματος, όπως "consigliere".

Η ταινία επιτυγχάνει άψογα όσων αφορά την επιλογή των χαρακτήρων στους οποίους εστιάζει. Για παράδειγμα  δεν βλέπουμε στην οθόνη την προϊστορία κάποιοων δευτερευόντων ρόλων όπως ο Αρχηγός McCluskey. Αντιθέτως, έχουν εμπλουτιστεί ρόλοι όπως η Kay, η οποία γίνεται καχύποπτη και σταδιακά συνεισφέρει στην αποξένωση του Michael.

Ένα διαχρονικό αριστούργημα στο οποίο έχουν γίνει οι σωστές επιλογές στο σενάριο και στο κάστινγκ. Ο Mario Puzo συνεργάστηκε με τον Francis Ford Coppola, τιμώντας τον τόνο και το ύφος του βιβλίου.


4. The Silence of the Lambs (1991)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Harris (1988)

Όχι και τόσο ξεκάθαρη περίπτωση, αφού τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Ο Anthony Hopkins σε μια από τις κορυφαίες και πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες όλων των εποχών, με μόλις 20 λεπτά εμφάνισης στην ταινία. Αυτή η ερμηνεία από μόνη της είναι ίσως ο κύριος λόγος που η κινηματογραφική μεταφορά κατάφερε να ξεπεράσει το βιβλίο.


3. Fight Club 1999 (Novel 1996)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Chuck Palahniuk (1996)

Το Fight Club είναι αμφιλεγόμενο τόσο στο βιβλίο όσο και στην μεταφορά του στην οθόνη. Οι ιστορίες αναρχίας και ανάλυσης της ανθρώπινης κοινωνιοπαθητικότητας είναι παρόμοιες και στα δυο, όμως παρουσιάζουν κάποιες βασικές διαφορές, όπως είναι το τέλος. Οι απεικονίσεις της ταινίας σε αρκετά σημεία κλειδιά, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον θεατή από ότι στο βιβλίο. Η αλήθεια είναι πως η ταινία ανύψωσε το ανάστημα του βιβλίου όσο και του ίδιου του Palahniuk ως συγγραφέα. Ένα καλό βιβλίο για να διαβάσεις, μια ακόμα καλύτερη ταινία για να δεις.


2. No Country for Old Men 2007 (Novel 2005)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Cormac McCarthy

Η ταινία των Joel και Ethan Coen, γνώρισε γενική αποθέωση σε τέτοιο βαθμό που πολλοί θεατές δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για μεταφορά της ιστορίας από βιβλίο. Το μυθιστόρημα που απέσπασε ανάμεικτες κριτικές επισκιάστηκε μοιραία από την σπουδαία ταινία, η οποίά διαπραγματεύεται την ίδια ιστορία, δίνοντας περισσότερο χώρο στους χαρακτήρες ώστε να λάμψουν. Η ερμηνεία του Javier Bardem είναι εκπληκτική και παγώνει το αίμα πραγματικά, ενώ κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.


1. Jaws 1975 (Novel 1974)
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Peter Benchley

Το πρώτο μυθιστόρημα του Peter Benchley υπήρξε μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα best seller του 1974, εκτοξεύοντας την καριέρα του ως συγγραφέα. Το βιβλίο κατάφερε τελικά να πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Τα καλύτερα σημεία του βιβλίου είναι οι επιθέσεις των καρχαριών, οι οποίες γίνονται κάπως πιο αραιές όσο γυρνάς τις σελίδες. Διαβάζοντας το, μπορείς να εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο το έργο του Spielberg στην ταινία. Οι χαρακτήρες είναι πιο ελκυστικοί στην ταινία και φυσικά μνημειώδης είναι η μουσική του John Williams που εξυψώνει την αγωνία και τρομοκρατεί κολυμβητές σε όλο τον κόσμο.








ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση